Απεβίωσε η Ροζίτα Σώκου στα 98 της από κορονοϊό
14/12/2021Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών η Ελληνίδα δημοσιογράφος, συγγραφέας, μεταφράστρια και τηλεοπτικό πρόσωπο, Ροζίτα Σώκου. Είχε νοσηλευθεί το Δεκαπενταύγουστο και πήρε εξιτήριο όμως με τον κορονοϊό, δεν τα έβγαλε πέρα.
Την ανακοίνωση για το θάνατό της έκανε η κόρη της που μάλλον νοσεί κι εκείνη με κορονοϊό: «Σήμερα Τρίτη 14 Δεκεμβρίου στις 8.35 π.μ. πέθανε η μητέρα μου Ροζίτα Σώκου, στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα όπου νοσηλευόταν εδώ και λίγες ημέρες με κορονοϊό. Σύμφωνα με την επιθυμία της, θα γίνει αποτέφρωση σε κλειστό κύκλο χωρίς συμμετέχοντες και αργότερα που θα έχω γίνει και ‘γω καλά, θα κάνουμε ένα πάρτι με τους φίλους για το σκόρπισμα της τέφρας και το κατευόδιο».
»Γεννημένη στις 9.9.1923, είχε πρόσφατα γιορτάσει τα 98α της γενέθλια και είχε μόλις ολοκληρώσει τη 2η, επαυξημένη και βελτιωμένη έκδοση της μνημειώδους αυτοβιογραφίας της με τίτλο “Ο αιώνας της Ροζίτας”. Τον αιώνα βέβαια δεν τον έφτασε, αλλά καλύτερα για κείνη, γιατί ήταν ήδη πολύ κουρασμένη και ταλαιπωρημένη».
»Δεν σας γράφω περισσότερα γιατί κι εγώ είμαι σε δύσκολη κατάσταση στο νοσοκομείο. Μη γράψετε πολλές κακίες και ανακρίβειες αν μπορείτε. Αυτά πονάνε πολύ. Στο κανάλι Ροζίτα Σώκου στο YouTube θα βρείτε ενδιαφέρον και χρήσιμο υλικό».
Η Ροζίτα Σώκου είχε περάσει πολλά μικρά εγκεφαλικά και ήταν πια σε αναπηρικό αμαξίδιο. Το καλοκαίρι στραβοκατάπιε και πήγε νερό στον πνεύμονα, οπότε παρουσίασε πνευμονία και χρειάσθηκε να νοσηλευθεί τον Αύγουστο για μια εβδομάδα. Έγινε ευρύτερα γνωστή για τα καυστικά της σχόλια στο πρώτο σόου ταλέντων στην Ελλάδα, το “Να η ευκαιρία”, που η προβολή του κράτησε από το 1977 έως το 1983.
Γεννήθηκε στην Αθήνα, κόρη του δημοσιογράφου, θεατρικού συγγραφέα και εκδότη Γεωργίου Σώκου, που πέθανε νέος από κακοήθεια στον εγκέφαλο και της Τιτίκας Μιχαηλίδου, που ήταν κόρη του ιδρυτή της βιομηχανίας ΜΙΣΚΟ. Όταν τελείωσε το Αρσάκειο άρχισε να σπουδάζει στη Σχολή Καλών Τεχνών και να εργάζεται ως μεταφράστρια, ενώ σπούδασε και θεατρικά. Παράλληλα, άρχισε να δημοσιογραφεί. Παντρεύτηκε το 1957 τον Ιταλό δημοσιογράφο Μάνλιο Μαραντέι και απέκτησαν μια κόρη, την Ιρένε, που γεννήθηκε στη Ρώμη.
Στο “Να η ευκαιρία”, την κριτική επιτροπή αρχικά αποτελούσαν ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Γρηγορίου, ο συνθέτης Γιώργος Κατσαρός, η Ροζίτα Σώκου και η χορεύτρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Σάσα Ντάριο, ενώ στην πορεία προστέθηκε ο χορογράφος Γιάννης Φλερύ και ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος. Για σύντομα χρονικά διαστήματα στην επιτροπή συμμετείχαν η Ραλλού Μάνου και η Τατιάνα Μαμάκη.
Παρουσιάστρια του προγράμματος ήταν η δημοσιογράφος και ηθοποιός Ρένα Καπιτσαλά. Από την εκπομπή εκείνη αναδείχθηκαν ως νέοι καλλιτέχνες η Γλυκερία, η Αθηναϊκή Κομπανία, ο Μανώλης Λυδάκης, ο Θέμης Αδαμαντίδης, ο Ζαχαρίας Ρόχας, ο Ηλίας Κλωναρίδης, ο Βασίλης Λέκκας, ο Βασίλης Παϊτέρης, ο Στάθης Αγγελόπουλος, η Νένα Βενετσάνου κ.α.