Ανάβει η κόντρα Παρισιού-Άγκυρας: Για αποικιοκράτες μιλά ο Τσαβούσογλου
25/06/2020Μαίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας, με αφορμή την κατάσταση στη Λιβύη και τη στήριξη της Άγκυρας στην Κυβέρνηση Εθνικότητας Ενότητας (GNA) της δυτικής Λιβύης. «Η Γαλλία προσπαθεί να διαιρέσει τη Λιβύη. Στη Συρία, υποστηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση YPG/PKK. Θέλει να γυρίσει πίσω, στα χρόνια της αποικιοκρατίας» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε τουρκικό ραδιοφωνικό σταθμό.
Επεσήμανε δε ότι το Παρίσι διαδραματίζει ένα επικίνδυνο παιγνίδι, το οποίο εκτείνετε πέραν των ορίων της Λιβύης. «Η στήριξη στις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ (σ.σ. επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού – LNA) αντιβαίνει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο η Γαλλία αποτελεί μόνιμο μέλος». Και πρόσθεσε: «Πολλές χώρες γίνονται μάρτυρες των επικίνδυνων παιχνιδιών της Γαλλίας στη Λιβύη. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να το βλέπουν αυτό». Κατηγόρησε, μάλιστα, το Παρίσι ότι ευθύνεται για το «χάος στη Λιβύη», χαρακτηρίζοντας ως «ανησυχητικές» τις δραστηριότητες της Γαλλίας στη Λιβύη.
Το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, άσκησε δριμεία κριτική στην Άγκυρα για την τουρκική στήριξη στην GNA και τον πρωθυπουργό της δυτικής Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ. Χαρακτήρισε δε την τουρκική εμπλοκή στον λιβυκό εμφύλιο ως «επικίνδυνο παιχνίδι» και προειδοποίησε την τουρκική κυβέρνηση με αυστηρό τόνο.
«Η Γαλλία θεωρεί αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανοίξει πολύ γρήγορα μια ουσιαστική συζήτηση, χωρίς ταμπού, χωρίς αφέλεια σχετικά με τις προοπτικές για τη μελλοντική σχέση της Ε.Ε. με την Άγκυρα και πώς η Ε.Ε. θα υπερασπίζεται σταθερά τα συμφέροντά της» δήλωσε, από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ λε Ντριάν.
Αίτημα στην Αίγυπτο για παρέμβαση
Την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου στην ανατολική Λιβύη, Αγκίσα Σαλέχ, προανήγγειλε την υποβολή επίσημου αιτήματος στην Αίγυπτο για στρατιωτική παρέμβαση, εφόσον οι δυνάμεις της GNA καταλάβουν τη στρατηγική πόλη Σύρτη και την αεροπορική βάση Αλ Τζούφρα.
«Ο λιβυκός λαός θα ζητήσει επίσημα από την Αίγυπτο να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις, εφόσον κριθεί απαραίτητο, για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της Λιβύης και της Αιγύπτου» τόνισε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων «MENA». Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος Σίσι υποστήριξε ότι η Αίγυπτος έχει το νόμιμο δικαίωμα για παρέμβαση στη Λιβύη, ενώ κάλεσε τον στρατό να ετοιμαστεί για μία μάχη στο εξωτερικό, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Σημείωσε δε ότι το Κάιρο είναι έτοιμο να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στους Λίβυους, εξοπλίζοντας και εκπαιδεύοντάς τους.