Απεβίωσε ο “βασιλιάς της ρετσίνας” Βασίλης Κουρτάκης

Απεβίωσε ο “βασιλιάς της ρετσίνας”  Βασίλης Κουρτάκης

Έφυγε από τη ζωή χθες το πρωί ο Βασίλης Κουρτάκης, σε ηλικία 85 ετών. Διηύθυνε την μεγαλύτερη οινοποιία στη χώρα μας και ήταν θεμελιωτής και επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου. Σπούδασε οινολογία στη Γαλλία και το 1965 επιστρέφοντας στην Ελλάδα ανέλαβε την οικογενειακή οινοποιία της Αττικής που εξελίχθηκε σήμερα ως “Ελληνικά Κελλάρια Οίνων”.

Ήταν επί 12 χρόνια πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και εν συνεχεία επίτιμος πρόεδρός του. Φρόντισε για την θεσμική θωράκιση του ελληνικού κρασιού και είχε αναπτύξει σχέσεις με όλους τους σημαντικούς παράγοντες στο ευρωπαϊκό κρασί. Συνέβαλε αποφασιστικά στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Επιχειρήσεων του Κρασιού (C.E.E.V), οργάνωσης με 7.000 οινοποιεία από 23 χώρες και με μεγάλο κύρος. Διατέλεσε πρόεδρος της επιτροπής αυτής επί 8 έτη.

Η οινοποιία ιδρύθηκε το 1895 από τον παππού και συνονόματο του Βασίλη Κουρτάκη (1865-1946) στην οδό Κολοκοτρώνη, στο κέντρο της Αθήνας. Το 1905 ξεκίνησε τις οινοπαραγωγικές του δραστηριότητες στο Μαρκόπουλο Μεσογείων. Ο γιος του ιδρυτή, Δημήτρης Κουρτάκης (1908-2005), άρχισε την εμπορία των εμφιαλωμένων κρασιών της εταιρείας και επέκτεινε τη διανομή τους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η τρίτη γενεά εκπροσωπείται από τον εγγονό του ιδρυτή, Βασίλη Κουρτάκη και υπό την διεύθυνσή του εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παραγωγής και εμφιάλωσης οίνων στην Ελλάδα.

Το 1992 ξεκίνησε μια πρωτοποριακή συνεργασία με το Γιάννη Καλλιγά, που εξελίχθηκε στην πλήρη ιδιοκτησία των σημάτων Καλλιγά. Το 2000 η εταιρία άλλαξε επωνυμία σε Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε. Το 2004 προέβη στην εμπορική σύμπραξη με τον οινοποιό Άγγελο Ρούβαλη και απέκτησε το 50% της εταιρίας Οινοφόρος Α.Ε. H ετήσια παραγωγή της Ελληνικά Κελλάρια Οίνων είναι γύρω στις 30.000.000 φιάλες, με περίπου το 50% του όγκου να εξάγεται.

Το κεντρικό οινοποιείο της Ελληνικά Κελλάρια Οίνων είναι στο Μαρκόπουλο Αττικής, αλλά οινοποιεία διαθέτει και στην Μαντίνεια, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Νεμέα και στην Πάτρα-Αίγιο, για την παραγωγή οίνων με Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και οίνων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Το οινοποιείο στο Μαρκόπουλο ήταν το πρώτο και δημιουργήθηκε το 1905.

Εκεί εμφιαλώνονται σχεδόν όλα τα κρασιά της εταιρείας. Μέχρι το 1963, το οινοποιείο στο Μαρκόπουλο συγκέντρωνε όλη τη σταφυλική παραγωγή των γύρω περιοχών του κάμπου των Μεσογείων, την οινοποιούσε και διέθετε μούστο ή και φρέσκο κρασί στις ταβέρνες της Αττικής. Μετά το 1963, όταν η εταιρεία σταμάτησε την διακίνηση χύμα κρασιού και άρχισε να εμφιαλώνει τα προϊόντα της, στήθηκε το πρώτο εμφιαλωτήριο στους χώρους του οινοποιείου στο Μαρκόπουλο. Σήμερα, η έδρα της εταιρείας έχει μεταφερθεί στο Μαρκόπουλο

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx