Ανησυχία στον τουρκικό τύπο για τους ελληνικούς εξοπλισμούς

Ήρεμα νερά. Κώστας Βενιζέλος

Τα τουρκικά ΜΜΕ παρακολουθούν με προσοχή τα τεκταινόμενα στην ελληνική πλευρά του Αιγαίου, και σχολιάζουν τις δηλώσεις Δένδια για τα 12 ναυτικά μίλια, καθώς και τα τελευταία εξοπλιστικά προβλήματα.

Η εφημερίδα Sözcü μεταδίδει: “Ανάρτηση περί ‘12 μιλίων’ από τον Δένδια που κέντρισε την προσοχή: ‘Η Ελλάδα δεν διακήρυξε απλώς ένα δικαίωμα της. Το άσκησε’”. Στο εν λόγω δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, μέσω ανάρτησης του στον λογαριασμό του στο «Χ», σχολίασε τη 4η επέτειο της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο Πέλαγος. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν περιορίστηκε απλώς στο να διακηρύξει το δικαίωμα της για την επέκταση των χωρικών της υδάτων, το οποίο συνάδει με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά το άσκησε και υλοποίησε πρακτικά.”

“Αυτή η επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια πραγματοποιήθηκε το 2018, με την Κύρωση του Νόμου που εισηγήθηκε ο ίδιος ο Δένδιας και ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή των Ελλήνων. Η απόφαση αυτή, κατά τον Δένδια, υπήρξε ιστορική και εκφράζει την απόφαση της Ελλάδας να προασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Ιόνιο, με σεβασμό στη διεθνή νομοθεσία.”

“Επιθετικό ναυτικό εναντίον της Τουρκίας”

Στο πλαίσιο της τουρκικής αντίδρασης στα στρατιωτικά ζητήματα, η τουρκική εφημερίδα Sözcü δημοσίευσε στις 20 Ιανουαρίου ένα εκτενές άρθρο με τίτλο: “Η Ελλάδα προετοιμάζει επιθετικό ναυτικό εναντίον της Τουρκίας”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα αναθεωρεί τη ναυτική της στρατηγική στην περιοχή της Μεσογείου, μεταβαίνοντας από μια αμυντική προσέγγιση σε μια πιο επιθετική στρατηγική, κυρίως απέναντι στην Τουρκία.”

“Η Ελλάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υιοθετεί μια νέα στρατηγική που στοχεύει στην αύξηση της επιρροής της στη Μεσόγειο, εστιάζοντας σε νέους εξοπλισμούς, όπως οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς και τα νέα υποβρύχια. Η στρατηγική αυτή θεωρείται απαραίτητη από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, λόγω της απειλής που προκύπτει από τη στρατηγική «Γαλάζια Πατρίδα» της Τουρκίας. Η νέα αυτή στρατηγική περιλαμβάνει την προμήθεια πυραύλων cruise, οι οποίοι θα επιτρέψουν στο ελληνικό ναυτικό να πλήξει τουρκικά πλοία στη Συρία και την Κύπρο, ενισχύοντας την αποτρεπτική στρατηγική της Ελλάδας.”

“Επιπλέον, η Ελλάδα προγραμματίζει την αγορά δύο νέων υποβρυχίων που θα κατασκευαστούν στη Γερμανία ή τη Γαλλία και θα εξοπλιστούν με πυραύλους cruise. Αυτά τα υποβρύχια έχουν στόχο να ενισχύσουν την παρουσία της Ελλάδας στη Μεσόγειο και να εξασφαλίσουν στρατηγικά πλεονεκτήματα στην περιοχή.”

“Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, που καλύπτει την περίοδο 2025-2037, αναμένεται να ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο και θα καθορίσει τη μελλοντική στρατηγική και τις προτεραιότητες της ελληνικής άμυνας.”

Η Yeni Akit μεταδίδει: “Καθώς η Τουρκία μετρούσε μέρες για το Kaan, δυστυχώς έρχονται τα F-35!”. Το άρθρο αναφέρεται στην προμήθεια των F-35 από την Ελλάδα, τα οποία αποτελούν στρατηγική επιλογή της Ελλάδας για την αναβάθμιση της αεροπορικής της δύναμης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος Kaan, αλλά ταυτόχρονα ετοιμάζεται να ενσωματώσει τα F-35 στην Πολεμική Αεροπορία της.

“Η Ελλάδα έχει ήδη υπογράψει συμφωνία για την προμήθεια 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35A Lightning II, ύψους 3,76 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω του καναλιού Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού των ΗΠΑ (FMS). Η συμφωνία αυτή προβλέπει την παράδοση των F-35 το 2028, ενώ οι εργασίες εκσυγχρονισμού της αεροπορικής βάσης της Ανδραβίδας συνεχίζονται με σκοπό να φιλοξενήσουν τα νέα αεροσκάφη.”

“Η ανάπτυξη της βάσης Ανδραβίδας περιλαμβάνει την ενίσχυση των υποδομών της, όπως η κατασκευή φυσικών φραγμάτων και σύγχρονων αισθητήρων για την αποτροπή απειλών, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν βελτιώσεις στο σύστημα επικοινωνίας και στον πύργο ελέγχου της βάσης.”

Η παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Βαληνάκη

Η Yeni Şafak ανέφερε τη νέα έκδοση του βιβλίου του πρώην Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργου Βαληνάκη, με τίτλο “Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και οι προκλήσεις του 21ου αιώνα”. Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και την εκδήλωση χαιρέτισε ο ίδιος ο Βαληνάκης, ο οποίος μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην περιοχή της Μεσογείου και την Ανατολική Μεσόγειο.

“Στην ομιλία του, ο Βαληνάκης υπογράμμισε τις σημαντικές εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, εστιάζοντας στη στρατηγική του νησιωτικού κράτους απέναντι στην Τουρκία και την πολιτική εξωτερικών σχέσεων με τις χώρες της ΕΕ, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Ο Βαληνάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων και συνεργασίας με κράτη της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ενώ έθεσε το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής.”

“Το βιβλίο του, σύμφωνα με τον πρώην ΥΦΥΠΕΞ, προσφέρει μια ανάλυση των στρατηγικών πολιτικών που ακολουθεί η Ελλάδα στις διεθνείς σχέσεις και εξετάζει τις προκλήσεις που προκύπτουν από την αυξανόμενη στρατηγική παρουσία της Τουρκίας και τις επιπτώσεις από τις αντιπαραθέσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, αναλύει τις διπλωματικές προσπάθειες της Ελλάδας για την ενίσχυση του διεθνούς κύρους της και την προώθηση της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.”

“Θετική ατζέντα θέλει ο Χατζηβασιλείου”

Το πρακτορείο Anadolu σχολίασε τις πρώτες δηλώσεις του νέου Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών, Τάσου Χατζηβασιλείου:

“Ο νέος Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Χατζηβασιλείου, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, δήλωσε ότι προτίθεται να συνεχίσει τη θετική ατζέντα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στην οποία έδινε (ιδιαίτερη) σημασία ο προκάτοχός του Φραγκογιάννης κατά τη διάρκεια της θητείας του.”

“Ο Τάσος Χατζηβασιλείου, ο νέος Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας, ο οποίος ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του, δήλωσε ότι σκοπεύει να συνεχίσει τη θετική ατζέντα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στην οποία έδινε (ιδιαίτερη) σημασία ο προκάτοχός του Κώστας Φραγκογιάννης κατά τη διάρκεια της θητείας του.”

“Ο Φραγκογιάννης, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιου για την οικονομική διπλωματία, την περασμένη εβδομάδα, παρέδωσε τη θέση του στον Χατζηβασιλείου σε τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα.”

“Μιλώντας στην τελετή, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης ευχαρίστησε τον Φραγκογιάννη για τις υπηρεσίες του και σημείωσε ότι ο Φραγκογιάννης θα συνεχίσει να υπηρετεί ως σύμβουλος του Πρωθυπουργού.”

“Ενώ, ο Φραγκογιάννης δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε τομείς, όπως η αύξηση των εξαγωγών και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα και ότι αποφάσισε να παραιτηθεί επειδή δεν βρήκε τη δύναμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του καθήκοντος.”

“Από την άλλη πλευρά, ο Χατζηβασιλείου, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα, απευθυνόμενος στον Φραγκογιάννη είπε τα εξής: «Αγαπητέ Κώστα, απ’ όλα όσα έχεις πετύχει αυτά τα πεντέμισι χρόνια, ξεχωρίζω ορισμένες πρωτοβουλίες σου, τις οποίες θα ήθελα κι εγώ να συνεχίσω. Πρώτα απ’ όλα η Θετική Ατζέντα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, στην οποία γνωρίζω ότι έχεις αφιερώσει πάρα πολύ χρόνο και ενέργεια. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι που λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας με τους γείτονες και εκεί έχεις πραγματικά να επιδείξεις σημαντικό έργο». ”

“Ο Χατζηβασιλείου εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να συνεχίσει τις προσπάθειες για την αύξηση της εμπορικής συνεργασίας με τις αραβικές χώρες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν επί Φραγκογιάννη.”

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx