Ανιχνεύτηκε πολιομυελίτιδα στα λύματα στο Λονδίνο

Πυροβολισμοί με νεκρό και τραυματίες στα Κάτω Πατήσια

Ανησυχία προκλήθηκε στη Βρετανία με τον εντοπισμό του ιού της πολιομυελίτιδας στα λύματα στο Λονδίνο, ασθένεια που στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαλείφθηκε το 2003. «Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα προστατευθεί από τον εμβολιασμό στην παιδική ηλικία, αλλά σε ορισμένες κοινότητες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα άτομα μπορεί να παραμείνουν σε κίνδυνο», δήλωσε η Δρ Vanessa Saliba, σύμβουλος επιδημιολόγος στο UKHSA.

Ένα αδρανοποιημένο εμβόλιο πολιομυελίτιδας χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο ως μέρος του προγράμματος ρουτίνας για την παιδική ηλικία. Χορηγείται τρεις φορές πριν από την ηλικία του ενός έτους και στη συνέχεια ξανά στην ηλικία των τριών και 14 ετών. Η απορρόφηση των τριών πρώτων δόσεων είναι περίπου 86% στο Λονδίνο, πολύ κάτω από τα επίπεδα-στόχους, με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο να ξεπερνά το 90%. Οι υγειονομικές αρχές έχουν έχουν ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την κατάσταση.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ιός προέρχεται από κάποιον που είχε εμβολιαστεί στο εξωτερικό με εμβόλιο της πολιομυελίτιδας από το στόμα, το οποίο δεν χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2004. Σύμφωνα με την εκτίμηση των επιστημόνων το άτομο αυτό στη συνέχεια απέβαλε ίχνη του ιού, τα οποία ανιχνεύθηκαν από τη δειγματοληψία των λυμάτων.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτή η μορφή του ιού μπορεί στη συνέχεια να μεταδοθεί σε άλλους και να μεταλλαχθεί σε αυτό που είναι γνωστό ως “προερχόμενη από το εμβόλιο” πολιομυελίτιδα. Αν και ασθενέστερη από την αρχική ή “άγρια” μορφή της νόσου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της παράλυσης, σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ένας μικρός αριθμός δειγμάτων του ιού της πολιομυελίτιδας ανιχνεύεται κάθε χρόνο κατά την επιτήρηση των λυμάτων, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται επανειλημμένα ένα σύμπλεγμα γενετικά συνδεδεμένων δειγμάτων για μια περίοδο μηνών. Οι αξιωματούχοι υγείας λένε ότι αυτό υποδηλώνει ότι υπήρξε κάποια εξάπλωση μεταξύ στενά συνδεδεμένων ατόμων στο Λονδίνο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι