video

Απεβίωσε στα 97 του ο γηραιότερος Έλληνας φοιτητής

Απεβίωσε στα 97 του ο γηραιότερος Έλληνας φοιτητής

Ο Μιχάλης Φανουράκης που απεβίωσε από παθολογικά αίτια στο σπίτι του,  ήταν ο γηραιότερος φοιτητής της χώρας και είχε αρχίσει μάλιστα να φοιτά στα 89 του, επειδή αγαπούσε τα γράμματα, όμως ο παγκόσμιος πόλεμος δεν του είχε επιτρέψει να σπουδάσει.

Ο παθιασμένος με τις σπουδές Κρητικός, με καταγωγή από την Επισκοπή του Δήμου Χερσονήσου στο Ηράκλειο περιγράφεται από όλους ως μια εξαιρετικά ευγενική μορφή. Είχε τιμηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης πριν από 5 χρόνια.

Κατά τη βράβευσή του είχε μιλήσει για τη “διά βίου μάθηση” καθότι ήταν επί 7 χρόνια φοιτητής στο Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο. Είχε μάλιστα αποκαλύψει πως συμμετέχει σε εκδηλώσεις που γίνονται στην Επισκοπή, στο χωριό του, αλλά και στο Ηράκλειο και ότι αθλείτο καθημερινά διανύοντας τουλάχιστον 5 χλμ ημερησίως.

«Ξέρετε πόσο καλό μού κάνει εμένα αυτό το πράγμα, έναν άνθρωπο 91 ετών, να έρχομαι και να κάθομαι δίπλα σε έναν νεαρό άνθρωπο και να κουβεντιάζουμε;» είχε πει.

Αναφερόμενος στα χρόνια της κατοχής είχε πει: «Όλοι μας εκείνα τα χρόνια της Κατοχής περάσαμε πολλά βάσανα. Γεγονός που μας επηρέασε, αλλά μας άνδρωσε κιόλας. Η Επισκοπή ήταν κέντρο διακομιδής αιχμαλώτων και τραυματιών. Τους πήγαιναν στο παλιό δημοτικό σχολείο και εκεί τους πρόσφεραν τη θεραπεία και την περιποίηση που χρειάζονταν.

»Θυμάμαι μια μέρα είχαμε ξεμείνει από επιδέσμους και μια γυναίκα του χωριού προσφέρθηκε να χαρίσει τα σεντόνια της προίκας της, που ήταν απείραχτα, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουμε στους τραυματίες. Τα σεντόνια κόπηκαν και έγιναν επίδεσμοι. Αυτή είναι η ελληνική ψυχή. Αυτός είναι ο Έλληνας».

Για τις σπουδές του είπε ότι «το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο είναι πραγματικά πάρα πολύ ωραίο. Από μικρό παιδί μου άρεσε η γνώση. Πάντα με θυμάμαι να κρατάω ένα βιβλίο και να διαβάζω. Ο πόλεμος όμως κατέστρεψε πάρα πολλά παιδιά που είχαν ταλέντα. Αν δε γινόταν, θα ήταν διαφορετική η ανθρωπότητα», τόνισε.

Για τη σύγχρονη ζωή είχε πει: «Δε θέλω να βλέπω ανθρώπους στους κάδους ή ανθρώπους χωρίς κατοικία. Θέλω να βλέπω το συνάνθρωπό μου να γελά… Ο καθένας μας ήρθε στον κόσμο για να ζήσει και αυτό πρέπει να γίνεται».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι