Αντιδρά η Βρετανία στη δεύτερη δίκη Ιρανοβρετανίδας στο Ιράν

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ χαρακτήρισε σήμερα απαράδεκτη την «παντελώς αυθαίρετη δεύτερη δίκη» της Ιρανοβρετανίδας Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ, 42 ετών, και ζήτησε να της επιτραπεί να επιστρέψει «χωρίς καθυστέρηση στην οικογένειά της».

Η Ζαγαρί-Ράτκλιφ, εργαζόμενη στο Thomson Reuters Foundation, συνελήφθη σε αεροδρόμιο της Τεχεράνης τον Απρίλιο του 2016 ενώ ετοιμαζόταν να επιστρέψει στη Βρετανία μαζί με την κόρη της, έπειτα από επίσκεψη στην οικογένειά της στο Ιράν. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών με την κατηγορία της συνωμοσίας για ανατροπή της κυβέρνησης. Η οικογένειά της και το TRF αρνούνται την κατηγορία.

Αποφυλακίστηκε πέρυσι τον Μάρτιο και τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό στην Τεχεράνη «λόγω ανησυχιών για εξάπλωση της COVID-19 στις φυλακές του Ιράν», ενώ της είχε απαγορευθεί να φύγει από τη χώρα. Την προηγούμενη Κυριακή οι ιρανικές αρχές της αφαίρεσαν το βραχιολάκι εντοπισμού που της είχαν τοποθετήσει στο πόδι, όμως δεν της επέτρεψαν να φύγει από τη χώρα και σήμερα δικάζεται για δεύτερη φορά, χωρίς όμως να είναι σαφές από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αν πρόκειται για εκδίκαση έφεσης ή για απαγγελία νέων κατηγοριών, μια που ουσιαστικά η 5ετής ποινή έχει εκτιθεί. Ο συνήγορός της εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα αθωωθεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι