“Ανταποδοτικό αμερικανικό πλήγμα” στη Βαγδάτη – Πέντε νεκροί

“Ανταποδοτικό αμερικανικό πλήγμα” στη Βαγδάτη – Πέντε νεκροί

Οι ΗΠΑ έριξαν δύο ρουκέτες και σκότωσαν τον διοικητή και πέντε άλλα στελέχη της αλ-Νουτζάμπα

«Ο στρατός των ΗΠΑ εξαπέλυσε σήμερα ανταποδοτικό πλήγμα στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα τον θάνατο του ηγέτη μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης που κατηγορείται για πρόσφατες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.

Πηγές της ιρακινής αστυνομίας και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) εκτόξευσε τουλάχιστον δύο ρουκέτες στην ανατολική Βαγδάτη σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν από την ιρακινή παραστρατιωτική οργάνωση αλ-Νουτζάμπα.

Αστυνομικές και παραστρατιωτικές πηγές δήλωσαν πως οι ρουκέτες στοχοποίησαν ένα όχημα μέσα στο αρχηγείο της Νουτζάμπα’α και σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους, περιλαμβανομένου ενός τοπικού διοικητή της οργάνωσης και ενός συνεργάτη του. Υγειονομικές πηγές επιβεβαίωσαν τον απολογισμό των νεκρών.

Στρατεύματα των ΗΠΑ έχουν δεχθεί περίπου εκατό επιθέσεις με ρουκέτες και drone στο Ιράκ και στη Συρία αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ και 900 στη γειτονική Συρία στην προσπάθεια να αποτρέψουν μια επανεμφάνιση των μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις αποδίδουν στις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού την ευθύνη για αυτήν την αδικαιολόγητη επίθεση σε μια οντότητα της ιρακινής ασφάλειας», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, αναφερόμενος στη σημερινή επίθεση.

Στην ανακοίνωση η παραστρατιωτική οργάνωση περιγράφεται ως ιρακινή δύναμη που έχει την εξουσιοδότηση του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως χτυπήθηκε ένα όχημα «με πρόθεση να σκοτωθεί ο ηγέτης της παραστρατιωτικής οργάνωσης και πως αυτό επιτεύχθηκε».

Εικόνες βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν από προσκείμενους στους παραστρατιωτικούς ιστοτόπους έδειξαν ένα κατεστραμμένο όχημα στις φλόγες. Οργανώσεις που συνδέονται με το Ιράν και εδρεύουν στο Ιράκ και στη Συρία αντιτίθενται στην εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα και επιρρίπτουν την ευθύνη εν μέρει και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρωθυπουργός αλ Σουντάνι ασκεί περιορισμένο έλεγχο σε ορισμένες υποστηριζόμενες από το Ιράν οργανώσεις, όμως τις χρειάσθηκε προκειμένου να ανέλθει στην εξουσία πριν από έναν χρόνο και αυτές αποτελούν τώρα ένα ισχυρό μπλοκ στον κυβερνώντα συνασπισμό.

«Θα ανταποδώσουμε και θα κάνουμε τους Αμερικανούς να μετανιώσουν που έκαναν αυτήν την επίθεση», δήλωσε ο Αμπού Αγκίλ αλ-Μουσάουι, τοπικός διοικητής ιρακινής παραστρατιωτικής οργάνωσης. Τον περασμένο μήνα οι Ηνωμένες Πολιτείες «εξαπέλυσαν ανταποδοτικά αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ» έπειτα από επίθεση με drone η οποία είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας στρατιώτης των ΗΠΑ και να τραυματιστούν άλλα δύο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι