Ανησυχία για την μετάλλαξη της μετάλλαξης – Περιορισμένη έρευνα

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Μια νεότερη μετάλλαξη του βρετανικού στελέχους του κορονοϊού ανησυχεί τους ειδικούς, επειδή προσομοιάζει στο νοτιοαφρικανικό και βραζιλιάνο στέλεχος, που δεν τα “πιάνουν” τα εμβόλια.

Επίσης, ακόμα και όσοι έχουν νοσήσει από κορονοϊό, μπορεί να νοσήσουν εκ νέου με το νέα στελέχη, τα οποία πάντως είναι πιθανόν να προκαλούν ήπια νόσο σε όσους έχουν φυσικά ή τεχνητά αντισώματα.  Η νέα μετάλλαξη (παραλλαγή της λεγομένης βρετανικής μετάλλαξης)  όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, “βαφτίστηκε” Ε484Κ και εντοπίσθηκε σε 11 δείγματα από τα συνολικά 200.000 που υποβλήθηκαν σε ανάλυση γονιδιακής αλληλουχίας στην περιοχή. Η νέα μετάλλαξη της βρετανικής, υπάρχει ήδη στο νοτιοαφρικανικό και στο βραζιλιάνικο στέλεχος.

Εν τω μεταξύ, εργαστηριακά τεστ από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ δείχνουν ότι μία δόση του εμβολίου της Pfizer αντιμετωπίζει μεν το βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού, αλλά δεν διεγείρει το ανοσοποιητικό ώστε να παράγει επαρκή αντισώματα στα άτομα άνω των 80 ετών ώστε να καταπολεμήσουν τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Δεν είναι σαφές αν αντιδρά καλύτερα ο οργανισμός νεοτέρων και παράγει αντισώματα και για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη η όχι. Η έρευνα του Κέμπριτζ περιορίσθηκε σε πρώτη φάση εξάλλου σε μόλις 26 άτομα και τα 15 από αυτά ήταν άνω των 80 ετών.

Αναφέρει επίσης ότι μόνον με τη χορήγηση δεύτερης δόσης τρεις εβδομάδες αργότερα ο οργανισμός παρήγαγε επαρκή ποσότητα αντισωμάτων κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, κάτι που προκαλεί σύγχυση, γιατί κανονικά η ανοσία αποκτάται με την δεύτερη δόση ούτως ή άλλως και εκείνο που απασχολεί τον μέσο Ευρωπαίο είναι αν προστατεύεται με την πλήρη κάλυψη του εμβολίου. Πιθανόν οι Βρετανοί ερευνητές εστιάσθηκαν στην πρώτη δόση επειδή στη χώρα τους πήρα την απόφαση (λόγω της έλλειψης εμβολίων) να εμβολιάσουν “πολλούς με μια δόση κι αν περισσέψει με δεύτερη παρά λίγους και με τις δύο”.

H Pfizer ανακοίνωσε προ ημερών ότι το εμβόλιό της καλύπτει και τη βρετανική μετάλλαξη και ικανοποιητικά την νοτιοαφρικανική (άρα πιθανόν και τη νέα μετάλλαξη της βρετανικής που μοιάζει με τη νοτριοαφρικανική). Παρότι η εταιρεία ανακοίνωσε τα ανωτέρω, συμπλήρωσε πως παράλληλα ερευνά τρόπους να κάνει το εμβόλιό της ακόμα πιο αποτελεσματικό για τις “ανθεκτικές” μεταλλάξεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx