Απεργούν σήμερα και για τον νόμο Κατρούγκαλου του 2016

Απεργούν σήμερα και για τον νόμο Κατρούγκαλου του 2016

Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης έχει προκαλέσει η σημερινή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Αθηνών, της ΠΟΕ – ΟΤΑ και άλλων εργατικών σωματείων, με αφορμή την κατάθεση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

«Βασικό αίτημα της 24ωρης απεργίας, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των διοργανωτών, είναι η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, η μη ψήφιση του νέου ασφαλιστικού και η επαναφορά σε προηγούμενες εποχές. Πραγματοποιούν δηλαδή, μια απεργία για τον νόμο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016, στον οποίο ελάχιστα αντέδρασαν μέχρι το καλοκαίρι του 2019» αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, προτού προσθέσουν τα εξής:

«Και πραγματοποιούν τώρα απεργία για τον νόμο που φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος καταργεί αρνητικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Πρόκειται για συνδικαλιστικό παραλογισμό και για απεργίες φανερά υποκινούμενες με καθαρά κομματικά κίνητρα και στοχεύσεις».

Οι ίδιοι κύκλοι, μάλιστα, κάνουν λόγο για «εργατοπατέρες», οι οποίοι ζητούν «την επιστροφή στην κατάσταση και τις αποδοχές προ μνημονίων», με αποτέλεσμα «να ταλαιπωρηθούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες». Πρόκειται, όπως χαρακτηρίζουν τέλος, για αιτήματα, τα οποία «κινούνται εκτός λογικής», αποδίδοντας τη σημερινή κινητοποίηση σε «καθαρά αντιπολιτευτική ενέργεια από επαγγελματίες “εργατοπατέρες” του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ».

Συγκεντρώσεις

Η ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία για σήμερα, Τρίτη, ως αντίδραση στο προωθούμε ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων, την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, την πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, καθώς και τη δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.

Ως εκ τούτου, έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 11:00, στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Στο ίδιο σημείο έχουν απευθύνει κάλεσμα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ).
Κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ και των ναυτικών

Το ΠΑΜΕ, από την πλευρά του, διεκδικεί την απόσυρση του νομοσχεδίου, την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, τη δημόσια και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους, την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς και την κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη και θέσπιση ορίων ηλικίας στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες και πέντε χρόνια λιγότερα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Μάλιστα, έχει καλέσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:30, στα Προπύλαια. Την ίδια ώρα, τα πρωτοβάθμια σωματεία θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, στα Χαυτεία. Επίσης, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) συμμετέχει στην απεργία που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με αποτέλεσμα τα πλοία να παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι