Ανησυχούν οι ειδικοί με τις μεταλλάξεις – Πιθανά και άλλα μέτρα

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ανησυχούν οι ειδικοί με τις μεταλλάξεις και κυρίως με τα δύο κρούσματα της νοτιοαφρικανικής στα Ιωάννινα, καθώς η πόλη αυτή έχει πλέον καλή επιδημιολογική εικόνα και δεν “βράζει” όπως άλλες. Η ανεύρεση έξι μέχρι στιγμής κρουσμάτων της μετάλλαξης αυτής σε περιοχές που δεν είναι στο “κόκκινο” σημαίνει πιθανόν μεγάλη διασπορά.

Ο κ. Χαράλαμπος Γώγος λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας δεν αποκλείει επιπλέον μέτρα αν δεν αποδώσουν ή δεν τηρηθούν τα ισχύοντα.

«Είμαστε σε μεγάλη επιδημιολογική πίεση. Υπάρχει πρόβλημα σε μεγάλες αστικές περιοχές. Ελαττώνεται η διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ. Όλα αυτά δημιουργούν ένα μείγμα δύσκολο στη διαχείριση. Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο όπου τα μέτρα κλιμακώνονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει είτε σε περαιτέρω κλιμάκωση, είτε σε αποκλιμάκωση. Είμαστε κοντά στη φάση της εμβολιαστικής κάλυψης, υπάρχει μεγάλη ανάγκη τήρησης των μέτρων. Αλλιώς είναι πιθανό να χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, ακόμα και lockdown», είπε.

Για τις μεταλλάξεις σχολίασε ότι «αποτελούν ένα επιπλέον πρόβλημα γιατί προκαλούν αύξηση της μεταδοτικότητας. Τα δεδομένα που έχουμε για τα εμβόλια είναι ότι σε μεγάλο βαθμό καλύπτονται, τουλάχιστον για την βρετανική μετάλλαξη. Πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα όλοι. Όσο μένουμε ανεμβολίαστοι οι πιθανότητες να έρθουν καινούργιες μεταλλάξεις αυξάνονται», σημείωσε, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Mega.

 

Οι εισαγωγές

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος επεσήμανε την αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε αύξηση. Το ποσοστό θετικότητας είναι σταθερά πάνω από το 3% εδώ και πολλές μέρες» είπε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ενώ ανακοινώθηκε επίσημα ότι έχουμε πλέον 80 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία της Αττικής και άλλες τόσες στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ έχουν αυξηθεί και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ. Παρότι ερευνώνται κάποια δείγματα καθημερινά ως προς την “ταυτότητά” τους, οι ειδικοί δεν ξέρουν ακόμη αν η μεταδοτικότητα αυξήθηκε λόγω του βρετανικού στελέχους ή λόγω της κινητικότητας και των “ανοιγμάτων” εν γένει.

«Όταν αρχίσαμε να χαλαρώνουμε τα διάφορα μέτρα, όπως άνοιγμα σχολείων και λιανεμπόριο, ήμασταν σταθερά κάτω από το 2%. Είναι προφανές ότι υπάρχει μια επιδείνωση της επιδημίας, μέρος της οποίας το αναμέναμε, γιατί όταν ανοίγεις δραστηριότητες πάντα η επιδημία θα έχει μια επιδείνωση. Το ζητούμενο είναι αυτή η αύξηση να μην ξεφύγει από τον έλεγχο και γίνει τελείως επιθετική και μετά  δεν συμμαζεύεται με τίποτα», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ένα εξάμηνο ακόμη…

Ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ανέφερε πως «έχουμε μία αύξηση των κρουσμάτων. Αυτήν την εβδομάδα ή την επόμενη περιμένουμε μία αύξηση στους θανάτους και τα βαριά περιστατικά που θα νοσηλευτούν. Το βασικό είναι να προχωρήσει ο εμβολιασμός, είναι για μένα το σημείο – κλειδί», είπε.

  Μητσοτάκης: "Δεν έχω πρόθεση ανασχηματισμoύ" - Το σχόλιο για ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν μπορούμε να έχουμε επ’ άπειρον lockdown, απαγόρευση κυκλοφορίας, κλειστά σχολεία, μαγαζιά γιατί πλέον καταστρέφεται η κοινωνία και η οικονομία», προσέθεσε. «Η συμπεριφορά μας και η κοινωνία θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτήν την κατάσταση για ένα εξάμηνο ακόμη.  Πριν αποφασίσουμε σκληρότερα μέτρα, καλό είναι να δούμε αν αυτά που τώρα υποτίθεται ότι εφαρμόζονται, όντως εφαρμόζονται ή όχι. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι από μία εκδήλωση ή ένα τυχαίο γεγονός έχουμε υπερμεταδόσεις, όπως π.χ. από μία αθώα συνάντηση 4-5 ατόμων μπροστά στο περίπτερο που στάθηκαν α μιλήσουν. Τέτοιου είδους μικρά γεγονότα μπορούν να προκαλέσουν μία αύξηση των κρουσμάτων που μετά μπορεί να εξελιχθεί».

Τηλε-εργασία 100% και αύξηση των τεστ

Μιλώντας στο ethnos.gr ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είπε: «Μας ανησυχεί η μετάλλαξη λόγω της ταχύτητας εξάπλωσής της. Μπορεί να γεμίσει πολύ πιο γρήγορα τις κλίνες ΜΕΘ. Γι’ αυτό πρέπει να παρθούν νέα μέτρα». Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, τα δύο μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση άμεσα, για να αποφευχθεί η πολύ πιο γρήγορη εξάπλωση είναι η τηλε-εργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στο 100% και η αύξηση του αριθμού των διενεργούμενων τεστ.

Τι ξέρουμε για τις μεταλλάξεις και τα εμβόλια

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τη βρετανική μετάλλαξη είναι ότι μεταδίδεται ταχύτερα από το απλό στέλεχος του κορονοϊού και ότι τα εμβόλια μέχρι τώρα δείχνουν να μην είναι αποτελεσματικά σε ικανοποιητικό βαθμό ειδικά στη νοτιοαφρικανική. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι οι μεταλλάξεις προκαλούν βαρύτερη νόσο, όμως όποια μεταδίδεται εύκολα ή ανθίσταται στα εμβόλια, οδηγεί μοιραία και σε περισσότερες νοσηλείες και σε περισσότερους θανάτους.

Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν αρχίσει ήδη αγώνα ταχύτητας για την βελτίωση των εμβολίων τους όπως γράφει και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, σε ανάρτησή του. «Η ΑstraΖeneca ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο καλύπτει την βρετανική παραλλαγή και σε ό,τι αφορά στην νοτιοαφρικανική, ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της παρέχει προστασία για τις βαριές περιπτώσεις, αλλά με την επιφύλαξη πως εμβολιάστηκαν κυρίως νέοι άνθρωποι, και η αποτελεσματικότητα έναντι αυτής της παραλλαγής μένει να επιβεβαιωθεί με αποτελέσματα από μεγαλύτερο ηλικιακό εύρος. Παράλληλα η εταιρεία τροποποιεί το υπάρχον εμβόλιο για να έχουμε και νέο εμβόλιο, που να καλύπτει τις μεταλλάξεις, τον Οκτώβριο. Γιατί όμως το κάνουν αυτό αν το υπάρχον καλύπτει τις παραλλαγές; Για να είμαστε 100% σίγουροι. Μπορεί να χρειαστεί μια αναμνηστική δόση, και εάν χρειαστεί καλύτερα θα είναι να γίνει με το νέο εμβόλιο».

Για τις μεταλλάξεις ο κ. Μόσιαλος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτη δόση του εμβολίου τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να καλυφθούν και αυτές ικανοποιητικά.

  Όχι λύση δύο κρατών στη Κύπρο – Τα μηνύματα Μητσοτάκη στον ΟΗΕ

Και η Pfizer πάντως παρεμφερή ανακοίνωση έχει κάνει με της AstraZeneca, ότι δηλαδή το εμβόλιό της καλύπτει για την βρετανική μετάλλαξη αλλά είναι κάπως λιγότερο αποδοτικό στην νοτιοαφρικανική και ότι «αυτό δεν σημαίνει πως δεν αναζητούμε τρόπους να ενισχύσουμε το εμβόλιο περισσότερο έναντι των μεταλλάξεων που έχουν προκύψει ή θα προκύψουν στο μέλλον».

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμα και στην περίπτωση που τα εμβόλια δεν αποδειχθούν ιδιαίτερα αποτελεσματικά έναντι της νοτιοαφρικανικής ή βραζιλιάνικης μετάλλαξης, που φαίνονται πιο ανθεκτικές σε αυτά, έχουν αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, που είναι ζήτημα εβδομάδων ή το πολύ μηνών να επανασχεδιαστούν και να τροποποιηθούν καταλλήλως.

Έχουμε έρευνες για την απόδοση των μέτρων;

Ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει (με συνέντευξή του αυτή τη φορά στο ΣΚΑΙ) άλλη μια παράμετρο: «Η επιτροπή πρέπει να ενισχυθεί και με περισσότερες ειδικότητες. Με αναλυτές μεγάλων δεδομένων και με αναλυτές της Επιστήμης της Συμπεριφοράς. Κάθε φορά που ανακοινώνονται μέτρα, πρέπει να ακούγεται και μια πρόβλεψη-ανάλυση της σχετικής επιτυχίας που αναμένουμε από αυτά. Παραδείγματος χάριν, γιατί θα κλείσει η κυκλοφορία από τις 18:00 και όχι από τις 19:00 ή τις 20:00; Υπάρχει μια διεθνής εμπειρία που να τεκμηριώνει ότι θα αλλάξει η συμπεριφορά με τέτοιο τρόπο που να δικαιολογεί αυτό το μέτρο;»

Και για τα σχολεία είπε: «Εάν θα πρέπει να κλείσουμε τα σχολεία, τίθεται το ερώτημα αν  υπάρχει κάποια διεθνής εμπειρία η οποία να δείχνει ότι θα σταματήσει η διασπορά σε κάποιο  βαθμό λόγω του κλεισίματος του σχολείου καθαυτού ή είναι θέμα κινητικότητας, ότι δηλαδή πηγαίνουν οι γονείς που πηγαίνουν να πάρουν τα παιδιά από τα σχολεία. Δηλαδή τι δημιουργεί το πρόβλημα και τι λύσεις μπορούμε να δώσουμε», κατέληξε ο καθηγητής υπογραμμίζοντας πως αυτά μέχρι στιγμής δεν έχουν ακουστεί. «Μέχρι στιγμής τα μέτρα κατ΄εμέ είναι επαρκή, αλλά αν αλλάξει δραματικά η κατάσταση, θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι