“Αντιτουρκικό-ελληνοϊσραηλινό άξονα” με επίκεντρο την Κύπρο βλέπουν τουρκικά ΜΜΕ

“Αντιτουρκικό-ελληνοϊσραηλινό άξονα” με επίκεντρο την Κύπρο βλέπουν τουρκικά ΜΜΕ

Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία υψώνουν τους τόνους, μιλώντας για έναν «αντιτουρκικό ελληνοϊσραηλινό άξονα» με επίκεντρο την Κύπρο.

Παρότι στην ενημέρωση που παραχώρησε κατά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον ο Τούρκος πρόεδρος περιορίστηκε σε γενικές αναφορές, αποφεύγοντας οξεία ρητορική για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τύπος στην Άγκυρα διαμορφώνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Δημοσιεύματα σε Hurriyet, Turkiye, Yeni Safak, Milliyet και άλλα έντυπα παρουσιάζουν την Κύπρο ως «δορυφορικό κράτος του Ισραήλ» και την Ελλάδα ως «χωροφύλακα του Ισραήλ» στην περιοχή.

Κεντρικό σημείο αποτελεί ο στολίσκος Global Sumud, που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα. Η φιλοκυβερνητική Turkiye μιλά για «παρενόχληση» του στολίσκου από ελληνικά μαχητικά και χρήση ισραηλινών UAV που επιχειρούν υπό ελληνική διαχείριση, αφήνοντας αιχμές για στενή στρατιωτική συνεργασία Αθήνας–Τελ Αβίβ–Λευκωσίας. Στο ίδιο πλαίσιο, η Aydinlik κατηγορεί ανοιχτά την Ελλάδα ότι λειτουργεί ως «εκτελεστικό όργανο του Ισραήλ».

Παράλληλα, εκτενής δημοσιότητα δόθηκε στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σχετικά με τις έρευνες του νορβηγικού Ramform Hyperion στα νότια της Κύπρου, με την Άγκυρα να υπογραμμίζει ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα στους πόρους του νησιού. Η Yeni Safak, από την πλευρά της, επανέφερε το θέμα της προμήθειας ισραηλινών πυραυλικών συστημάτων Barak MX από τη Λευκωσία, κάνοντας λόγο για «ανάφλεξη» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο ίδιο κλίμα, άρθρα γνώμης σε Milliyet και Hurriyet προειδοποιούν ότι η «Νότια Κύπρος» έχει μετατραπεί σε «δορυφορικό κρατίδιο του Νετανιάχου» και ζητούν από την Άγκυρα να κινηθεί διπλωματικά στην ΕΕ, πριν η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου το 2026.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι, παρότι ο Ερντογάν επέλεξε να μην αναφερθεί δημοσίως σε καυτά θέματα Ανατολικής Μεσογείου, τα τουρκικά ΜΜΕ οικοδομούν με αυξανόμενη ένταση το αφήγημα περί ενός συγκροτημένου ελληνοϊσραηλινού μετώπου κατά της Τουρκίας, με την Κύπρο να βρίσκεται στο επίκεντρο. Ένα αφήγημα που φαίνεται να λειτουργεί τόσο ως εργαλείο εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης όσο και ως μήνυμα προς την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx