Ανοίγει ή όχι η Κακαβία;
29/06/2020Πριν από τρεις ημέρες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ευρισκόμενος στα Ιωάννινα, δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα ανοίγματος των συνόρων με την Αλβανία, όπου η έξαρση του κορονοϊού είναι ανησυχητική. Σήμερα όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε γνωστό ότι η Κακαβιά περιλαμβάνεται στις πύλες της χώρας που τελικά θα ανοίξουν μεθαύριο, την 1η Ιουλίου.
Ο κ. Πέτσας είπε συγκεκριμένα ότι «από μεθαύριο Τετάρτη, 1η Ιουλίου, κάνουμε το τελικό βήμα για την επιστροφή στη νέα κανονικότητα, καθώς ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας για τις πτήσεις εξωτερικού. Θα επιτρέπεται και ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια. Ταυτόχρονα ανοίγουν οι πύλες εισόδου των Ευζώνων, της Κακαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής, του Προμαχώνα, της Νυμφαίας, των Καστανιών και των Κήπων».
Τα μέσα ενημέρωσης στην Ήπειρο επιμένουν στην λήψη μέτρων στα χερσαία σύνορα της χώρας, τουλάχιστον σε αυτά που τους αφορούν (της Αλβανίας) επειδή η γειτονική χώρα έχει υπολογίσιμο πρόβλημα λοιμώξεων με κορονοϊό. Το πρόβλημα οξύνθηκε πρόσφατα, ίσως επειδή οι Αλβανοί έχουν υψηλό ποσοστό μεταναστών ή εργαζομένων εποχικά σε γειτονικές και μη χώρες, και πολλοί από αυτούς επέστρεψαν στην πατρίδα τους για διακοπές ή προκειμένου να αποφύγουν τη διαβίωση σε άλλες χώρες με “κόκκινο” δείκτη στον κορονοϊό.
Επιστρέφοντας όμως, έφεραν μαζί τους και τον κορονοϊό. Από την 1η Ιουνίου τα κρούσματα στην Αλβανία έχουν δεκαπλασιασθεί σε σύγκριση με τον Μάιο. Η χώρα εμφανίζει σχετικά “λογικά” κρούσματα (2.466 και 58 θανάτους, σε πληθυσμό που είναι περίπου το 1/4 της Ελλάδας) , όμως από τις 10 Ιουνίου, ενώ ειχαν έως τότε (ή πάντως τόσα δήλωναν) 10-20 κρούσματα το πολύ την ημέρα, ξαφνικά έκτοτε εκτινάχθηκαν στα 50 την ημέρα και από τις 20 Ιουνίου στα 70-80 την ημέρα.
Πρόβλημα και στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου
Επίσης έντονο πρόβλημα έχει και το Κοσσυφοπέδιο (Κόσοβο) , όπου το υπουργείο Υγείας απελπισμένο “φωνάζει” να προσέχει ο κόσμος όσο μπορεί, “γιατί όπου να’ ναι οι γιατροί θα πρέπει να επιλέξουν ποιον θα προσπαθήσουν να σώσουν και ποιον όχι”.
Στην ουσία δεν ήταν ακριβώς κλειστά
Μέχρι σήμερα ίσχυε ότι μόνο οι Αλβανοί πολίτες στην Ελλάδα επιτρέπεται να διέρχονται τα σύνορα προς την Αλβανία για τουριστικούς λόγους (90 ημέρες) και μόνο Έλληνες ή Αλβανοί πολίτες με άδεια παραμονής στην Ελλάδα θα επιτρέπεται αντιστρόφως να έρχονται στην Ελλάδα.
Επίσης, μπορούσαν να έρχονται εποχιακοί εργάτες/υπάλληλοι που έχουν λάβει σύμβαση εργασίας από τους εργοδότες τους, που έχει “μετατραπεί” σε άδεια διαμονής.
Ασκήθηκαν επίσης πιέσεις και για να βρουν δουλειά οι άνεργοι Αλβανοί, αλλά και για να γίνουν αγροτικές εργασίες στην Ελλάδα. Για παράδειγμα μόνον στο νομό Ημαθίας χρειάζονται 7.000 εργάτες γης προκειμένου να μαζέψουν τα ροδάκινα που εξάγουμε.