Αντίθετη στην τουρκική εισβολή, αλλά “μουδιασμένη” στις αντιδράσεις η ΕΕ
08/10/2019Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η ΕΕ, η οποία γνωρίζει ότι οι συνέπειες της συμφωνίας Ουάσινγκτον-Άγκυρας για εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, δεν θα πλήξουν τις τις ΗΠΑ, αλλά την Ενωμένη Ευρώπη και τα κράτη-μέλη της.
Σε περίπτωση που Άγκυρα εμπλακεί σε έναν πόλεμο στη βόρεια Συρία, από τον οποίον κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει πότε και πώς θα απεμπλακεί, το πιθανότερο είναι να υπάρξουν νέες προσφυγικές ροές, προς την ΕΕ.
Η Γαλλία έκρουσε ήδη τον κώδωνα του κινδύνου στην Άγκυρα τονίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει να απόσχει από κάθε στρατιωτική επιχείρηση, μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, η οποία θα συνέβαλε στην αναβίωση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Το Παρίσι τάχθηκε επίσης υπέρ της παραμονής των ξένων τζιχαντιστών στα στρατόπεδα που τελούν υπό τον έλεγχο των Κούρδων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Την αντίθεσή της σε τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία εξέφρασε και η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας θα οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.
Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες ο Ζοσέπ Μπορέλ, ο επόμενος «υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ» κάλεσε τα κράτη-μέλη να αναπτύξουν περισσότερους άνδρες και γυναίκες στις κοινές ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις. Έκανε μάλιστα λόγο ακόμη και για 50.000 – 60.000 στρατιώτες, ώστε η ΕΕ να μπορεί να διασφαλίζει τα συμφέροντά της.