Ανησυχία Μπαχτσελί για τη πτώση του αεροσκάφους στην Άγκυρα
24/12/2025
Ο Πρόεδρος του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σχολίασε την πτώση του αεροσκάφους που μετέφερε τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου της Λιβύης στην Άγκυρα, λέγοντας ότι «το αεροπορικό δυστύχημα είναι τόσο ανησυχητικό όσο και εξαιρετικά θλιβερό».
Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εσωτερικών Άλι Γιερλικαγιά δήλωσε ότι ενώ το μαύρη κουτί του αεροσκάφους βρέθηκε, «ο λόγος θα αποκαλυφθεί το συντομότερο δυνατό».
Χθες, σε σχέση με την πτώση του αεροσκάφους Falcon 50, το οποίο μετέφερε τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου και τον Διοικητή Στρατού της Λιβύης μετά από επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα, είχαν δημοσιοποιηθεί πρώτες επίσημες δηλώσεις που ανέφεραν ότι το περιστατικό προκλήθηκε από ατύχημα.
Ο Μπαχτσελί δήλωσε σήμερα: «Το αεροπορικό δυστύχημα είναι τόσο ανησυχητικό όσο και εξαιρετικά θλιβερό». Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόνισε: «Η επιστροφή της λιβυκής αντιπροσωπείας, αποτελούμενης από πέντε μέλη, μεταξύ των οποίων ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου της Λιβύης, Στρατηγός Μοχάμεντ Άλι Αχμέντ Αλ-Χαντάντ και ο Διοικητής Στρατού, Υποστράτηγος Αλφιτόρι Τζριμπίλ, δυστυχώς κατέληξε σε τραγωδία».
Ο Μπαχτσελί ανέφερε ότι το Falcon 50 που απογειώθηκε χθες το βράδυ από το αεροδρόμιο Εσενμπογά προς την Τρίπολη της Λιβύης, συνετρίβη κοντά στο Χαγμανα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και τα τρία μέλη του πληρώματος.
Σχολιάζοντας τις σχέσεις Τουρκίας – Λιβύης, ο Μπαχτσελί είπε: «Σε μια περίοδο που οι ειλικρινείς και στενές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ενισχύονται και τα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα υπερασπίζονται συντονισμένα, το αεροπορικό δυστύχημα είναι τόσο ανησυχητικό όσο και εξαιρετικά θλιβερό».
Κατέληξε λέγοντας: «Ο πόνος της Λιβύης, με την οποία έχουμε ιστορικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και βαθιούς δεσμούς, είναι βέβαια και πόνος της Τουρκίας» και μετέφερε τα συλλυπητήριά του στη «φίλη και αδελφική χώρα» Λιβύη.
Ο Γιερλικαγιά για την πτώση και το μαύρο κουτί
Ο Υπουργός Εσωτερικών Άλι Γιερλικαγιά ανακοίνωσε ότι το μαύρο κουτί του αεροσκάφους βρέθηκε και ότι ξεκίνησαν οι απαραίτητες έρευνες και αξιολόγηση. Η λιβυκή αντιπροσωπεία που έφτασε από τη Λιβύη θα συμμετάσχει στις εξετάσεις.
Στο πλαίσιο της έρευνας στο σημείο της συντριβής, ο Γιερλικαγιά επισκέφθηκε το κινητό κέντρο συντονισμού της AFAD για να ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές.
Σύμφωνα με τον Γιερλικαγιά, το Falcon 50 απογειώθηκε στις 20:10 χθες το βράδυ από το Εσενμπογά με προορισμό την Τρίπολη, με συνολικά 8 επιβαίνοντες (5 μέλη της λιβυκής αντιπροσωπείας και 3 μέλη πληρώματος). Στις 20:32 αναφέρθηκε τεχνικό πρόβλημα και πρόθεση επιστροφής. Η επικοινωνία χάθηκε γύρω στις 20:52 κοντά στο Χαγμανα και, μετά την ειδοποίηση στο Κέντρο Έκτακτης Ανάγκης 112, κινητοποιήθηκαν οι ομάδες διάσωσης.
Στο σημείο έφτασαν οι δυνάμεις της χωροφυλακής γύρω στις 22:00, εντοπίζοντας τα συντρίμμια. Συνολικά 408 άτομα προσωπικό, 103 οχήματα και 7 εναέρια μέσα συμμετείχαν στις επιχειρήσεις. Το μαύρο κουτί βρέθηκε στις 03:20 και οι σχετικές έρευνες ξεκίνησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η λιβυκή αντιπροσωπεία που έφτασε σήμερα στην Άγκυρα συμμετείχε στις έρευνες στο σημείο της συντριβής. Συνολικά, 22 άτομα από τη Λιβύη βρίσκονται στην Άγκυρα, εκ των οποίων 14 ήταν συγγενείς των θυμάτων και 8 εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών της Λιβύης.
Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντουλχαμίτ Ντιμπέιμπα, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης, Στρατηγού Μοχάμεντ Αλί Αλ-Χαντάντ, και των συνοδών του, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορικό δυστύχημα.





