Απεβίωσε η ηθοποιός και αγωνίστρια Καλή Καλό

Απεβίωσε η ηθοποιός και αγωνίστρια Καλή Καλό

Πέθανε σε ηλικία 98 ετών η θρυλική ηθοποιός Καλή Καλό, που έπαιξε σε πλήθος θεατρικών παραστάσεων και δημιούργησε πρότυπα εκπαιδευτήρια,  ενώ έδωσε το στίγμα της και πολιτικά και συνδικαλιστικά.

Σε ανάρτηση του ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων ηθοποιός και βουλευτής Σπύρος Μπιμπίλας –ο οποίος την είχε επισκεφθεί πρόσφατα– γράφει: «Έφυγε πριν λίγο, από κοντά μας, σήμερα που ειναι η μέρα της γυναίκας, η υπέροχη Καλή Καλ, η πρωταγωνίστρια της επιθεώρησης των δεκαετιών 40 50 60 με την τόσο πολυτάραχη ζωή σημαδεμένη από συγκλονιστικά γεγονότα όπως η ίδια αναφέρει στην αυτοβιογραφία της “όσα πήρε ο άνεμος”,με κοινωνικούς αγώνες, με έντονη συνδικαλιστική δράση στο σωματείο των ηθοποιών. Το τελευταιο δεκάμηνο μεταφέρθηκε στο γηροκομείο Αθηνών όπου όλο το προσωπικό την περιποιήθηκε από την πρώτη στιγμή με πολλή αγάπη και φροντίδα και για αυτό τους ευχαριστούμε θερμά μέσα από την καρδιά μας για όλο το κοινωνικό έργο που επιτελούν με τόση ευθύνη.. Καλό ταξίδι γλυκειά Καλή μου…»

Το όνομά της ήταν Καλλιόπη Δαμβέργη, γεννημένη στην Αθήνα με καταγωγή από την Κρήτη, και έγινε γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Καλή Καλό. Παππούς της ήταν ο υπασπιστής του Βενιζέλου, ο στρατηγός Γεώργιος Καλοχριστιανάκης, αλλά η μητέρα της στράφηκε στην ηθοποιία και παντρεύτηκε τον Νίκο Δαμβέργη, που οι γονείς του είχαν φαρμακοβιομηχανία.

Η Καλή Καλό βγήκε στο σανίδι από 4 ετών, στο θέατρο Κοτοπούλη όπου έπαιζε η μητέρα της. Ο Αττίκ εντυπωσιάστηκε και με την άδεια της μητέρας, έγραψε της «Μπέμπας» τραγούδια και παρλάτες, τη δίδαξε ηθοποιία και της έδωσε το ψευδώνυμο «Καλή Καλό». Ήταν ένα παιδί θαύμα της εποχής εκείνης, αλλά το διαζύγιο της μητέρας της και η Κατοχή διέκοψαν την ανέλιξη. Μάνα και κόρη ταξίδευαν με “μπουλούκια” στην επαρχία για την επιβίωσή τους.

Η μεταπολεμική ένταξή της στο ΚΚΕ οδήγησε στη σύλληψή της το 1947. Την συνέλαβαν νάλιστα μέσα στο θέατρο, ενώ εμφανιζόταν στην επιθεώρηση «Το παρδαλό κατσίκι». Την εκτόπισαν στην Ικαρία για έξι μήνες. Οταν επέστρεψε, και πλέον γινόταν ενίλκας για τα χρόνια εκείνα (21 ετών), δημιούργησε το δικό της θίασο, προτιμώντας την επιθεώρηση, το βαριετέ, την οπερέτα και την πρόζα.

Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τους Μινωτή, Κυβέλη, Μιράντα Μυράτ, Κατράκη, Τραϊφόρο, Χριστόφορο Νέζερ, Αυλωνίτη, Μαυρέα, Κοκκίνη, Σταυρίδη, Καλουτά, Ρένα Ντορ και Ρένα Βλαχοπούλου. Επίσης πρωταγωνίστησε στο Εθνικό Θέατρο και στο ΚΘΒΕ, παίζοντας έργα των Μπρεχτ, Πιραντέλλο και άλλων. Δεν την ενδιέφερε ο κινηματογράφος, κι έτσι έπαιξε μόνο σε τέσσερις κινηματογραφικές ταινίες, οπότε οι νεότεροι δεν την γνώρισαν. Στο τέλος της σταδιοδρομίας της εμφανίσθηκε και σε λίγες τηλεοπτικές σειρές.

Εκτός από τη θεατρική της σταδιοδρομία, η Καλό έμαθε μόνη της ξένες γλώσσες και ακολούθησε πανεπιστημιακές σπουδές στην παιδοψυχολογία στη Λωζάνη. Είναι, μάλιστα, η δημιουργός των «Πρότυπων Εκπαιδευτηρίων Καλής Δαμβέργη».

Το 1998 η Καλή Καλό δημοσίευσε την αυτοβιογραφία της, με τον τίτλο “Όσα δεν πήρε ο άνεμος” (εκδ. Άγρα). Το 2011 έγραψε το “Περίπατος ψυχής στην Αθήνα του κάποτε… του τώρα… του τότε… (εκδ. Λιβάνη).

Παντρεύτηκε τρεις φορές. Το 1945, παιδί ακόμη, παντρεύτηκε τον φοιτητή Γιώργο Μαμαλάκη, ο οποίος σκοτώθηκε στον πόλεμο ένα χρόνο μετά. Η κόρη τους Γιούλη δεν πρόλαβε να τον γνωρίσει. Ξαναπαντρεύτηκε το 1957 τον Δημήτρη Βαλμά, τον οποίο είχε γνωρίσει σε περιοδεία στη Σύρο, και με τον οποίο έζησαν στη Θεσσαλονίκη. Χώρισαν γρήγορα και η Καλή Καλό παντρεύτηκε τον πλοίαρχο Κώστα Καρανινόλα, με τον οποίο έζησε 20 χρόνια (μέχρι το 1979) και απέντησε μαζί του το γιο της Χρήστο.

Δυστυχώς η Καλή Καλό έζησε ένα φρικτό προσωπικό δράμα, όταν ο Χρήστος σε ηλικία 13 ετών σε ένα σχολικό πείραμα χημείας τραυματίσθηκε βαριά διότι σημειώθηκε έκρηξη. Παρά τις προσπάθειες των γονιών του, επειδή υπέστη σοβαρές βλάβες, απεβίωσε σε ηλικία 27 ετών. Μετά από αυτό, η ηθοποιός αποτραβήχθηκε στην Αστυπάλαια. Είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματά στα γεράματά της και τους τελευταίους 7 μήνες φιλοξενείτο στο γηροκομείο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx