Αντίδραση Μόσχας στη δήλωση ότι το ΝΑΤΟ θα βγάλει τα πυρηνικά από τις αποθήκες – Στην Κορέα ο Πούτιν

Αντίδραση Μόσχας στη δήλωση ότι το ΝΑΤΟ θα βγάλει τα πυρηνικά από τις αποθήκες – Στην Κορέα ο Πούτιν

«Τα σχόλια του Στόλτενμπεργκ φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με το ανακοινωθέν της Διάσκεψης για την Ουκρανία», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίβου Ντμίτρι Πεσκόφ για τις δηλώσεις που έκανε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, σχετικά με συζητήσεις για ανάπτυξη περισσότερων πυρηνικών όπλων.

Ο Ντμίτρι Πέσκοφ ανέφερε ότι αυτές οι δηλώσεις αποτελούν κλιμάκωση. Νωρίτερα, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε στην βρετανική εφημερδία Telegraph ότι «Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε συνομιλίες για την ανάπτυξη περισσότερων πυρηνικών όπλων, βγάζοντάς τα από την αποθήκη και θέτοντάς τα σε ετοιμότητα, μπροστά στην αυξανόμενη απειλή από τη Ρωσία και την Κίνα.»

Σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι τα σχόλια του Στόλτενμπεργκ φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με το ανακοινωθέν της Διάσκεψης για την Ουκρανία, το οποίο αναφέρει ότι οποιαδήποτε απειλή ή χρήση πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο της Ουκρανίας είναι απαράδεκτη.

«Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ακόμη κλιμάκωση της έντασης», δήλωσε ο Πεσκόφ για τα σχόλια του Στόλτενμπεργκ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους, σπρώχνουν τον κόσμο στα πρόθυρα πυρηνικής αντιπαράθεσης δίνοντας στην Ουκρανία όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, μερικά από τα οποία βάλλουν εναντίον ρωσικού εδάφους. Τώρα θέλουν να έχουν και πυρηνικά σε ετοιμότητα», είπε ο Πεσκόφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, έγινε εν τω μεταξύ γνωστό, ότι θα επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα στις 18-19 Ιουνίου. Ο Πούτιν έχει να επισκεφθεί την Πιονγιάνγκ από τον Ιούλιο του 2000.

«Σύμφωνα με την πρόσκληση του Επικεφαλής των Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει φιλική επίσκεψη στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας στις 18-19 Ιουνίου» ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι μετά τη Βόρεια Κορέα, ο Πούτιν θα επισκεφθεί το Βιετνάμ στις 19-20 Ιουνίου.

Tι ακριβώς ειπε ο Στόλτενμπεργκ

«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε εσωτερικές διεργασίες για την ανάπτυξη περισσότερων πυρηνικών όπλων, δηλαδή της εξόδου τους από συνθήκες αποθήκευσης και της θέσης τους σε ετοιμότητα, ενόψει μιας αυξανόμενης απειλής από τη Ρωσία και την Κίνα», δήλωσε ο επικεφαλής της συμμαχίας σήμερα στην Telegraph . Όπως είπε «υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών για τη δημοσιοποίηση και τη διαφάνεια γύρω από το πυρηνικό τους οπλοστάσιο ως αποτρεπτικό παράγοντα».

«Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες σχετικά με το πόσες πυρηνικές κεφαλές θα πρέπει να είναι επιχειρησιακές και ποιες θα πρέπει να είναι αποθηκευμένες, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε σε διαβουλεύσεις γι’ αυτά τα θέματα και αυτό κάνουμε», είπε στην εφημερίδα.

«Η διαφάνεια βοηθά να μεταδοθεί το άμεσο μήνυμα ότι, φυσικά, είμαστε μια πυρηνική συμμαχία», ανέφερε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε: «Ο στόχος του ΝΑΤΟ είναι, φυσικά, ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα, αλλά όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, θα παραμένουμε μια πυρηνική συμμαχία, γιατί ένας κόσμος όπου η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα έχουν πυρηνικά όπλα, είναι ένας πιο επικίνδυνος κόσμος.»

Ο Στόλτενμπεργκ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι τα πυρηνικά όπλα είναι η «έσχατη εγγύηση ασφάλειας του ΝΑΤΟ» και ένα μέσο για τη διατήρηση της ειρήνης. Το ΝΑΤΟ, το οποίο έχει αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στον συντονισμό των προμηθειών όπλων στο Κίεβο, σπάνια μιλάει για όπλα δημοσίως, αν και είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πυρηνικές βόμβες σε πολλές τοποθεσίες στην Ευρώπη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι