ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα σχέδια των ΗΠΑ για τη Γάζα – Ο Μπλίνκεν ξανά στη Μέση Ανατολή

Τα σχέδια των ΗΠΑ για τη Γάζα – Ο Μπλίνκεν ξανά στη Μέση Ανατολή

Οι ΗΠΑ εξετάζουν σειρά σεναρίων για τη Γάζα στην περίπτωση που η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εκδιωχθεί από την εξουσία, δήλωσε χθες, Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Μιλώντας στην Επιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας ο Μπλίνκεν επεσήμανε ότι «η Χαμάς δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας», αλλά πρόσθεσε ότι «αυτό δεν επιθυμεί να το πράξει ούτε το Ισραήλ». Μεταξύ των δύο αυτών επιλογών «υπάρχει μια σειρά ενδεχόμενων συνδυασμών τους οποίους εξετάζουμε πολύ προσεκτικά αυτή τη στιγμή εμείς, όπως και άλλες χώρες», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Σε κάποια δεδομένη στιγμή, αυτό που θα είχε περισσότερο νόημα θα ήταν μια αποτελεσματική και αναζωογονημένη Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης και, τελικά, της ασφάλειας της Γάζας», εκτίμησε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια μιας συνεδρίασης που διακόπηκε πολλές φορές από τις φωνές των διαδηλωτών που ζητούσαν να «σωθούν τα παιδιά της Γάζας». Αν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γάζας, «τότε υπάρχουν άλλες προσωρινές διευθετήσεις οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν έναν αριθμό άλλων χωρών της περιοχής. Μπορεί να περιλαμβάνουν διεθνείς υπηρεσίες οι οποίες θα βοηθήσουν τόσο στη διακυβέρνηση όσο και στην ασφάλεια», πρόσθεσε.

Η Ουάσιγκτον συνομιλεί με το Ισραήλ και άλλες χώρες στην περιοχή για το πώς θα κυβερνηθεί ο παλαιστινιακός θύλακας στην περίπτωση που το Ισραήλ νικήσει στο πεδίο της μάχης, ωστόσο δεν έχει προκύψει ακόμη κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο. Μεταξύ των δυνατοτήτων που εξετάζονται είναι το ενδεχόμενο ανάπτυξης στη Γάζα μια πολυεθνικής δύναμης, στην οποία θα συμμετέχουν και Αμερικανικά στρατεύματα, ή την προσωρινή ανάληψη της εποπτείας του παλαιστινιακού θύλακα από τον ΟΗΕ, μετέδωσε χθες το Bloomberg.

Απαντώντας στο δημοσίευμα του πρακτορείου ο Λευκός Οίκος επεσήμανε ότι δεν συζητείται ούτε εξετάζεται η αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στη Γάζα στο πλαίσιο ειρηνευτικής δύναμης. Κάποιοι από τους συμβούλους του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανησυχούν ότι αν και το Ισραήλ έχει σχέδιο για να επιφέρει μόνιμο πλήγμα στη Χαμάς, ακόμη δεν έχει διαμορφώσει μια στρατηγική αποχώρησης. «Είχαμε προκαταρκτικές συζητήσεις για το πώς μπορεί να είναι το μέλλον της Γάζας», δήλωσε ο Μάθιου Μίλερ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι μελλοντικά το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο διπλωματικών συζητήσεων. Ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Ισραήλ την Παρασκευή, στο πλαίσιο της δεύτερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Εκεί «θα συναντηθεί με αξιωματούχους της ισραηλινής κυβέρνησης και θα πραγματοποιήσει και άλλες επισκέψεις στην περιοχή», δήλωσε ο Μίλερ χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Στα μέσα Οκτωβρίου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε ήδη πραγματοποιήσει μια μαραθώνια περιοδεία στην περιοχή, επισκεπτόμενος δύο φορές το Ισραήλ. Ο Μπλίνκεν συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, στον οποίο επανέλαβε την αμερικανική στήριξη στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ζητώντας ωστόσο από τη χώρα να λάβει «μέτρα για να περιορίσει τις βλάβες που προκαλούνται στους αμάχους», επεσήμανε σε ξεχωριστή του ανακοίνωσε ο Μίλερ.

Συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων

Είκοσι τέσσερις ημέρες από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την έναρξη του πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες έχουν συγκεντρώσει επιθετικές μεγάλες ναυτικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου από τη Γάζα στο νότιο Λίβανο και τη Συρία, απ’ όπου οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ συνεχίζουν τις σποραδικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, έχει θέσει σε κίνηση τα σενάρια εσπευσμένης απομάκρυνσης των ξένων υπηκόων από την περιοχή.

Περίπου 2.000 Αμερικανοί πεζοναύτες βρίσκονται με την αρμάδα κοντά στην Αίγυπτο, το

αεροπλανοφόρο USS Eisenhower βρίσκεται ήδη δυτικά της Κρήτης, μαχητικά και αεροσκάφη ανεφοδιασμού έχουν σταθμεύσει στον Κόλπο και δεκάδες αεροπλάνα και ειδικές δυνάμεις μεταφέρονται στην Κύπρο σε περίπτωση γενικευμένης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ, Χεζμπολάχ και Ιράν. Στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται από την έναρξη του πολέμου και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Ford. Η Γαλλία στέλνει το ελικοφόρο Tonnerre, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πλωτό νοσοκομείο, ενώ και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ στέλνουν ναυτικές δυνάμεις, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, όπως και ο Καναδάς κά.

Άνοιξε η Ράφα για τη μεταφορά τραυματιών

Η Χαμάς, σύμφωνα με τις δηλώσεις εκπροσώπου της, κάλεσε περίπου 400 πολίτες τρίτων χωρών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Γάζα να είναι έτοιμοι για αποχώρηση μέσω του περάσματος της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, το οποίο όπως ανακοίνωσαν οι αιγυπτιακές αρχές θα ανοίξει για την υποδοχή 81 τραυματισμένων Παλαιστινίων από τη Γάζα στα αιγυπτιακά νοσοκομεία. Η διακομιδή θα γίνει με την εποπτεία των οργανώσεων του ΟΗΕ στην περιοχή. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα επιχειρηθεί μεταφορά τραυματιών και από τη Τζαμπαλίγια, που βρίσκεται στο βόρειο μέρος της Γάζας και βομβαρδίστηκε σφοδρά από τον ισραηλινό στρατό, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 50 άνθρωποι και να τραυματιστούν βαριά άλλοι 150, σύμφωνα με τις τοπικές παλαιστινιακές αρχές.

Το πέρασμα άνοιξε και για ξένους υπηκόους από τις αιγυπτιακές αρχές. Αρχικά είχε ανακοινωθεί από τη Χαμάς ότι μπορούν να φύγουν 400. Συνολικά οι υπήκοοι άλλων χωρών είναι πολλαπλάσιοι και η απομάκρυνσή τους ενδέχεται να χρειαστεί και άλλους διαδρόμους, ίσως και ναυτικές επιχειρήσεις.

Νοσοκομεία εκστρατείας στο Σινά

Ο κυβερνήτης του Βόρειου Σινά Mohamed Shosha δήλωσε ότι τα νοσοκομεία στην περιοχή έχουν τεθεί σε επιφυλακή για να δεχτούν τραυματίες Παλαιστίνιους μόλις ανοίξει το πέρασμα. Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις των αξιωματούχων υγείας του κυβερνείου, περίπου 150 ασθενοφόρα είναι έτοιμα για τη διακομιδή ασθενών από τη Γάζα στην Αίγυπτο και υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία μιας ιατρικής σκηνής διαλογής στο πέρασμα.

Ο κυβερνήτης Σόσα δήλωσε επίσης ότι ένα νοσοκομείο εκστρατείας με 50 κρεβάτια δημιουργήθηκε στην πόλη Sheikh Zuweid, δυτικά της Ράφα, αυξάνοντας τη συνολική χωρητικότητα των νοσοκομείων στο Βόρειο Σινά σε 350 κλίνες. Τρεις τοποθεσίες έχουν οριστεί για να φιλοξενήσουν εκείνους που συνοδεύουν τους τραυματίες στο Sheikh Zuweid και στο Arish στο Βόρειο Σινά, σε καταυλισμούς που στήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Ο κυβερνήτης Σόσα είπε ακόμα ότι υπάρχουν περίπου 750 Παλαιστίνιοι που έχουν αποκλειστεί στο πέρασμα της Ράφα, επάνω στην λεγόμενη νεκρή ζώνη. Μεταφέρθηκαν τώρα και φιλοξενούνται σε ένα κτίριο κατοικιών στην πόλη της Ράφα μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας. Η Αίγυπτος έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί προσφυγικούς πληθυσμούς από τη Γάζα, καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου Αλ Σίσι, η μαζική εκκένωση της Λωρίδας θα δημιουργούσε αρνητικά δεδομένα για τους Παλαιστίνιους.

Σε συνέντευξη Τύπου στο πέρασμα της Ράφα χθες ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SIS) Diaa Rashwan δήλωσε ότι η Αίγυπτος είναι έτοιμη να επιτρέψει χιλιάδες φορτηγά να μπουν στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ καθυστερεί τη διαδικασία. Πρόσθεσε ότι μόνο 250 φορτηγά έχει επιτραπεί να περάσουν από την έναρξη της επίθεσης στη Γάζα. Κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι καθυστερεί σκόπιμα τη βοήθεια επιβραδύνοντας την επιθεώρηση και τόνισε την πιθανότητα το Ισραήλ να χτυπήσει οποιαδήποτε φορτηγά σταλούν εκτός προγράμματος.

Καμία συζήτηση για πρόσφυγες στην Αίγυπτο

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN ότι το Ισραήλ είχε βομβαρδίσει το πέρασμα τέσσερις φορές, τραυματίζοντας τέσσερις Αιγύπτιους εργάτες. Το Ισραήλ ζήτησε συγνώμη και φαίνεται πως από τις διαπραγματεύσεις προέκυψε να μην βομβαρδίζεται η περιοχή κοντά στο συνοριακό πέρασμα.

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Μουσταφά Μαντμπουλί, δήλωσε χθες ότι η χώρα είναι «έτοιμη να θυσιάσει εκατομμύρια ζωές για να διασφαλίσει ότι κανείς δεν θα εισβάλλει στην επικράτειά μας», σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ. Οι ίδιες αναφορές κάνουν λόγο για τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα της Αιγύπτου, τα οποία παρατάσσονται στο πέρασμα της Ράφα, εκεί όπου περνάνε κάθε μέρα δεκάδες φορτηγά και βαν γεμάτα ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους της Γάζας. Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει την Τετάρτη για ορισμένους τραυματίες Παλαιστίνιους ώστε να ολοκληρώσουν τη νοσηλεία τους σε αιγυπτιακά νοσοκομεία, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο αιγυπτιακές ιατρικές πηγές και πηγές ασφαλείας καθώς και έναν Παλαιστίνιο αξιωματούχο των συνόρων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι