Παράταση τριών εβδομάδων στο νέο θρίλερ Ασάνζ – Τί αποφάσισε το δικαστήριο

To μεσημέρι η ανακοίνωση του βρετανικού δικαστηρίου για την τύχη του Ασάνζ,

Έπειτα από μια διήμερη ακροαματική διαδικασία τον Φεβρουάριο για την υπόθεση Ασάνζ, δύο δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου, η Βικτόρια Σαρπ και ο Τζέρεμι Τζόνσον, ανακοίνωσαν την απόφασή τους για το αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ και το ερώτημα εάν ο κατηγορούμενος μπορεί να ασκήσει έφεση.

Oι δύο δικαστές δήλωσαν ότι ο Ασάνζ δεν θα εκδοθεί αμέσως, και οι ΗΠΑ θα έχουν περιθώριο τριών εβδομάδων για να παράσχουν διαβεβαιώσεις ότι θα έχει παρόμοια νομικά δικαιώματα με τους πολίτες των ΗΠΑ. «Εάν δεν δοθούν αυτές οι διαβεβαιώσεις, τότε θα δοθεί άδεια για έφεση και στη συνέχεια θα υπάρξει ακρόαση έφεσης», ανέφερε το δικαστήριο σε γραπτή απόφαση. Εάν δοθούν οι διαβεβαιώσεις, θα υπάρξει νέα ακρόαση τον Μάιο για να αποφασιστεί εάν οι διαβεβαιώσεις είναι ικανοποιητικές, πριν από την τελική απόφαση για άδεια άσκησης έφεσης, ανέφερε.

Το δικαστήριο είπε ότι ο Ασάνζ είχε βάσιμους λόγους ένστασης σε τρία από τα εννέα σημεία της προσφυγή του: ότι η έκδοσή του είναι ασυμβίβαστη με την ελευθερία της έκφρασης, ότι, εάν εκδοθεί μπορεί να υποστεί βλάβη στη δίκη λόγω της εθνικότητάς του και ότι, εάν εκδοθεί, δεν θα απολαύει επαρκούς προστασίας από την θανατική ποινή.

Ο Ασάνζ υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι οι προσπάθειες έκδοσής του έχουν πολιτικά κίνητρα, αλλά το δικαστήριο αρνήθηκε να του επιτρέψει να ασκήσει έφεση για αυτούς τους λόγους. «Ο δικαστής διαπίστωσε, βάσει των αποδεικτικών στοιχείων, ότι ο κ. Ασάνζ δεν είχε αποδείξει ότι το αίτημα υποβλήθηκε με σκοπό τη δίωξή του λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων», ανέφερε το δικαστήριο.

Όπως έγραψε η σύζυγός του Στέλλα σε ανάρτησή της «σήμερα (το μεσημέρι) αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση για την έκδοση ή μη του Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είναι αντιμέτωπος με 17 κατηγορίες κατασκοπείας και μία κατηγορία για κατάχρηση ηλεκτρονικού υπολογιστή», που συνολικά επισύρουν μέχρι και ποινή φυλάκισης 175 ετών.

Η ετυμηγορία των δικαστών θα μπορούσε να βάλει τέλος στον πολύχρονο εφιάλτη του 52χρονου ή να τον παρατείνει ακόμα περισσότερο. Αν δεν κερδίσει την έφεση κατά της βρετανικής απόφασης του 2022 για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να σταλεί γρήγορα στις ΗΠΑ για να δικαστεί. Ωστόσο, η νομική του ομάδα είναι πιθανό να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να εμποδίσει την έκδοση.

Το αμερικανικό αίτημα έκδοσης του Ασάνζ

Οι Αμερικανοί εισαγγελείς θεωρούν ότι ο Ασάνζ ενθάρρυνε και βοήθησε την πρώην λοχία Τσέλσι Μάνινγκ να κλέψει χιλιάδες διπλωματικά τηλεγραφήματα και στρατιωτικά αρχεία, τα οποία δημοσίευσε στα WikiLeaks. Κατά την διήμερη ακροαματική διαδικασία τον περασμένο μήνα, οι δικηγόροι του Ασάνζ υποστήριξαν ότι ήταν ένας δημοσιογράφος, που αποκάλυψε τα αμερικανικά στρατιωτικά αδικήματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η αποστολή του στις ΗΠΑ, είπαν, θα τον εξέθετε σε μια δίωξη με πολιτικά κίνητρα, χωρίς δικαιοσύνη. Από το 2010 ο Ασάνζ λειτουργούσε τα WikiLeaks ως έναν ιστότοπο για την κατάθεση απόρρητων στοιχείων και εγγράφων μέσω ανώνυμων καταγγελιών.

Συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία με ευρωπαϊκό ένταλμα, που εκδόθηκε από τη Σουηδία, το 2019 μετά από επτά χρόνια που ήταν κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνου για να γλιτώσει. Ο Ασάνζ αρνήθηκε την κατηγορία περί σεξουαλικής επίθεσης στη Σουηδία, η υπόθεση η οποία μπήκε τελικά στο αρχείο. Από τότε παραμένει στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς. Πριν τρία χρόνια μία δικαστής τόνισε πως δεν πρέπει να σταλεί στις ΗΠΑ, επικαλούμενη κίνδυνο αυτοκτονίας του κατηγορούμενου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι