Αντιδρούν οι Βρυξέλλες στην απειλή της Ουγγαρίας ότι θα στείλει στην Κομισιόν πούλμαν με μετανάστες

ΕΕ: Η νέα Κομισιόν ενδέχεται να είναι ανδροκρατούμενη

Αντιδράσεις προκάλεσε στο Βέλγιο η απειλή της Βουδαπέστης να στείλει λεωφορεία με μετανάστες στις Βρυξέλλες, έδρα των ευρωπαϊκών θεσμών. Η Ουγγαρία απειλεί με πούλμαν, επειδή της επιβλήθηκε τεράστιο πρόστιμο από την Κομισιόν για το μεταναστευτικό.

H υφυπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης του Βελγίου, Νικόλ Ντε Μουρ επισημαίνει ότι «οι απειλές από την Ουγγαρία για αποστολή μεταναστών στις Βρυξέλλες είναι απαράδεκτες και υπονομεύουν την αλληλεγγύη της ΕΕ», προσθέτοντας ότι «το Βέλγιο δεν θα επιτρέψει την πρόσβαση σε αυτές τις πολιτικά εργαλειοποιημένες μεταναστευτικές ροές. Πρέπει να εργαστούμε μαζί για μια δίκαιη και ανθρώπινη μεταναστευτική πολιτική».

Για «πρόκληση που έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις» έκανε λόγο η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χάτζα Λαχμπίμπ. ‘Όπως ανέφερε, «η μεταναστευτική πολιτική είναι μια κοινή πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί με τάξη και αλληλεγγύη από όλα τα κράτη μέλη». O δήμαρχος Βρυξελλών από την πλευρά του ζητεί από τον Βέλγο πρωθυπουργό, Αλεξάντερ Ντε Κρόο και την υπουργό εσωτερικών της χώρας, Αννελιές Βερλίντεν «να μπλοκάρουν αυτά τα λεωφορεία στα σύνορα».

Η Ουγγαρία φέρεται να σκοπεύει να επιβιβάσει σε λεωφορεία μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα από τη Σερβία και να τους μεταφέρει στις Βρυξέλλες. «Η ΕΕ θέλει να αναγκάσει την Ουγγαρία να επιτρέπει να μπαίνουν οι παράτυποι μετανάστες τους οποίους σταματάμε στα νότια σύνορα της χώρας. Ωραία λοιπόν! Αφού εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκές διαδικασίες, θα τους προσφέρουμε μια δωρεάν απλή μετάβαση στις Βρυξέλλες. Αν οι Βρυξέλλες τους θέλουν, θα τους έχουν», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μπένσε Ρετβάρι.

Η Ουγγαρία απαντά με αυτόν τον τρόπο στο πρόστιμο-ρεκόρ, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, που της επιβλήθηκε τον Ιούνιο από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη επειδή δεν τηρεί τις διεθνείς συνθήκες όσον αφορά το δικαίωμα στο άσυλο. Το πρόστιμο συνοδεύεται και από χρηματική ποινή ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ ημερησίως. Η Βουδαπέστη αρνείται να πληρώσει, χαρακτηρίζοντας «άδικη και σκανδαλώδη την απόφαση».

Εάν η Βουδαπέστη δεν πληρώσει τα πρόστιμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να τα εισπράξει μειώνοντας τους πόρους που δεν έχει χορηγήσει ακόμη στην Ουγγαρία. Από τα ευρωπαϊκά κονδύλια παραμένουν ακόμη «παγωμένα» 19 δισεκ. ευρώ για παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx