Αντιδράσεις στον αποκλεισμό μαχητικού συγγραφέα από την Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

Ιταλία: Υπεροχή Μελόνι και συντηρητικής συμμαχίας προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις

Ο σημαντικός Ιταλός μυθιστοριογράφος Σάντρο Βερονέζι δήλωσε σήμερα ότι δεν θα συμμετάσχει στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης τον Οκτώβριο, στην οποία η Ιταλία είναι φέτος επίτιμη προσκεκλημένη. Αιτία είναι το γεγονός ότι οι Ιταλοί που συνέταξαν τον κατάλογο με τους εκατό συγγραφείς της χώρας τους, που θα παρουσιαστούν, απέκλεισαν τον επικριτή της κυβέρνησης Ρομπέρτο Σαβιάνο.

Οι Ιταλοί που συνέταξαν τον κατάλογο υποστήριξαν ότι δεν κάνουν πολιτικές διακρίσεις, αλλά ότι «απλά ήταν καιρός να προβληθούν και κάποιοι συγγραφείς που μέχρι τώρα δεν είχαν δει ιδιαίτερη δημοσιότητα».

Ο Σαβιάνο είναι “στα μαχαίρια” με την Μελόνι και τον Ματέο Σαλβίνι λόγω του μεταναστευτικού κυρίως, αλλά παράλληλα έχει γράψει και ένα best seller για τη Μαφία (το “Γόμορρα”) και είναι έκτοτε στο στόχαστρό της. Λόγω των απειλών, έχει αστυνομική προστασία και θεωρείται ιδιαίτερα μαχητικός. Τον Οκτώβρη του 2023 καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμο επειδή τον μήνυσε η Μελόνι για δηλώσεις του.

Αυτές είχαν γίνει τηλεοπτικά, όταν σε ναυάγιο χάθηκε μεταξύ άλλων μεταναστών και ένα αγοράκι 7 μηνών, οπότε ο Σαβιάνο που βρισκόταν στο πάνελ είπε «ο Σαλβίνι και η Μελόνι είναι μπάσταρδοι». Η Μελόνι, που τότε δεν ήταν στην κυβέρνηση, τον μήνυσε για δυσφήμιση.

Ο λόγος που ο Σαβιάνο είχε κάνει εκείνο το σχόλιο ήταν ότι η Μελόνι είχε δηλώσει τότε πως τα πλοία των μη κυβερνητικών οργανώσεων που διασώζουν μετανάστες στη θάλασσα «θα έπρεπε να βυθίζονται» ο δε Ματέο Σαλβίνι, ως υπουργός Εσωτερικών εκείνη τη χρονιά, εμπόδιζε τον ελλιμενισμό των πλοίων των ΜΚΟ στην Ιταλία.

Η έκθεση

Ο υπεύθυνος που ορίσθηκε από την κυβέρνηση για την εκδήλωση, είναι ο δεξιός δημοσιογράφος Μάουρο Μάτσα. Είπε σχετικά τα εξής «υπήρξε η επιθυμία να δοθεί χώρος σε συγγραφείς που δεν τον είχαν στο παρελθόν».

«Οι βλακώδεις, γελοίοι λόγοι με τους οποίους ο Επίτροπος Μάτσα δικαιολόγησε τον αποκλεισμό του Ρομπέρτο Σαβιάνο δεν μου επιτρέπουν να δεχθώ την πρόσκληση που έλαβα. Είναι απαράδεκτη η ανάμιξη της πρωθυπουργού και των δικών της ανθρώπων σε αποφάσεις που δεν έπρεπε να βασίζονται στην πολιτική λογική», δήλωσε ο Βερονέζι,  Το βιβλίο του Σαβιάνο παράλληλα αποτέλεσε τη βάση για μια ταινία που κέρδισε βραβείο στις Κάννες, ενώ ενέπνευσε και τηλεοπτική σειρά.

Ο Σαβιάνο εν τω μεταξύ, έκανε για πολύ καιρό μια εκπομπή για τη μαφία, αλλά αυτή κόπηκε από την κρατική ραδιοτηλεόραση της RAI όταν ανέλαβε καθήκοντα το φθινόπωρο 2022 η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι