Από μερικές χιλιάδες ψήφους κρίνεται ο πρόεδρος 328 εκατ. ανθρώπων (upd)

Επιστολή αμερικανών βουλευτών σε Μπάιντεν για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Ο αγώνας μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν ειναι ακόμη αμφίρροπος, χωρίς ξεκάθαρο νικητή καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση που αποδεικνύει μέχρι στιγμής το πόσο βαθιά διχασμένη είναι η αμερικανική κοινωνία. Υπάρχουν πάντως ενδείξεις ότι ο Μπάιντεν μάλλον παίρνει το χρίσμα, γιατί το επιτελείο του Τραμπ ασχολείται μανιωδώς με δικαστικές κινήσεις σαν να έχει δεδομένη τη νίκη του Μπάιντεν ή πάντως σαν να ετοιμάζεται ‘για παν ενδεχόμενο”

Η μάχη δίνεται στήθος με στήθος και στις περισσότερες πολιτείες κρίνεται από το “αστείο” νούμερο των 10.000-20.000 ψήφων για μια χώρα με πληθυσμό 328 εκατομμυρίων. Από αυτούς κανονικά ψηφοφόροι είναι τα 240.000.000 και καθώς υπολογίζεται ότι προσήλθε αριθμός ρεκόρ στις κάλπες (της τάξης τους 67%), σημαινει ότι ψήφισαν 160.000.000.

Το ντέρμπι έχει μεγαλύτερη σασπένς στις σημαντικές για το αποτέλεσμα πολιτείες: Αριζόνα, Τζόρτζια, Γουισκόνσιν, Μίσιγκαν και Πενσιλβάνια. Ο Τραμπ μέχρι στιγμής φαίνεται να κερδίζει 23 πολιτείες, περιλαμβανομένου του Τέξας και του Οχάιο. Ο ίδιος καταγγέλλει έμμεσα νοθεία χωρίς να προσφέρει αποδείξεις και λέει ότι ζητήσει να ξεκαθαριστεί το τοπίο από το Ανώτατο Δικαστήριο παρότι απομένουν εκατομμύρια ψήφοι να καταμετρηθούν.

Ο Μπάιντεν μπορεί να πάρει την Αριζόνα, αλλά φαίνεται πως δυσκολεύεται περισσότερο απο το αναμενόμενο στη Νεβάδα, όμως λέει ότι “είναι στην πορεία της νίκης”.

Το Γουισκόνσιν

Όσον αφορά στο Γουσκόνσιν ο Τραμπ ζήτησε ήδη επανακαταμέτρηση “επειδή διαπιστώθηκαν κάποιες παρατυπίες σε αρκετές κομητείες”, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της εκστρατείας του. Στο Γουισκόνσιν ο Μπάιντεν προηγείται κατά  0,6% και έχουν καταμετρηθεί ή το 99% των ψήφων ή και όλες. Σύμφωνα με το νόμο ο υποψήφιος δικαιούται ούτως ή άλλως να ζητήσει επανακαταμέτρηση όταν η διαφορά είναι μικρότερη από το 1%, ακόμα κι αν δεν επικαλεσθεί παρατυπίες.

Τα περισσότερα ΜΜΕ μεταδίδουν ότι “πήρε” τους 10 εκλέκτορες του Γουισκόνσιν ο Μπάιντεν αλλά το BBC αναμένει την πλήρη καταμέτρηση. Αν τις πήρε πάει στις 248 εκλέκτορες και ο Τραμπ ειναι στους 214. Ο υποψήφιος με 270 εκλέκτορες παίρνει το χρίσμα.

Tο Μίσιγκαν

Οι Τραμπ ζήτησε να σταματήσει η καταμέτρηση στο Μίσιγκαν μέχρις ότου εκλογικοί του αντιπρόσωποι έχουν πρόσβαση σε αυτήν.Το προεκλογικό επιτελείο του κατέθεσε προσφυγή
στο Ειρηνοδικείο του Μίσιγκαν και οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν επίσης «να ελέγξουν εκείνα τα ψηφοδέλτια που ανοίχτηκαν και καταμετρήθηκαν ενώ εμείς δεν είχαμε ουσιαστική πρόσβαση».

Αν ο Μπάιντεν πάρει Μίσιγκαν και Νεβάδα, και αν όντως έχει πάρει το Γουισκόνσιν όπως επιμένει το επιτελείο του, τότε παίρνει το χρίσμα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι