Ανησυχεί και το Ιράκ για κλιμάκωση – Στην Τουρκία ο Αμπάς

Δυσφορία στο Τελ Αβίβ για τις προτάσεις των ΗΠΑ - Στη Ραμάλα ο Μπλίνκεν,

Επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει στις 14 και 15 Αυγούστου ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Κατά το παρελθόν είχε προσκληθεί στην Τουρκία, αλλά δεν είχε ανταποκριθεί, λόγω των σχέσεων του Ερντογάν με την ηγεσία της Χαμάς. Εν τω μεταξύ άρχισε να πιέζει και το Ιράκ για αποκλιμάκωση, όμως το Ισραήλ δηλώνει ότι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί ο πόλεμος στο νότιο Λίβανο, είναι η Χεζμπολάχ να “αποτραβηχθεί σε βάθος 30 χιλιομέτρων”.

Το Ισραήλ ζητεί την εφαρμογή του ψηφίσματος του 2006 βάσει του οποίου η Χεζμπολάχ υποχρεούτο να μην έχει ένοπλες ομάδες νοτίως του ποταμού Λιτάνι (αρχ. Λεόντιος), που ρέει περίπου σε απόσταση 30 χλμ. από τα σύνορα με το Ισραήλ. Η κατάσταση όμως είναι πλέον πολύ τεταμένη λόγω της δολοφονίας του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς και σημαντικού στελέχους της Χεζπολάχ.

Ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, και παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως «ο ολοκληρωτικός πόλεμος με την Χεζμπολάχ μπορεί να αποτραπεί μόνον με την άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος του ΟΗΕ που απαγορεύει στις ένοπλες οργανώσεις στον νότιο Λίβανο να βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς δήλωσε πως έστειλε επιστολή σε δεκάδες ομολόγους του καλώντας για εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ, το οποίο εγκρίθηκε το 2006 στο τέλος του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χεζμπολάχ το 2006. Η Χεζμπολάχ έχει δηλώσει ότι θα αποσυρθεί μόνον εάν το Ισραήλ σταματήσει τις παραβιάσεις.

Το Ιράκ καταδίκασε σήμερα τη δολοφονία στην Τεχεράνη του αρχηγού του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, η οποία αποδίδεται στο Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι το γεγονός αυτό μπορεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την “δολοφονία αυτή, ως κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα όλης της περιοχής”.

Σε αναρτήσεις τους στον επίσημο λογαριασμό τους στο Telegram ένοπλες οργανώσεις όπως η ιρακινή “Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ -Κατάεμπ” και το κίνημα Αλ Νουτζάμπα γράφουν ότι  «σκοτώνοντας τον Χανίγια, το Ισραήλ παραβίασε όλους τους κανόνες εμπλοκής» και  «οι σιωνιστές και οι Αμερικανοί άνοιξαν τις πύλες της κολάσεως. Αυτοί οι δολοφόνοι δεν θα μας αποτρέψουν αλλά θα ενισχύσουν την αποφασιστικότητά μας».

Τους τελευταίους μήνες, η “Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ”, πυρήνας ιρακινών αλλά φιλοϊρανικών κινημάτων, δήλωσε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο το Ισραήλ πλήττοντάς το με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε αρκετές αεροπορικές επιθέσεις από τα ανατολικά, μετά τον Απρίλιο, αλλά δήλωσε ότι όλες αναχαιτίστηκαν πριν εισέλθουν στον εναέριο χώρο του.

Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Χανίγια σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν, όπου είχε συμμετάσχει χθες, Τρίτη, στην τελετή ορκωμοσίας του μεταρρυθμιστή προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν. Η Χαμάς υποσχέθηκε ότι η ενέργεια αυτή “δεν θα μείνει αναπάντητη”, αλλά παράλληλα δήλωσε ότι δεν θέλει κλιμάκωση στο Λίβανο.

Ο Αμπάς

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας,  ο Παλαιστίνιος πρόεδρος της Δυτικής Όχιης θα έχει στης 14 Αυγούστου συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ την επομένη, 15 Αυγούστου, θα απευθύνει ομιλία στην Ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Το Σάββατο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στη γενέτειρά του Ριζούντα, στη βορειοανατολική Τουρκία, είπε ότι ορισμένα κόμματα επικρίνουν την κυβέρνηση επειδή δεν κάλεσε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής στην Τουρκία για να μιλήσει στο Κοινοβούλιο.

«Ο κ. Αμπάς, ο οποίος δεν ήρθε παρ’ όλο που τον προσκαλέσαμε, να μας συγχωρεί, θα πρέπει κατ’ αρχάς να ζητήσει συγγνώμη από εμάς. Τον προσκαλέσαμε, αλλά δεν ήρθε. Περιμένουμε να δούμε αν θα έρθει», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα η Παλαιστινιακή αρχή ανακοίνωσε ότι «ο πρόεδρος Αμπάς θα επισκεφθεί σύντομα την Τουρκία», και σήμερα ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι