Ανεξήγητη οσμή παρόμοια με του θείου ανησυχεί τους κατοίκους στο Ελσίνκι και στην Αγία Πετρούπολη

Ανεξήγητη οσμή παρόμοια με του θείου ανησυχεί τους κατοίκους στο Ελσίνκι και στην Αγία Πετρούπολη

Μια έντονη οσμή που μοιάζει με του θείου ή με του καμένου καουτσούκ έγινε αισθητή στην πρωτεύουσα της Φιλλανδίας, το Ελσίνκι, ενώ προ διημέρου είχε αναφερθεί το ίδιο πρόβλημα στην Αγία Πετρούπολη.

Το τμήμα Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων του Ελσίνκι ανέφερε ότι «πολλοί κάτοικοι ανέφεραν την μυρωδιά σε μια περιοχή που εκτείνεται τουλάχιστον 60 χιλιόμετρα κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής της Φινλανδίας. Η υπόθεση διερευνάται. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η οσμή αυτή είναι επικίνδυνη για την υγεία».

Το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Fontanka μετέδωσε παράλληλα σήμερα ότι κάτοικοι σε περιοχές της Αγίας Πετρούπολης, της ρωσικής πόλης που βρίσκεται σχετικά κοντά στη Φιλλανδία, παραπονέθηκαν για μια δυσάρεστη οσμή, συγκρίνοντάς την με αυτήν του υγραερίου, των σκουπιδιών ή του καμένου καουτσούκ. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές που επικαλείται η Fontanka, «σταθμοί μετρήσεων των ουσιών που μετρώνται καθημερινά στην ατμόσφαιρα, έδειξαν ότι καμμία από αυτές δεν έχει υπερβεί τα επιτρεπόμενα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Οι κάτοικοι της περιοχής που είναι κοντά σε έναν σταθμό του μετρό της Αγίας Πετρούπολης, παραπονούνται ότι για δεύτερη μέρα η μυρωδιά είναι αφόρητη, όπως γράφουν σε μηνύματα που ανταλλάσσουν μεταξύ τους. Κάποιος ανέφερε ότι είχε καεί ένα ΙΧ, όμως η μυρωδιά ήταν αισθητή και σε άλλες περιοχές την επόμενη μέρα σύμφωνα με αναφορές ρωσικών μέσων. Κανείς δεν μπορεί να δώσει μέχρι στιγμής απάντηση για την πηγή της δυσοσμίας και αν είναι ίδιας αιτίας με αυτήν που απασχολεί τους Φιλλανδούς.

Δεν γνωρίζουμε αν είχαν παρόμοια εμπειρία στο Ταλίν (απέναντι από το Ελσίνκι) ή σε άλλες περιοχές της Βαλτικής ή σε πόλεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πέραν της Πετρούπολης. Οι Φιλλανδοί επικοινώνησαν πάντως και με τους Εσθονούς. Δεν πληροφορήθηκαν κάτι που να δικαιολογεί τη δυσοσμία. Ο άνεμος έπνεε νοτιοανατολικά όταν άρχισε το φαινόμενο, και πιθανόν η αιτία να βρίσκεται στη Ρωσική Ομοσπονδία ή στην Εσθονία. Πάντως οι Φιλλανδοι ήλεγξαν κάποιες εγκαταστάσεις που έχουν χημικά, και δεν βρήκαν καμία διαρροή πουθενά μέχρι στιγμής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι