Ανησυχεί ο ΔΟΑΕ για τους πυρηνικούς σταθμούς στο Κουρσκ και στη Ζαπορίζια

Πρώτο σχόλιο από Μπάιντεν για την ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών του Κουρσκ και της Ζαπορίζια λόγω των μαχών και των βομβαρδισμών.

«Οι καιροί παραμένουν πολύ δύσκολοι. Η κατάσταση είναι ανησυχητική. Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε την προσοχή μας όταν πρόκειται για το θέμα της εγγύησης της πυρηνικής ασφάλειας. Οι πυρηνικοί σταθμοί δεν μπορούν ποτέ να αποτελούν νόμιμο στόχο σε μια ένοπλη σύγκρουση»,  δήλωσε ο Γκρόσι κατά την συνάντησή του με τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom, Αλεξέι Λιχατσόφ, στο Καλίνινγκραντ στη Ρωσία. Στο Κουρσκ έχουν βρεθεί συντρίμμια πυραύλων ή drones.

Ο Γκρόσι μετέβη στο σημείο στα τέλη Αυγούστου για να αξιολογήσει την κατάσταση, καθώς οι μάχες διεξάγονται σε απόσταση περίπου 50 χλμ. από εκεί. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει τον Αύγουστο ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν προσπαθήσει να πλήξουν τις εγκαταστάσεις αυτές. Ο επικεφαλής της Rosatom, ο Αλεξέι Λιχατσόφ,  διαβεβαίωσε τον Γκρόσι ότι ο σταθμός του Κουρσκ «λειτουργεί κανονικά» και δήλωσε ότι συμφωνήθηκε πως εμπειρογνώμονες του ΔΟΑΕ θα είναι σε θέση να μεταβούν «αμέσως στις εγκαταστάσεις αυτές σε περίπτωση επιπλέον κινδύνων ή απειλών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx