Απεβίωσε η σκηνογράφος και ενδυματολόγος Ιουλία Σταυρίδου

Νέα κατολίσθηση στην Κόρινθο – Ξανάκλεισε ο Ισθμός

Σε ηλικία 68 ετών έφυγε από τη ζωή η βραβευμένη σκηνογράφος και ενδυματολόγος Ιουλία Σταυρίδου.

Γεννημένη στις Σέρρες, με σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Conservatoire du Theatre του Παρισιού, η Ιουλία Σταυρίδου ξεκίνησε να δουλεύει στο σινεμά σε ταινίες όπως το «Χάππυ Νταίη» του Παντελή Βούλγαρη και το «Δι’ Ασήμαντον Αφορμήν» του Τάσου Ψαρρά. Εν συνεχεία συνεργάστηκε με τον Κώστα Γαβρά, τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, το Λάκη Παπαστάθη, την Κατερίνα Ευαγγελάκου, τον Γιάννη Οικονομίδη και πολλούς άλλους.

Έφυγε από τη ζωή η σκηνογράφος και ενδυματολόγος Ιουλία Σταυρίδου |  Sofokleousin

 

Η τελευταία της δουλειά στο σινεμά ήταν τα σκηνικά για την ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, «Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» και τα κοστούμια για την «Ευτυχία» του Αγγελου Φραντζή για την οποία κέρδισε τον περασμένο Απρίλιο και το Βραβείο Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Στο συλλυπητήριο μήνυμα της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, αναφέρει ότι «η Ιουλία Σταυρίδου υπήρξε αγαπητή συνεργάτις στις κινηματογραφικές και στις θεατρικές παραγωγές, αγαπημένη καθηγήτρια για τους μαθητές της και πολυβραβευμένη. Η απουσία από τον πρόωρο χαμό της, θα είναι αισθητή. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στους πολλούς φίλους της».

Βραβεία

1987 Βραβείο ενδυματολογίας για την ταινία «Θεόφιλος» του Λ. Παπαστάθη – Κρατικά Βραβεία Ποιότητας του ΥΠΠΟ. Βραβείο ενδυματολογίας για την ταινία «Θεόφιλος» του Λ. Παπαστάθη. Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

1996 Βραβείο ενδυματολογίας για την ταινία «Ακροπόλ» του Π. Βούλγαρη. Κρατικά βραβεία ποιότητας του ΥΠΠΟ

1997 Βραβείο Σκηνογραφίας για την ταινία μικρού μήκους «Παντρολόγημα» (Καρύδι με τσόφλι) του Γ. Μπακόλα. Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

2006 Βραβείο ενδυματολογίας για την ταινία «Έντουαρτ» της Α. Αντωνίου. Κρατικά Βραβεία ποιότητας του ΥΠΠΟ

Βραβείο Σκηνογραφίας για την ταινία «Έντουαρτ» της Α. Αντωνίου. Κρατικά Βραβεία ποιότητας του ΥΠΠΟ

2011 Βραβείο Σκηνογραφίας για την ταινία «Μαχαιροβγάλτης» του Γ. Οικονομίδη από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

2012 Βραβείο Ενδυματολογίας για την ταινία μικρού μήκους «Μακαρισμοί» του Α. Μαραγκού. Φεστιβάλ Δράμας. Στο 25o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2012: “Τιμητική διάκριση στην Ιουλία Σταυρίδου για την συμβολή της στην εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου”

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι