Απεργούν αύριο πανελλαδικά οι νοσοκομειακοί -Στάση εργασίας στην Αθήνα

Απεργούν αύριο πανελλαδικά οι νοσοκομειακοί -Στάση εργασίας στην Αθήνα

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για αύριο 16 Μαΐου, ζητώντας «δωρεάν δημόσια υγεία με ισότιμη πρόσβαση, επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αποφάσισε 24ωρη απεργία στην περιφέρεια, αλλά στην Αττική στάση εργασίας 8:00-15:00. Στην Αθήνα η συγκέντρωση των απεργών θα γίνει στην Πλατεία Μαβίλη στις 8:30 π.μ. και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ κάθε μήνα συνταξιοδοτούνται από το ΕΣΥ 300 υπάλληλοι (ή 3.500 το χρόνο) χωρίς να αναπληρώνονται, ενώ 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, «απολύονται σταδιακά και εγκαθίστανται εργολάβοι που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα».

Σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες υγείας, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι «αυτές έχουν περιοριστεί στο 5,5% του ΑΕΠ, όταν σε όλη την Ευρώπη είναι στο 7,5%. Παρότι έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας στην Ευρώπη με ιδιωτικές δαπάνες υγείας της τάξης του 40%, οι πολίτες καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και να αγοράζουν τις υπηρεσίες υγείας που θα έπρεπε να προσφέρονται ισότιμα, έγκαιρα και δωρεάν», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Επίσης αναφέρει ότι τα νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,3 δισ. ευρώ που είναι «θηλιά στο λαιμό» στην λειτουργία τους. Η ανακοίνωση αναφέρεται και στα απογευματινά χειρουργεία: «Τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, απέτυχαν αφού γίνονται ελάχιστες, έως καθόλου χειρουργικές επεμβάσεις εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν εκτός λίστας, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης που υποτίθεται θα κάλυπτε το κόστος των πρώτων 50.000 χειρουργείων δεν ενεργοποιήθηκε», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι