Απεβίωσε ο καθηγητής καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας

Απεβίωσε ο καθηγητής καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο καθηγητής καρδιολογίας, Παύλος Τούτουζας, ένας από τους πρωτοπόρους ειδικούς, που έκανε πολλά για την προληπτική ιατρική και όχι μόνον. Την είδηση έκανε γνωστή ο συνάδελφός του και βουλευτής της ΝΔ, Χριστόδουλος Στεφανάδης με ανάρτησή του στο facebook.

«Έφυγε” σήμερα ένας Μεγάλος. Ο Παύλος Τούτουζας…Που θεμελίωσε την σύγχρονη Ελληνική Καρδιολογία…Που μοναδικά συνδύαζε την παράδοση με την πρόοδο και την Χριστιανική Πίστη με την Επιστήμη…Που “έβλεπε” πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του…που από τους γιγαντιαίους Ώμους του, ίσως μπορέσαμε και είδαμε λίγο μακρύτερα…
Καλό σου ταξίδι», γράφει ο κ. Στεφανάδης.

Ο ξεχωριστός ακαδημαϊκός, είχε γεννηθεί στη Θήβα το 1935. Παντρεύτηκε την Ελένη  Πανταζοπούλου και απέκτησαν τρία παιδιά και πέντε εγγόνια. Πήρε το πτυχίο του το 1963 και στο 1964 πήρε ειδικότητα στην καρδιολογία. Μετεκπαιδεύθηκε στην Αγγλία μέχρι το 1969. Το 1984 έγινε διευθυντής στην Καρδιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, θέση που κράτησε μέχρι το 2003.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και μέλος της
υποεπιτροπής της η οποία επιλέγει και προτείνει τους υποψήφιους για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Έχει διατελέσει μέλος της Συντακτικής Επιτροπής υψηλού κύρους ευρωπαϊκών και αμερικανικών επιστημονικών περιοδικών, ενώ επελέγη ως κριτής εργασιών από διεθνή επιστημονικά περιοδικά μεγάλου κύρους όπως το Lancet.

Υπήρξε πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας και εκ των ιδρυτικών μελών (1991) του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.)

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι