Απελάσεις Κινέζων φοιτητών σχεδιάζουν οι ΗΠΑ λόγω Χονγκ Κονγκ

Η Δυτική παρένθεση και το come back της Ασίας, Γιώργος Μαργαρίτης

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν και πάλι στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για να διαμαρτυρηθούν για το νόμο που ψήφισε το Κινεζικό Κοινοβούλιο. Ο νόμος, μεταξύ άλλων, προβλέπει βαριές ποινές για όποιον μιλά κατά του Πεκίνου. Σκηνές «απείρου κάλλους» εκτυλίχθηκαν στο Κοινοβούλιο.

Βουλευτής που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας κράτησε πανό, με αποτέλεσμα να αποβληθεί κακήν κακώς από την αίθουσα, άλλος πέταξε μία σακούλα με απορρίμματα, ενώ ο Πρόεδρος διέταξε και την αποβολή του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας ώστε να συνεχιστεί η συνεδρίαση για τον αμφιλεγόμενο νόμο χωρίς να φέρνει κανείς αντίρρηση.

Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε τρόπο για να σταματήσουμε αυτό το νόμο από το να περάσει από το Κοινοβούλιο, το οποίο ουσιαστικά ελέγχεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, δήλωσε ο βουλευτής Εντι Τσου Χοι. Το Χονγκ Κονγκ δεν μπορεί πλέον να θεωρείται αυτόνομη περιοχή, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι δεν πλήττεται η αυτονομία του Χονγκ Κονγκ και απειλεί την Ουάσιγκτον σε περίπτωση που επιβάλει κυρώσεις. Πάνω από 1.300 αμερικανικές εταιρείες έχουν γραφεία στο Χονγκ Κονγκ και απασχολούν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να ακυρώσουν τις βίζες χιλιάδων Κινέζων μεταπτυχιακών φοιτητών για τους οποίους η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ πιστεύει ότι έχουν δεσμούς με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Η ενέργεια αυτή, την οποία ανέφερε πρώτη η εφημερίδα New York Times, θα μπορούσε να επηρεάσει 3.000 έως 5.000 Κινέζους σπουδαστές και είναι πιθανόν να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας, ανέφεραν οι πηγές αυτές, στις οποίες περιλαμβάνονται ένας νυν κυβερνητικός αξιωματούχος και ένα άλλο πρόσωπο το οποίο είναι ενήμερο για τις συζητήσεις της κυβέρνησης.

Οι Κινέζοι φοιτητές που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες θα απελαθούν, αφού προηγουμένως ανακληθούν οι βίζες τους, ανέφερε η δεύτερη πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σε όσους βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ αυτήν την περίοδο δεν θα επιτραπεί να επιστρέψουν. Ο βασικός στόχος αυτής της απόφασης είναι να καταπολεμηθεί η κατασκοπεία και η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας – ενέργειες στις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι εμπλέκονται ορισμένοι Κινέζοι υπήκοοι που ζουν σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση αναμένει ωστόσο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τα πανεπιστήμια που αποκομίζουν οικονομικά οφέλη από την εγγραφή Κινέζων φοιτητών. Οι περίπου 360.000 Κινέζοι που φοιτούν σε σχολές στις ΗΠΑ παράγουν κάθε χρόνο οικονομική δραστηριότητα ύψους περίπου 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά κύριο λόγο από τα δίδακτρα και άλλες καταβολές.

Η απόφαση για τις βίζες είναι πιθανό να επιδεινώσει τις σχέσεις των δύο κορυφαίων οικονομιών του κόσμου, οι οποίες αντιπαρατίθενται επίσης για το εμπόριο και την πανδημία του νέου κορονοϊού. Οι συζητήσεις για τις βίζες είναι σε εξέλιξη εδώ και μήνες, είπαν οι πηγές. Αν και δεν σχετίζονται άμεσα με την ένταση στο Χονγκ Κονγκ, η χρονική στιγμή που συμβαίνει αυτό φαίνεται ότι αποτελεί μέρος μιας «συνολικής εκστρατείας πίεσης» της Κίνας, που έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx