Αντιδράσεις για την απόφαση της Λιβύης να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια

Αντιδράσεις για την απόφαση της Λιβύης να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση της Τρίπολης απαντά στην Αίγυπτο που με διάταγμα καθόρισε τα δυτικά όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για να ακυρώσει προβλήματα που δημιουργούσε μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης του 2019 στην αιγυπτιακή πλευρά.

Στον ΟΗΕ κοινοποίησε η Λιβύη την απόφαση του Υπουργικού της Συμβουλίου για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και την επέκταση της συνορεύουσας ζώνης προς το βορρά στα 24 μίλια.

Λιβύη και Αίγυπτος διαφωνούν στην οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων τους. Με την τωρινή επιστολή στον ΟΗΕ, η Τρίπολη υποστηρίζει πως τα θαλάσσια σύνορά της βρίσκονται ανατολικότερα.

Οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και στις διαμάχες για τις θαλάσσιες ζώνες.  Σχολιάζοντας τις διεθνείς εξελίξεις μετά την ενέργεια της Λιβύης, ο διευθυντής του γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας επεσήμανε στην ΕΡΤ πως «δεν επηρεάζει άμεσα στην Ελλάδα το θέμα. Η χώρα μας μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της για επέκταση όταν το κρίνει».

Η συνορεύουσα ζώνη των 24 ναυτικών μιλίων δεν παρέχει σε ένα κράτος κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά δίνει δικαιώματα ελέγχου σε ζητήματα σχετικά με την εμπορική κίνηση, την ασφάλεια ή τη μετανάστευση.

Η Ελλάδα έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο έως το Ακρωτήριο Ταίναρο (2020-21), χωρίς να έχει ανακηρύξει στην ίδια περιοχή συνορεύουσα ζώνη. Η επέκταση των ναυτικών μιλίων δεν έχει συμπεριλάβει την Κρήτη και το Αιγαίο, καθώς η Άγκυρα απειλεί με casus beli.

Στο προσκήνιο έχει έρθει η  συζήτηση για την επέκταση ναυτικών μιλίων νοτίως της Κρήτης. Το κόμμα της Ελληνικής Λύσης εξέδωσε ανακοίνωση: «Η πλήρως ελεγχόμενη από την Τουρκία κυβέρνηση Ντμπεϊμπά, κοινοποίησε στον ΟΗΕ την επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης της Λιβύης στα 12 ναυτικά μίλια και την ανακήρυξη Συνορεύουσας Ζώνης (contiguous zone) για ακόμη 24 ν.μ. προς βορράν, δικαίωμα το οποίο έχει με βάση τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας! Η ενέργεια αυτή από μία φιλοτουρκική “κυβέρνηση”, υποχρεώνει πλέον τη ΝΔ να επεκτείνει την Αιγιαλίτιδα Ζώνη της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια, σε ολόκληρη την επικράτεια!»…

Το γραφείο Τύπου του κόμματος κάνει λόγο για «κίνηση την οποία η Ελληνική Λύση είχε απαιτήσει από την πρώτη στιγμή της υπογραφής του παράνομου μνημονίου Ερντογάν-Σάρατζ, καθώς ήταν η επιβεβλημένη ενέργεια για να ακυρωθεί στην πράξη το παράνομο “τουρκολιβυκό μνημόνιο” που συνιστά παραβίαση των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και εισβολή σε περιοχές ελληνικής εθνικής κυριαρχίας».

«Για άλλη μία φορά, δικαιωθήκαμε και τεκμηριώθηκε το εγκληματικό λάθος της ΝΔ να μην δράσει άμεσα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, που συνεχώς επικαλείται», σημειώνει η Ελληνική Λύση, επισημαίνοντας ότι «η ενέργεια της πραξικοπηματικής κυβέρνησης της Λιβύης, καθιστά υπόλογη την κυβέρνηση Μητσοτάκη» καθώς και πως «οποιαδήποτε κωλυσιεργία έπειτα από αυτή την εξέλιξη, συνιστά πλέον εθνική μειοδοσία».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι