ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Άνοιξε η γη στην Παπούα-Νέα Γουινέα από σεισμό 7,6 Ρίχτερ (video)

Άνοιξε η γη στην Παπούα-Νέα Γουινέα από σεισμό 7,6 Ρίχτερ (video),

Ισχυρή σεισμική δόνηση άνοιξε τη γη κυριολεκτικά στην Παπούα-Νέα Γουινέα, βορείως της Αυστραλίας, στις 09:30 το πρωί τοπική ώρα. Είχε μέγεθος 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και προκάλεσε καταστροφές σε κτίρια στην πόλη Μαντάνγκ και σε πολλές άλλες περιοχές, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) επικαλούμενο αναφορές των αρχών και μαρτυρίες κατοίκων.

Μέχρι στιγμής υπάρχει αναφορά για έναν νεκρό και πολλούς τραυματίες. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 60 χλμ. και το επίκεντρο εντοπίζεται 65 χλμ. από την πόλη Καϊνάντου. Η Παπούα βρίσκεται στο “Δακτύλιο του Πυρός”, μια περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα, όπου συγκρούονται τεκτονικές πλάκες. Το 2018 σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ σκότωσε στη χώρα 100 άτομα. Υπενθυμίζεται ότι το 2004 σεισμός μεγέθους 9,1 βαθμών είχε προκαλέσει τσουνάμι που προκάλεσε τον θάνατο 220.000 ανθρώπων στην Ινδονησία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 90 χιλιόμετρα. Περίπου 20 λεπτά νωρίτερα είχε σημειωθεί άλλος σεισμός, μεγέθους 6,1 Ρίχτερ στη  Ινδονησία, κοντά στο μεγαλύτερη νησί της, την Σουμάτρα. Στην Ινδονησία ανήκει και το μισό νησί της Νέας Γουινέας, το δυτικό κομμάτι του, ενώ το ανατολικό (το Παπούα-Νέα Γουινέα) είναι ανεξάρτητο κράτος. Ομως ο σεισμός των 7,6 Ρίχτερ επηρέασε και το δυτικό νησί, οπότε ουσιαστικά η Ινδονησία βίωσε δύο μεγάλους σεισμούς.

Από τις τοπικές αρχές δεν έχουν γίνει ακόμα αναλυτικές ανακοινώσεις, όμως σύμφωνα με τις ανεπίσημες αναφορές οι υλικές ζημιές είναι μεγάλες, όπως μεταδίδει το CNN.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx