Ανησυχία για πιο μεταδοτική “γερμανική” μετάλλαξη – Η εκεί κυβέρνηση συνιστά πλέον τις “ακριβές μάσκες”

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

Μετά τη “βρετανική μετάλλαξη” που κάνει πιο μεταδοτικό τον ιό, παρόμοια (αλλά διαφορετική γενετικά) μετάλλαξη εντοπίστηκε και στη Γερμανία.

Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο ethnos.gr, αναφέρει ότι το “βαυαρικό” στέλεχος δεν έχει ακόμα μελετηθεί επαρκώς για να ξέρουμε με βεβαιότητα αν είναι πιο μεταδοτικό, εντούτοις προκαλεί ανησυχία ότι είναι πολλά τα άτομα (73 για την ακρίβεια) που προσβλήθηκαν σε μια και μόνο κλινική της Βαυαρίας από το ίδιο στέλεχος. Ο ίδιος ανησυχεί και επειδή σε αυτή τη μετάλλαξη πιθανόν να αποδίδονται και τα  αυστηρότερα μέτρα περιορισμού που πήρε η τοπική κυβέρνηση.

Ο καθηγητής τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφευχθεί ο πανικός και σημειώνει ότι πολύ σύντομα, μέσα στις επόμενες ημέρες, το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει, αφού θα υπάρχουν περισσότερα επιστημονικά στοιχεία για το συγκεκριμένο στέλεχος.

«Γερμανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκε στέλεχος που ελέγχει την αλληλουχία της σειράς του RNA του κορονοϊού. Από το καινούριο αυτό στέλεχος μολύνθηκαν 73 άτομα σε μία κλινική, αριθμός που είναι μεγάλος. Ακόμα δεν μπορούμε να πούμε κάτι για τη μεταδοτικότητά του και για τη θνητότητα που μπορεί να προκαλέσει, διότι ακόμα δεν έχει μελετηθεί λεπτομερώς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φτάσουμε σε πανικό, ωστόσο, μου προκαλεί εντύπωση και κάποια ανησυχία το γεγονός ότι αμέσως, εδώ και δύο μέρες, η γερμανική κυβέρνηση όχι μόνο επέβαλε αυστηρότερα μέτρα προστασίας, αλλά ταυτόχρονα πρότεινε στους πολίτες της να μη χρησιμοποιούν τις απλές μάσκες προστασίας. Τους συνέστησε να προτιμούν τις μάσκες που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία. Επίσης, μου προκαλεί κάποια ανησυχία και το γεγονός ότι από το συγκεκριμένο στέλεχος μολύνθηκαν 73 άτομα στην ίδια κλινική της Βαυαρίας. Θα περιμένω περισσότερα στοιχεία, πριν πάρω κάποια περαιτέρω επιστημονική θέση», είπε ο καθηγητής.

Oι μάσκες που συνιστά η βαυαρική κυβέρνηση είναι οι ffp που έχουν τριπλάσια τιμή σε σύγκριση με τις συνήθεις του 0,5 ευρώ στην Ελλάδα.

 

Από το σύνολο των περίπου 12.000 μεταλλάξεων του κορονοϊού (από την ημέρα που εκδηλώθηκε η επιδημία στην Κινα) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο κρατικός φορέας μολυσματικών ασθενειών των ΗΠΑ δέχονται τρεις ως ιδιαίτερα μεταδοτικέ:της Νότιας Αγγλίας (τη “βρετανική” όπως λέγεται συνήθως), της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας, που είναι περίπου έξι φορές πιο μεταδοτικές σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι