Αντιδράσεις από ΟΗΕ, Κίνα, Ρωσία και Ινδία για τις επιθέσεις του Ισραήλ σε κυανόκρανους
11/10/2024«Η πιθανή κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή συνιστά σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στον Λίβανο», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στο Λάος. Σήμερα αντέδρασε εκ νέου η Ισπανία για τις επιθέσεις σε κυανόκρανους (είχε διαμαρτυρηθεί έντονα και χθες, μαζί με τη Γαλλία και την Ιταλία), ενώ σήμερα αντέδρασαν έντονα και η Κίνα και η Ρωσία.
Ο κ. Γκουτέρες καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών που προκάλεσαν τραυματισμούς, λέγοντας ότι τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης θα πρέπει να προστατεύονται, ενώ χαρακτήρισε την επίθεση «παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Αναφερόταν σε δύο διαφορετικά πλήγματα, σε ένα εκ των οποίων τραυματίσθηκαν δύο κυανόκρανοι υπηκοότητας Σρι Λάνκα.
Από την πλευρά της και η Κίνα «καταδίκασε απερίφραστα τις επιθέσεις των ισραηλινών στρατευμάτων εναντίον κυανόκρανων της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ», δύναμης που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στο Λίβανο και το Ισραήλ. Η Κίνα ζήτησε τη διενέργεια έρευνας και κάλεσε σε «άμεση αποκλιμάκωση».
«Η Κίνα εκφράζει την έντονη ανησυχία της και καταδικάζει σθεναρά την επίθεση του ισραηλινού στρατού στις θέσεις και τα παρατηρητήρια της UNIFIL», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων Μάο Νινγκ. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ καταδίκασε με τη σειρά του τις επιθέσεις αυτές ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να πουλάει όπλα στο εβραϊκό κράτος.
“Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να επικρίνω και να καταδικάσω τις επιθέσεις που πραγματοποιούν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις με στόχο την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο”, δήλωσε έπειτα από συνάντησή του στο Βατικανό με τον πάπα ο Σάντσεθ.
Την οργή του για τις επιθέσεις εξέφρασε και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας από το Ισραήλ να απόσχει από “εχθρικές ενέργειες” εναντίον των κυανόκρανων. «Η Μόσχα είναι εξοργισμένη από τις ενέργειες του ισραηλινού στρατού. Η ρωσική πλευρά ζητεί από το Ισραήλ να απόσχει από τυχόν εχθρικές ενέργειες κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων της UNIFIL που εκτελούν την αποστολή τους στον Λίβανο σύμφωνα με την υπάρχουσα εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εκφράζει τη στήριξή της και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», αναφέρει ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.
Η Ινδία επίσης αντέδρασε χαρακτηρίζοντας ιερό των καθήκον των ειρηνευτικών δυνάμεων και τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια των κυανοκράνων.
Στη φωτογραφία, η βάση των κυανόκρανων του ΟΗΕ στην περιοχή Ebel El Saqi Marjeyoun. Ισραηλινό τανκ έπληξε με δύο βολές ένα από τα παρατηρητήρια. Δύο κυανόκρανοι έπεσαν κάτω μετά το πλήγμα και τραυματίσθηκαν, όχι σοβαρά, αλλά πάντως παραμένουν νοσηλευόμενοι. Οι Ισραηλινοί είχαν αρχικά πει ότι έβαλλαν κατά λάθος, αλλά οι Ιταλοί τους κατηγόρησαν ότι τέτοια χτυπήματα δεν μπορεί παρά να είναι εσκεμμένα. Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν εξάλλου και σε άλλη θέση των κυανόκρανων, στην περιοχή Labbouneh, όπου ο στόχος ήταν κάμερες παρατήρησης, τις οποίες και κατέστρεψαν, με αποτέλεσμα οι κυανόκρανοι να μην μπορούν να ελέγξουν την περίμετρο.