Απέπλευσε η φρεγάτα της Γερμανίας για Ερυθρά

Απέπλευσε η φρεγάτα της Γερμανίας για Ερυθρά

Την φρεγάτα Hessen (Έσση) στέλνει η Γερμανία στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως είχε ήδη ανακοινώσει, για να συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις προστασίας της ναυσιπλοϊας που ακόμα δεν έχει οριστικοποιήσει η ΕΕ. Αρχικά είχε γίνει αναφορά για συμμετοχή τριών πλοίων, όμως στην περιοχή βρίσκονται ήδη πολεμικά πλοία της Γαλλίας και της Ιταλίας.

«Οι ελεύθερες θαλάσσιες εμπορικές οδοί είναι η βάση της βιομηχανίας μας και της ικανότητάς μας να υπερασπιστούμε το λαό μας», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ο αρχηγός του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού αντιναύαρχος Γιαν Χρίστιαν Κάακ.

«Η τρέχουσα κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον εφοδιασμό και έχει αναγκάσει μερικές εταιρείες να σταματήσουν την παραγωγή τους», δήλωσε, προσθέτοντας ότι πάνω από το 90% του συνόλου των αγαθών φθάνει στην Ευρώπη και τη Γερμανία δια θαλάσσης.

Η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι ανάμεσα στις χώρες που θα συμμετάσχουν στην αποστολή της ΕΕ με την ονομασία “Ασπίδες” (Aspides, όπως αναφέρεται στα αλλόγλωσσα κείμενα), στο πλαίσιο της οποίας θα αναπτυχθούν αρχικά τρία πλοία υπό ευρωπαϊκή διοίκηση. Κατά συνέπεια με την προσθήκη της γερμανικής φρεγάτας, τα πλοία γίνονται τέσσερα, εκτός και αν δεν πλεύσει εκεί ελληνικό.

Από όσα έχουν συζητηθεί, αλλά ακόμη δεν έχουν αποφασισθεί οριστικά, τα πολεμικά πλοία θα έχουν εντολή να προστατεύουν τα εμπορικά πλοία και να αναχαιτίζουν επιθέσεις, αλλά όχι να συμμετέχουν σε πλήγματα εναντίον των Χούθι στην ξηρά.

Η γερμανική φρεγάτα Hessen (Έσση) απέπλευσε από το λιμάνι της στο Βίλχελμσχαφεν στη Βόρεια Θάλασσα με κατεύθυνση την Ερυθρά Θάλασσα, όμως η συμμετοχή της στη αποστολή εξακολουθεί να εξαρτάται από την εντολή της ΕΕ και την έγκρισή της από το εθνικό κοινοβούλιο, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Το πλοίο έχει ναυπηγηθεί για αντιαεροπορική άμυνα, καθώς είναι εξοπλισμένο με ραντάρ που μπορούν να εντοπίζουν στόχους σε απόσταση μέχρι 400 χιλιομέτρων και με πυραύλους για να καταρρίπτει στόχους, όπως βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ακτίνα άνω των 160 χιλιομέτρων.

«Περιμένουμε ολόκληρο το φάσμα άμεσων και έμμεσων επιθέσεων, από βαλλιστικούς πυραύλους … μέχρι μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τηλεκατευθυνόμενα θαλάσσια σκάφη καμικάζι», δήλωσε ο αντιναύαρχος Κάακ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι