Ανεβαίνουν τα κρούσματα, πέφτει η δημοτικότητα των κυβερνήσεων
25/07/2020Ο απολογισμός του Reuters δείχνει ότι η πανδημία εξαπλώνεται σε όλες τις περιοχές του κόσμου, με σχεδόν 40 χώρες να αναφέρουν ημερήσιο αριθμό ρεκόρ κρουσμάτων στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη.
Ο ρυθμός εξάπλωσης της covid-19 σημειώνει αύξηση όχι μόνο σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία όπου έχουν καταγραφεί και τα περισσότερα κρούσματα του κορονοϊού παγκοσμίως, αλλά και στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, το Σουδάν, τη Βολιβία, την Αιθιοπία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, το Ουζμπεκιστάν και το Ισραήλ μεταξύ άλλων.
Πολλές χώρες, κυρίως αυτές που προχώρησαν σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, παρατηρούν δεύτερη κορύφωση της επιδημίας λίγο περισσότερο από ένα μήνα αφού είχαν καταγράψει την πρώτη κορύφωση.
«Δεν θα επιστρέψουμε στην ‘παλιά κανονικότητα’. Η πανδημία έχει ήδη αλλάξει τον τρόπο ζωής μας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεεσούς αυτή την εβδομάδα. «Ζητάμε από όλους να αντιμετωπίζουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν για το πού πάνε, τι κάνουν και ποιον συναντούν ως αποφάσεις ζωής και θανάτου, διότι είναι τέτοιες», τόνισε.
Σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία, παρατηρείται σταθερή άνοδος του αριθμού των χωρών όπου τον τελευταίο μήνα καταγράφονται ημερήσια ρεκόρ στην αύξηση των κρουσμάτων της covid-19.
Τουλάχιστον επτά χώρες κατέγραφαν ημερήσια ρεκόρ πριν τρεις εβδομάδες, ο αριθμός τους αυξήθηκε σε τουλάχιστον 13 πριν δύο εβδομάδες, για να φτάσει την προηγούμενη εβδομάδα στις 20 και αυτή την εβδομάδα στις 37 χώρες.
Οι ΗΠΑ παραμένουν στην κορυφή του καταλόγου με τα περισσότερα κρούσματα covid-19 παγκοσμίως, καθώς αυτή την εβδομάδα ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια, ενώ επί τέσσερις συνεχείς ημέρες στη χώρα καταγράφονταν περισσότεροι από 1.000 θάνατοι ημερησίως.
Η Βραζιλία και η Ινδία –όπου σύμφωνα με τους επιδημιολόγους η κορύφωση της επιδημίας απέχει πιθανόν μήνες-έχουν καταγράψει περισσότερα από 1 εκατομμύριο κρούσματα.
Νέο κύμα κρουσμάτων
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού αυξάνεται σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Στην Αυστραλία οι αρχές έχουν επιβάλει μερικό lockdown έξι εβδομάδων και έχουν καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας για τους κατοίκους της Μελβούρνης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, έπειτα από νέο ξέσπασμα της επιδημίας.
Αυστραλία και Ιαπωνία, η οποία επίσης κατέγραψε αριθμό ρεκόρ ημερήσιων νέων κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, προειδοποίησαν ότι παρατηρείται άνοδος των μολύνσεων μεταξύ των νέων, πολλοί από τους οποίους γιορτάζουν την άρση των περιορισμών σε μπαρ και πάρτι.
Στο Μεξικό, όπου επίσης σημειώθηκε ημερήσιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, οι αρχές προειδοποιούν ότι η πτωτική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων που είχε ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου, περίπου όταν άρχισαν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα, ενδέχεται να αντιστραφεί. Ήδη το Μεξικό είναι στην τέταρτη θέση του καταλόγου με τις χώρες με τους περισσότερους νεκρούς από covid-19.
Βάσει του ρυθμού των νέων νοσηλειών την προηγούμενη εβδομάδα η Κλαούντια Σάινμπάουμ δήμαρχος της πόλης του Μεξικού εκτίμησε ότι τα ποσοστά νοσηλείας ως τον Οκτώβριο ενδέχεται να ξεπεράσουν αυτά που καταγράφηκαν τον Ιούνιο, στο απόγειο της επιδημίας.
«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αν δεν αλλάξουμε την τάση, ενδέχεται να υπάρξει εκθετική αύξηση» των κρουσμάτων, προειδοποίησε. Στην Ευρώπη νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων καταγράφηκε στην Ισπανία, ένα γεγονός που ενδέχεται να αποθαρρύνει τους τουρίστες.
Στην Αφρική, στην Κένυα καταγράφηκε ημερήσιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο Κενυάτης πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα ανακοίνωσε ότι από την 1η Αυγούστου θα ξεκινήσουν και πάλι οι διεθνείς πτήσεις, ενώ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα για να συζητήσει την αύξηση των μολύνσεων.
Στη Μέση Ανατολή, το Ομάν επιβάλει από σήμερα νέους περιορισμούς επιπλέον του lockdown που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση αριθμού ρεκόρ νέων κρουσμάτων covid-19.
Πέφτει η δημοτικότητα των κυβερνήσεων
Η στήριξη της κοινής γνώμης στον τρόπο που διαχειρίζονται την πανδημία του κορονοϊού οι κυβερνήσεις μειώνεται σε πολλές χώρες, όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα από το KekstCNC. Η έρευνα διεξήχθη σε έξι χώρες: Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιαπωνία, ΗΠΑ και Σουηδία.
Στη Βρετανία μόνο το 35% των ερωτηθέντων έκρινε θετική τη διαχείριση της κρίσης της covid-19 από την κυβέρνηση, μείωση 3 μονάδων σε σχέση με τον Ιούνιο. Αντίστοιχη είναι η τάση στις ΗΠΑ, με το 44% των ερωτηθέντων να είναι δυσαρεστημένοι με τη διαχείριση της κρίσης (έναντι 40% στα μέσα Ιουνίου), αλλά και στην Ιαπωνία όπου το 51% εκτιμά ότι οι αρχές χειρίζονται με λάθος τρόπο την πανδημία.
Αντίθετα οι Γάλλοι εμφανίζονται πιο ικανοποιημένοι με τις ενέργειες της κυβέρνησης σε σχέση με τον Ιούνιο, αν και το 41% παραμένει δυσαρεστημένο, ποσοστό μειωμένο κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες έναντι του προηγούμενου μήνα. Η έρευνα αποκάλυψε εξάλλου ότι μεγάλο μέρος των πολιτών στηρίζει τη χρήση μάσκας.
Το 73% των Γάλλων εκτιμά ότι θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η μάσκα στους δημόσιους χώρους, έναντι του 68% των Ιαπώνων και του 65% των Βρετανών. Στις ΗΠΑ, όπου το θέμα έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση, το 63% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
Μόνο η Σουηδία με ποσοστό 37% φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση, με τις μάσκες να απουσιάζουν από τους δημόσιους χώρους και τις αρχές να μην συνιστούν τη χρήση της. Η δημοσκόπηση εξέτασε επίσης την αντίληψη που έχουν πολίτες για την έκταση και τις επιπτώσεις της πανδημίας σε σχέση με την πραγματικότητα.
Διαστρεβλωμένη εικόνα
Σε όλες τις χώρες οι πολίτες έχουν διαστρεβλωμένη εικόνα για το εύρος των μολύνσεων αλλά και των θανάτων. Σύμφωνα με τους Βρετανούς, το 22% του πληθυσμού της χώρας έχει προσβληθεί από την covid-19, την ώρα που τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι λιγότερο από το 0,5% των Βρετανών έχει βρεθεί θετικό στον κορονοϊό.
Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι το 20% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει μολυνθεί, ενώ στην πραγματικότητα ο επίσημος αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα είναι τουλάχιστον 16 φορές μικρότερος. Τέλος, οι πολίτες των έξι αυτών χωρών ανησυχούν για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Περισσότεροι από τρεις Βρετανοί στους τέσσερις και δύο Αμερικανοί στους τρεις εκτιμούν ότι φέτος αναμένεται δεύτερο κύμα. Το 53% των Γερμανών έχει την ίδια ανησυχία, ποσοστό που σημειώνει αύξηση οκτώ ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον Ιούνιο.