Από “πρόστιμο” μέχρι αφαίρεση ψήφου για Ουγγαρία Πολωνία

Από “πρόστιμο” μέχρι αφαίρεση ψήφου για Ουγγαρία Πολωνία

«Η Πολωνία και η Ουγγαρία παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το κράτος δικαίου η οποία αναμένεται, πιθανόν να ενεργοποιηθούν αναδρομικά οι προβλεπόμενες κυρώσεις εάν παραβιάζονται οι αρχές του», είπε η αρμόδια αντιπρόεδρος της Κομισιιόν.

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βέρα Γιούροβα, που ειναι από την Τσεχία, δήλωσε ότι «δεν θα χαθεί ούτε μία υπόθεση μέσω του μηχανισμού ελέγχου των αρχών του κράτους δικαίου που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο. Ο νέος μηχανισμός έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και όταν το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) αποφασίσει, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε διαδικασίες και αναδρομικά. Ως εκ τούτου, θα εντείνουμε την εξέταση της κατάστασης στα κράτη – μέλη όσον αφορά το κράτος δικαίου», δήλωσε η Γιούροβα σε συνέντευξή της η οποία θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt».

Πρώτα η απόφαση

«Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σε σύντομο χρονικό διάστημα να εκδοθεί η σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να μπορέσουμε να μειώσουμε επίσης και τα κονδύλια της ΕΕ προς τις χώρες αυτές σε περίπτωση παραβιάσεων των αρχών του κράτους δικαίου», είπε. «Θα επικεντρωθούμε ιδιαίτερα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του νεποτισμού, αλλά και στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ένα πράγμα είναι επίσης σαφές: κατά της Πολωνίας και της Ουγγαρίας βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για παραβίαση  -σύμφωνα με το άρθρο 7- της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η παραβίαση στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει στην αναστολή του δικαιώματος ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κατά συνέπεια και οι δύο αυτές χώρες της ΕΕ βρίσκονται το επίκεντρο της προσοχής μας», δήλωσε η Γιούροβα.

Ο νέος μηχανισμός ελέγχου για την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου, ο οποίος εγκρίθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων τον περασμένο Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξετάζεται αυτή την περίοδο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο. Η εξέταση του μηχανισμού από το Δικαστήριο είχε τεθεί ως προϋπόθεση από την Πολωνία και την Ουγγαρία, όταν συνδέθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης με το κράτος δικαίου και οι δύο χώρες απειλήθηκαν με οικονομικές περικοπές από όσα είχαν λαμβάνειν.

Έθεσαν τότε βέτο, ότι αν ισχύσει η σύνδεση οικονομικών με το κράτος δικαίου, τότε δεν θα κυρώσουν τον προϋπολογισμό. Τελικά βρλεθηκε μια μέση λύση, να κυρώσουν δηλαδή τον προϋπολογισμό εφ΄όσον ο μηχανισμός ελέγχου που εκείνες θεωρούν παρέμβαση στα εσωτερικά τους,  εξεταστεί νομικά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτό είναι άγνωστο πότε θα γνωμοδοτήσει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι