ΑΟΖ: Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία οριοθέτησης Ελλάδος – Ιταλία (upd.)

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών. Την συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο (Luigi Di Maio), ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα. Νωρίτερα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών πραγματοποίησαν συνάντηση όπου συζητήθηκαν διμερή θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Για «ιστορική ημέρα» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανακοινώνοντας την υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση κοινών θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υποστήριξε ότι η συμφωνία «κατοχυρώνει τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων», εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η σημερινή εξέλιξη επιβεβαιώνει το δίκαιο των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες και έρχεται στη βάση της Συμφωνία του 1977 για την υφαλοκρηπίδα των δύο χωρών. Τόνισε, επίσης, ότι στόχος της Ελλάδας είναι ο καθορισμός συμφωνιών μ’ όλους τους γείτονες της χώρας, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου συμφέροντος.

Απευθυνόμενος προς την Άγκυρα, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η οριοθέτηση ζωνών επιτυγχάνεται με έγκυρες και όχι ανυπόστατες συμφωνίες, όπως συνέβη μεταξύ Τουρκίας και Σάρατζ. «Και σίγουρα όχι με μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων» έσπευσε να προσθέσει. Στο ίδιο πλαίσιο, αποδοκίμασε το αίτημα της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου για γεωτρήσεις σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από τα ελληνικά νησιά. «Οι ενέργειες αυτές αποδεικνύουν περίτρανα τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι