Αντώνης Σαμαράς: Η ΕΕ δίνει δισ. για την Ουκρανία, αλλά δεν διαθέτει πόρους για τους αγρότες

Που οδηγεί η σύγκρουση Σαμαρά-Μητσοτάκη - Διχασμένη η Κοινοβουλευτική Ομάδα, Σπύρος Γκουτζάνης

«Στην Ελλάδα, τα τελευταία 8 χρόνια, συνεχίζουμε να αυξάνουμε τις εισαγωγές μας, ενώ κάναμε συμμέτοχο στο… πιάτο μας την Τουρκία, από την οποία το 2023 εισήχθησαν 51 χιλ. τόνοι φρούτα και λαχανικά», είπε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς, στην Καλαμάτα, στο συνέδριο «Γαία Επιχειρείν»

Προσέθεσε ότι «το αγροτικό ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί απλά με αριθμούς και αφ’ υψηλού. Απαιτείται όραμα και στόχευση, μια καινούργια σύλληψη. Η συμμετοχή μας στην ΕΕ, κι ως εκ τούτου στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, εμπεριέχει και την έννοια των επιμέρους δεσμεύσεων, διαπραγματεύσεων, διεκδικήσεων και μαχών που πρέπει να δίνονται σε ένα περιβάλλον το οποίο καθορίζεται κι από άλλες προτεραιότητες. Βλέπουμε την ηγεσία της ΕΕ να δαπανά δισεκατομμύρια ευρώ για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά να μην διαθέτει πόρους για τους αγρότες».

«Παραλογισμός; Ιδεοληπτικές εμμονές; Σύγχυση; Ελλειψη οράματος; Ελλειψη ηγεσίας;» αναρωτήθηκε. Και είπε «νέες δυσχέρειες διαφαίνονται στον ορίζοντα, και απαιτούνται ριζοσπαστικές λύσεις και αλλαγή πολιτικής. Την ώρα που η ΕΕ απαιτεί από τους αγρότες της να παράγουν είτε με υπερβολικό κόστος, είτε με με ποσοτικούς περιορισμούς κι αυστηρότατες ποιοτικές προδιαγραφές, την ίδια ώρα συμβαίνει το εξής: Οι εισαγωγές χρόνο με το χρόνο στην Ε.Ε. αυξάνονται!

»Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ ανήλθαν σε 13,1 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2023. Όσον αφορά τα εισαγόμενα προϊόντα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη συνολική αξία των εισαγωγών αφορούσαν καπνικά προϊόντα, ζάχαρη, λαχανικά, ελιές και ελαιόλαδο».

Συνέχισε, λέγοντας: «Οι εισαγωγές από την Τουρκία και την Αίγυπτο είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε δημητριακά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, ελιές και ελαιόλαδο. Οι δε ποιοτικές προδιαγραφές σε Τουρκία κι Αίγυπτο δεν σχετίζονται με αυτές της ΕΕ και της ΚΑΠ.

»Στην Ευρώπη έχουν μπερδέψει τις κρίσεις με τις λύσεις και έχουν καταφανέστατα αποτύχει στις προβλέψεις. Στη χώρα μας θα πρέπει να χαράξουμε τη δική μας αγροτική στρατηγική με το βλέμμα στο μέλλον. Δεν μπορούμε στο βωμό του εξισορροπισμού, τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα να μην τα αναδεικνύουμε, να μην τα προστατεύουμε. Έχουμε τεράστια, μοναδική ποικιλότητα και ποιότητα. Δεν πρέπει απλά να επιβιώσουμε. Πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε! ».

Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν κάμψη της παραγωγής και της απασχόλησης λέγοντας πως «στην Ελλάδα τα τελευταία 8 χρόνια συνεχίζουμε να αυξάνουμε τις εισαγωγές μας, ενώ κάναμε συμμέτοχο στο… πιάτο μας την Τουρκία, από την οποία το 2023 εισήχθησαν 51 χιλ. τόνοι φρούτα και λαχανικά. Η αγροτική μας παραγωγή συρρικνώνεται. Η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί πάνω σε τρεις κεντρικούς στόχους: Στη οικοδόμηση ενός έξυπνου, ανταγωνιστικού, ανθεκτικού και διαφοροποιημένου γεωργικού τομέα που θα διασφαλίζει μακροπρόθεσμα την επισιτιστική ασφάλεια. Δίχως μαξιμαλιστικές «πράσινες» υπερβολές, τύπου Ολλανδίας. στην ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της βιοποικιλότητας και, ασφαλώς, στην ενίσχυση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού των αγροτικών περιοχών».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version