Αντιδράσεις για την πρόσκληση Μακρόν στην Ρωσία για την επέτειο από την Απόβαση στην Νορμανδία

Αντιδράσεις για την πρόσκληση Μακρόν στην Ρωσία για την επέτειο από την Απόβαση στην Νορμανδία
EPA/CHRISTOPHE ENA / POOL MAXPPP OUT

Αντιδράσεις από την ενέργεια του Γάλλου προέδρου.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να προσκαλέσει τη Ρωσία να παραστεί στην 80ή επέτειο της απόβασης της Νορμανδίας (D DAY) καθώς οι ηγέτες ετοιμάζονται να συγκεντρωθούν στις παραλίες της Νορμανδίας, στις 6 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Politico, τον περασμένο μήνα, το Παρίσι αιφνιδίασε τις δυτικές χώρες όταν οι διοργανωτές της D-Day ανακοίνωσαν ότι απηύθυναν πρόσκληση στη Μόσχα. Αξιωματούχοι από το Ηνωμένο Βασίλειο και από άλλες δύο χώρες που επικράτησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εξέφρασαν ανησυχίες για την κίνηση αυτή, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τον συμβολικό χαρακτήρα της περίστασης, με ζητήματα πρωτοκόλλου και σχετικά με τη διπλωματική εμπλοκή με εκπροσώπους της Ρωσίας.

Κυβερνητικός αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου μάλιστα υποστήριξε ότι οι ενέργειες της Γαλλίας -όχι μόνο η πρόσκληση για την Ημέρα της Ημέρας της Νορμανδίας, αλλά επίσης η φιλοξενία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ αυτόν τον μήνα και η αποστολή εκπροσώπου στην ορκωμοσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν- ήταν «ανησυχητικές».

Όπως υποστήριξε, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδωσε την εντύπωση ότι «βλέπει τον εαυτό του υπεράνω της σύγκρουσης και θεωρεί ότι στο τέλος θα έχει κάποιον ρόλο ως ειρηνοποιός» για την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο αυτό είναι «εντελώς άστοχο».

Όπως αναφέρει το Politico, διπλωμάτης από άλλο ευρωπαϊκό κράτος δήλωσε ότι το Παρίσι «αιφνιδίασε τους πάντες» με την πρόσκληση προς τη Ρωσία. Ο ίδιος διπλωμάτης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη επικοινωνίας μετά την ανακοίνωση υπό το πρίσμα του υψηλού επιπέδου εκπροσώπησης από πολλές χώρες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται να παραστούν.

«Οι Γάλλοι κράτησαν τις συζητήσεις σχετικά με την πρόσκληση σε αρκετά κλειστό κύκλο», δήλωσε ο διπλωμάτης, ο οποίος, θέλησε να παραμείνει ανώνυμος. Ο φορέας διοργάνωσης των εκδηλώσεων μνήμης της Ημέρας της Απόβασης της Νορμανδίας, η Mission Libération, της οποίας ηγείται ο πρώην πρέσβης της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον Φιλίπ Ετιέν, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα προσκληθούν Ρώσοι εκπρόσωποι, αν και ο Πούτιν είναι persona non grata στην τελετή.

«Σε αντίθεση με το Κρεμλίνο, η Γαλλία δεν προχωρά σε πολιτικό αναθεωρητισμό της ιστορίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Mission Libération. «Ιστορικά, η Γαλλία πάντα προσκαλούσε χώρες των οποίων τα στρατεύματα είχαν αποβιβαστεί στη Νορμανδία. Πρόσκληση έχει απευθυνθεί στο παρελθόν και στη Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Mission Libération δεν επιβεβαίωσε ποιοι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν συμπεριληφθεί ως προσκεκλημένοι, ούτε αν η Ρωσία είχε αποδεχθεί την πρόσκληση. Αξιωματούχος της Mission Libération με τον οποίο επικοινώνησε το POLITICO δήλωσε ότι οι διοργανωτές επί του παρόντος «επικεντρώνονται περισσότερο στις προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις μνήμης» παρά στις λεπτομέρειες της λίστας των προσκεκλημένων.

Δυσαρέσκεια ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται δυσαρεστημένος από την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προσκαλέσει εκπρόσωπο της ρωσικής κυβέρνησης στον εορτασμό για την 80ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία.

«Ακολουθούμε σε αυτό την κυβέρνηση της Γαλλίας. Ίσως αυτό [ενν. η πρόσκληση] να υπενθυμίσει στους Ρώσους ότι κάποτε πολέμησαν πραγματικά πραγματικούς Ναζί, όχι φανταστικούς στην Ουκρανία» είπε ένας από τους δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Politico.

Η Γαλλία πράγματι προσκάλεσε εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να παραστεί στις εκδηλώσεις, δημιουργώντας την πιθανότητα ένας Ρώσος αξιωματούχος να διασταυρωθεί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα είναι επίσης θα είναι παρών στην εκδήλωση. Για την ώρα, δεν είναι σαφές ποιος Ρώσος αξιωματούχος θα πάει (σίγουρα όχι ο πρόεδρος Πούτιν), αλλά ούτε και αν αποδέχτηκε η Μόσχα την πρόσκληση.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μπάιντεν, μέλη της ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος, έβλεπαν εδώ και καιρό τον Μακρόν ως πρόσωπο που πιστεύει ότι έχει επιρροή στον Πούτιν. Ο Λευκός Οίκος είχε μάλιστα αποδεχθεί σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειές του να διατηρήσει διπλωματική σχέση με τη Μόσχα. Η απόφαση του Μακρόν να προσκαλέσει Ρώσο αντιπρόσωπο στη Νορμανδία αντιμετωπίστηκε σε μεγάλο βαθμό μέσα από αυτό το πρίσμα, δήλωσε ο αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης στο Politico.

Πηγή: libre.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx