Αναζητείται νέα ηγεσία για τον ΕΟΔΥ (upd)

Αναζητείται νέα ηγεσία για τον ΕΟΔΥ

Οριστικοποιήθηκε σήμερα η φημολογούμενη από  ημέρες παραίτηση του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, ενώ χθες παραιτήθηκε και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, γιατρός εργασίας, Χρήστος Κουρούσης. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ εκτιμούν ότι οι παραιτήσεις – καρατομήσεις δηλώνουν την αποτυχία της κυβέρνησης.

Ο τελευταίος, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν μεν αμισθί αντιπρόεδρος στον ΕΟΔΥ, αλλά παράλληλα εργαζόταν σε ιδιωτική κλινική. Αναφέρει ως λόγο παραίτησης καθαρά επαγγελματικές επιλογές, ανεξάρτητες από την αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Με την παρούσα επιστολή σας δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Αντιπροέδρου και από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εξαιτίας υποχρεώσεων, που καθιστούν αδύνατη τη συμμετοχή μου και την παρουσία μου στο Συμβούλιο. Την απόφασή μου αυτή έχω λάβει πριν αναλάβετε τα καθήκοντα του υπουργού Υγείας», αναφέρει στην επιστολή προς το κ. Πλεύρη ο κ. Κουρούσης.

Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας δημοσίευσε την δική του επιστολή παραίτησης σήμερα (Σάββατο) στο λογαριασμό του στο  facebook όπου αναφέρει μεταξύ άλων: «Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους 2.500 εργαζομένους του ΕΟΔΥ, το επιστημονικό προσωπικό και όλους τους συνεργάτες μου. Τους εύχομαι καλή δύναμη και συνέχεια στο έργο τους. Κάνοντας έναν προσωπικό απολογισμό – ας μου επιτραπεί – θα ήθελα να δηλώσω πως τίμησα το αξίωμα που μου εμπιστεύτηκε η κυβέρνηση αυτής της χώρας με εντιμότητα, μαχητικό πνεύμα και αυταπάρνηση, χωρίς ουδέποτε να παρεκκλίνω από το ηθικό καθήκον μου, και, προπαντός, δίνοντας απόλυτη, αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα στις ανάγκες και στις αγωνίες των συμπολιτών μας».

Κάνει απολογισμό όσων έκανε στον ΕΟΔΥ στη διάρκεια της σχεδόν διετούς θητείας του και δεν αφήνει αιχμές, αλλά απαριθμεί τα θετικά πεπραγμένα και τονίζει την αγαστή συνεργασία του με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Εύλογα γεννάται η απορία αν ο λόγος παραίτησης θεωρείται αυτονόητος, καθώς δεν αναφέρεται πουθενά στις δύο σελίδες της επιστολής.

Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας ήθελε να κατευθυνθεί στο υπουργείο Τουρισμού, κοντά στον φίλο του Γιώργο Κικίλια, με τον οποίο γνωρίζονται εδώ και πολλά χρόνια, από τότε που είχαν “συμπέσει” στο Δήμο Αθηναίων. Τον Αρκουμανέα είχε τοποθετήσει στο δήμο ο πρώην δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης και στον ΕΟΔΥ  ο Βασίλης Κικίλιας.Είναι άγνωστο που θα τοποθετηθεί ο Αρκουμανέας, καθώς υπάρχουν φήμες ότι υπάρχει πολιτική δυσαρέσκεια ως προς το πρόσωπό του στου Μαξίμου.

Πολιτικές αντιδράσεις

Τώρα στον ΕΟΔΥ εκτός από πρόεδρος, αναζητείται και αντιπρόεδρος αρμόδιος για τα μη λοιμώδη, ώστε να μη χηρεύει η θέση που κατείχε ο Χρήστος Κουρούσης. Αντιπρόεδρος για τα λοιμώδη εξακολουθεί να υπάρχει, όμως πρέπει να πληρωθεί και η θέση του αρμόδιου για τα μη λοιμώδη νοσήματα.

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει όλες αυτές τις παραιτήσεις – μετακινήσεις σε καρατομήσεις όσων διαχειρίστηκαν την πανδημία. Η ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει:Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Ο κ. Μητσοτάκης που ανά δυο μήνες πανηγυρίζει για την “επιτυχή” διαχείριση της πανδημίας, μέσα σε ενάμισι μήνα καρατόμησε όλους όσους τη διαχειρίστηκαν με τα σημερινά καταστροφικά αποτελέσματα. Μετά τους υπουργούς Υγείας, τώρα σειρά πήρα και ο επικεφαλής των διπλών βιβλίων καταγραφών και του μπάχαλου του ΕΟΔΥ.

»Το μόνο που αφήνουν πίσω τους είναι την πανδημία εκτός ελέγχου, με τη χώρα μας να είναι τρίτη σε θανάτους ανά 100.000 πολίτες στην ΕΕ εδώ και ένα μήνα, την απαξίωση των επιστημόνων που ετοιμάζονται να πάρουν σειρά και αυτοί ως αποδιοπομπαίοι τράγοι, την παταγώδη αποτυχία στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και μια κοινωνία βαθιά διχασμένη, μήπως και κρυφτούν οι ευθύνες τους. Ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε, όσους μπροστινούς του και να διώξει».

Ως μια ακόμα ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας ερμηνεύει το ΚΙΝΑΛ την παραίτηση του Παναγιώτη Αρκουμανέα από την προεδρία του ΕΟΔΥ. Σε ανακοινωσή του το Γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής αναφέρει: «Μια ακόμη αποτυχία του δήθεν “επιτελικού κράτους” του κ Μητσοτάκη ομολογείται έμπρακτα με την απομάκρυνση του επικεφαλής του ΕΟΔΥ. Έχουν μεγάλη ευθύνη, γιατί ο εφιάλτης είναι και πάλι προ των πυλών».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι