Απεβίωσε ο δικηγόρος και πολιτικός Χρήστος Φωτίου

Απεβίωσε ο δικηγόρος και πολιτικός Χρήστος Φωτίου

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών άφησε σήμερα το πρωί, το μέλος της διοικούσας επιτροπής της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς και στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, Χρήστος Φωτίου. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στο Τζάνειο νοσοκομείο στον Πειραιά.

Ο Χρήστος Φωτίου ειχε εξοριστεί στη Γυάρο επί χούντας, και με την κατάρρευσή, της, ήταν ο πρώτος αιρετός δήμαρχος Κερατσινίου από το 1975 έως το 1978. Το 1986 ανέλαβε υφυπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου και ήταν αιρετός νομάρχης Πειραιά κατά την τετραετία 1994-1998.

Από το ΠΑΣΟΚ ανακοινώθηκαν τα εξής: «Με βαθύ σεβασμό και οδύνη αποχαιρετούμε τον Χρήστο Φωτίου, που τίμησε με τους αγώνες του και την πολιτική του δράση τη Δημοκρατική Παράταξη.
Μέλος της διοικούσας επιτροπής της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς και στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, ο Χρήστος Φωτίου πάλεψε για την πτώση της χούντας και εξορίστηκε στη Γυάρο.
Υπηρέτησε με όραμα, εργατικότητα και αφοσίωση τους συμπολίτες του διατελώντας δήμαρχος Κερατσινίου την περίοδο 1975-1978 και ως πρώτος αιρετός νομάρχης Πειραιά την περίοδο 1994-1998, ενώ το 1986 ανέλαβε υφυπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με Πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου. Απευθύνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, δήλωσε τα εξής :«΄Ενας μεγάλος Πειραιώτης δεν είναι πια κοντά μας. Ο Χρήστος Φωτίου έφυγε για το τελευταίο του ταξίδι. Γεννημένος και μεγαλωμένος στα Ταμπούρια του Πειραιά, υπηρέτησε από πολλές και διαφορετικές θέσεις την πόλη που αγάπησε και έζησε. Εντάχθηκε από μαθητής ακόμη στην Αριστερά, ήταν μάλιστα γραμματέας της Νεολαίας Λαμπράκη Πειραιά, προδικτατορικά. Συνελήφθη, βασανίστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε από την Χούντα. Ως πρώτος αιρετός δήμαρχος Κερατσινίου μετά την μεταπολίτευση πρωταγωνίστησε στους θρυλικούς αγώνες όλων των Πειραιωτών ενάντια στην περίφημη «χαβούζα». Αργότερα εκλέχθηκε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε μέλος των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου. Πρώτος αιρετός Νομάρχης Πειραιά και στη συνέχεια υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά. Στη συνέχεια πρόεδρος των Λιπασμάτων και αργότερα του ΝΑΤ. Πάντα ενεργός πολίτης του Πειραιά, πρόθυμος να βοηθήσει με ιδέες όποιον του το ζητούσε, ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούσαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κάπως έτσι είχα την τύχη να αντλήσω από την σοφία του πολύτιμες συμβουλές τα χρόνια που είμαι δήμαρχος. Νωρίτερα πάντως είχα προλάβει να πάρω από τον ίδιο τα πρώτα πολύτιμα “μαθήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, όταν νέος ακόμη ήμουν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του. Ο Πειραιάς κι εγώ προσωπικά αποχαιρετούμε με οδύνη τον Χρήστο Φωτίου».

Τη λύπη τους εξέφρασαν επίσης η βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Γ. Κασσιμάτη και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο Γιάννης Σγουρός δήλωσε για την απώλεια του Χρήστου Φωτίου: «Με θλίψη και οδύνη πληροφορήθηκα το χαμό του Χρήστου Φωτίου, αγαπημένου φίλου, δημοκράτη αγωνιστή και επιφανούς στελέχους της αιρετής αυτοδιοίκησης. Ο Χρήστος Φωτίου υπήρξε πολιτικός με ήθος, αξίες, αρχές και αγώνες για τη δημοκρατία, την δημοκρατική παράταξη και την τοπική κοινωνία του ευρύτερου Πειραιά, την οποία εκπροσώπησε επάξια ως υπουργός, Βουλευτής και πρώτος αιρετός Νομάρχης.

Αξέχαστος θα μείνει ο πετυχημένος αγώνας του -με την απεργία πείνας- για την προστασία του περιβάλλοντος από την περίφημη «χαβούζα», αλλά και η μνημειώδης εισήγησή του στη Βουλή για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Υπήρξε ένας άνθρωπος του πνεύματος και της ποίησης που έδωσε πνοή και περιεχόμενο στην πολιτική εκπροσώπηση, πάντα με γνώμονα την υπεράσπιση των πολλών και αδυνάτων.

Η απώλειά του για εμένα που τον γνώρισα καλά μέσα από τους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς αγώνες είναι δυσαναπλήρωτη. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Αγαπημένε Χρήστο, σε ευχαριστώ για αυτά που μου έμαθες, για αυτά που μου έδωσες»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι