Ανησυχούν οι σεισμολόγοι για το νέο σεισμό στη Θήβα

Η Θήβα χορεύει με τον εγκέλαδο

Ανησυχούν οι σεισμολόγοι, καθώς στις 8:05 π.μ. σήμερα σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την Θήβα, μετά από μια παρατεταμένη ύφεση των δονήσεων η οποία είχε δώσει την εντύπωση ότι το φαινόμενο έβαινε προς πλήρη εκτόνωση. Εντούτοις η σημερινή δόνηση φαίνεται πως αλλάζει τα δεδομένα.

Το επίκεντρο και της σημερινής δόνησης ήταν 2 χλμ. βορειοανατολικά των Θηβών. ‘Έγινε αισθητή ακόμα και σε κάποιες περιοχές των Αθηνών, αφου το επίκεντρό απείχε 24 χλμ. από την πρωτεύουσα. Υπενθυμίζεται ότι προ εννέα ημερών η περιοχή βίωσε ένα σμήνος σεισμών καθώς άρχισε να δονείται από μικρούς σεισμούς με μεγαλύτερο έναν της τάξης των 4,3 βαθμών. Οι μικροδονήσεις (2 έως 3,4 βαθμών οι περισσότερες) συνεχίστηκαν επί τρεις ημέρες, με συχνότητα ανά 15-20 λεπτά.

Σήμερα ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Ακης Τσελέντης, είπε: «Μας τη χάλασε λίγο αυτός ο σεισμός, γιατί είχαμε πιστέψει ότι βαίναμε προς μία πλήρη εκτόνωση. Χωρίς να προκληθεί πανικός, θα έλεγα στους κατοίκους να ξεσκονίσουν τις οδηγίες της σεισμικής προστασίας. Η περιοχή αυτή θέλει πολύ προσοχή διότι είναι κοντά σε ένα οικιστικό κέντρο».

seismos45.jpg

«Την περιοχή αυτή την έχουμε υπό στενή παρακολούθηση τις τελευταίες 8 ημέρες. Τοποθετήσαμε επιπλέον όργανα και, συγκεκριμένα, άλλους επτά σεισμογράφους, γιατί και το 2020 μας είχε δώσει μια ακολουθία ανατολικότερα. Είναι ένα κομμάτι που το παρακολουθούμε Η περιοχή αυτή θέλει πολύ προσοχή διότι είναι κοντά σε ένα οικιστικό κέντρο, έχει άθλια δόμηση και υπάρχουν εκεί μεγάλα ρήγματα με πολύ βεβαρημένο σεισμικό ιστορικό», είπε ο σεισμολόγος.

«Δεν εκτιμώ ότι θα γίνει μεγάλος σεισμός, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να έχουμε κάποια ενεργοποίηση με λίγο μεγαλύτερο σεισμό, οπότε καλό είναι να είμαστε έτοιμοι με τους υπάρχοντες κανόνες σεισμικής προφύλαξης», κατέληξε ο κ. Τσελέντης. Στην περιοχή σημειώθηκε πριν από 7 μήνες σεισμός μεγέθους 4,6 Ρίχτερ που προκάλεσε υλικές ζημίες, όμως ήταν από άλλο ρήγμα -κοντά σε αυτό που προκάλεσε το σημερινό σεισμό, αλλά όχι ταυτόσημο.Το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό προ επταμήνου, ήταν ίδιο με εκείνο που το 1914 προκάλεσε σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ και γκρέμισε δεκάδες σπίτια στην περιοχή αλλά προκάλεσε ζημίες και στην Αθήνα και στον Πειραιά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι