Αντίδραση της Κομισιόν στις νέες προκλήσεις της Άγκυρας με το γεωτρύπανο Yavuz

Αντίδραση της Κομισιόν στις νέες προκλήσεις της Άγκυρας με το γεωτρύπανο Yavuz

Ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, στηλίτευσε τις ανακοινώσεις της Άγκυρας για μια νέα επιχείρηση γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας ότι οι ενέργειες αυτές δεν ευνοούν το κλίμα για έναν καλόπιστο διάλογο.

«Μετά την τελευταία ανακοίνωση των τουρκικών αρχών ότι το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz θα σταλεί για μια νέα επιχείρηση γεώτρησης, η ΕΕ υπενθυμίζει τη θέση της σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου» ανέφερε ο εκρπόσωπος της Επιτροπής.

Πρόσθεσε επίσης ότι «απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για καλόπιστο διάλογο» και ότι «η πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει περαιτέρω δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή κινείται, δυστυχώς, προς την αντίθετη κατεύθυνση».

«Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλάσσιων ζωνών όλων των κρατών-μελών πρέπει να γίνονται σεβαστά. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να τηρούν αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια» κατέληξε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι