Απεβίωσε ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης

Απεβίωσε ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης.

Είχε γεννηθεί στην Ινδία το 1939 και βρέθηκε στην Ελλάδα μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η οικογένειά του αποφάσισε να ζήσει πλέον στην πατρίδα. Αποφοίτησε ως αριστούχος από την Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. το 1962. Για δύο χρόνια εργάσθηκε (μέχρι το 1966) ως επιστημονικός βοηθός του Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη. Ήδη από το 1963 ίδρυσε το Γραφείο Μελετών “Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη” και άρχισε να αναλαμβάνει αρχιτεκτονικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από τη δεκαετία του ’70 και μετά ασχολήθηκε κυρίως με την αρχιτεκτονική με έμφαση στον βιοκλιματικό σχεδιασμό σε μεγάλη κλίμακα. Αρχιτεκτονικά έργα και κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε εκδόσεις εντός και εκτός Ελλάδος, σε αρχιτεκτονικά περιοδικά, τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο καθώς και σε πρακτικά συνεδρίων.

Ο Αλέξανδρος Τομπάζης σχεδίασε εξαιρετικά κτίρια, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή: κατοικίες, σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία αλλά και ναούς. Ξεχωρίζουν ο περίφημος ρωμαιοκαθολικός ναός της Αγίας Τριάδας στη Φάτιμα της Πορτογαλίας, η Ευαγγελική Σχολή στη Νέα Σμύρνη, η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών, το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, καθώς και το πρωτοποριακό συγκρότημα κατοικιών “Δίφρος”, και το  κτήριο της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών μεταξύ άλλων. Τελευταίο δείγμα της δουλειάς του η συνεργασία του γραφείου του με τον David Chipperfield στην πρόταση για το Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η οποία προκρίθηκε και παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης.

Είχε λάβει μέρος ως κριτής σε πολλούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, και σε επιτροπές ειδικών σε θέματα εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Είχε δώσει διαλέξεις σε περισσότερες από 24 χώρες. Τιμήθηκε σε περισσότερους από 95 πανελλήνιους διαγωνισμούς και σε 15 διεθνείς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι