Αντιδράσεις για την πρόταση Δένδια να αναλάβει η Ελλάδα την διοίκηση του ευρωπαϊκού στόλου στην Ερυθρά

Νέες τεχνολογίες και καινοτομία ενισχύουν την αποτρεπτική δύναμη της Ελλάδας λέει ο Δένδιας

Θετικό ήταν το κλίμα στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών άμυνας στις Βρυξέλλες μετά την προσφορά της Αθήνας για στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης κατά των Χούθι στην Ελλάδα, συμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια. Πρότεινε για τη διοίκηση το στρατηγείο της Λάρισας και όχι κάποιο σημείο εν πλω και προσφέρθηκε να αναλάβει η Ελλάδα την διοίκηση. Εντούτοις ήδη αντέδρασαν δύο κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πριν από λίγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι η επιχείρηση κατά των Χούθι θα ονομάζεται «Ασπίδες» και εξήγησε ότι θα έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και η δράση της θα είναι ανάλογη με την απειλή. Σημείωσε ότι ο στόχος είναι το σχέδιο να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στις 19 Φεβρουαρίου.

Προσερχόμενος ο Νίκος Δένδιας στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε πως θα προτείνει το Στρατηγείο της Λάρισας. Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «Θα μιλήσουμε σήμερα, εκτός από την Ουκρανία, για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα.  Αφενός μεν για να δούμε τι ευκαιρίες υπάρχουν για την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και για να δούμε τι συμβατότητες μπορεί να δημιουργηθούν για το Ελληνικό Σύστημα Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε.

»Επίσης, θα συζητήσουμε για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προτείνω, θα προσφέρω, να αναλάβει η Ελλάδα τη Διοίκηση της Επιχείρησης, όπως επίσης θα προσφέρω το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση».

Εν συνεχεία, σε ανάρτησή του έγραψε ότι το κλίμα ήταν θετικό στην πρότασή του, χωρίς να διευκρινίζει αν αντιμετωπίσθηκε θετικά το θέμα του στρατηγείου ή η ανάληψη της ηγεσίας της αποστολής.

Οι υπουργοί Άμυνας δεν αναμένεται να λάβουν σήμερα αποφάσεις για την Ερυθρά καθώς πρόκειται για άτυπο συμβούλιο. Ίσως, ο Ζοζέπ Μπορέλ να δώσει ορισμένες κατευθύνσεις αλλά οριστικές αποφάσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα με το επόμενο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων να προγραμματίζεται για τις 19 Φεβρουαρίου.

/

Πρώτη αντίδραση από τη Νέα Αριστερά

Τις πρωινές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας σχολίασε σε επικριτικό ύφος το κόμμα της αντιπολίτευσης καταγγέλλοντας την χωρίς διαβούλευση εμπλοκή της χώρας στην σύρραξη.

Η Νέα Αριστερά επιτίθεται στον Νίκο Δένδια και υπογραμμίζει «Όπως και στην περίπτωση των F35 η κυβέρνηση του κύριου Μητσοτάκη δεσμεύει την χώρα εν κρυπτώ. Δεν πρόκειται απλώς για πολιτική του προβλέψιμου και πρόθυμου συμμάχου. Η Ν.Δ. έχει εκτρέψει την εξωτερική πολιτική της χώρας. Από πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή η Ελλάδα γίνεται προπύργιο αποσταθεροποίησης».

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ η οποία, διά στόματος του Υπουργού Εξωτερικών, δηλώνει διαθέσιμη να αναλάβει, μέσω του Στρατηγείου της Λάρισας, τη διοίκηση της πολεμικής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα», αναφέρει το κόμμα.

«Δεν φτάνει, δηλαδή, που με την αποστολή φρεγάτας στέλνει προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στο “στόμα του λύκου” για την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, τώρα κλιμακώνει επικίνδυνα την ελληνική εμπλοκή και καθιστά το λαό μας στόχο αντιποίνων», προσθέτει.

«Ιδιαίτερα σήμερα που το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου είναι περισσότερο από ορατό, απαιτείται λαϊκή επαγρύπνηση και δράση για να αποτραπούν οι επικίνδυνοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί», σημειώνει καταληκτικά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι