Από το 2025 θα λειτουργήσουν στη χώρα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Από το 2025 θα λειτουργήσουν στη χώρα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Στο οικονομικό όφελος από τα μη κρατικά πανεπιστήμια αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων,  ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια αλλά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα από το 2025,  δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Όπως είπε, θα πάψουν να φεύγουν οι νέοι για σπουδές έξω και να στερούνται 40.000 οικογένειες. Προσέθεσε και το γεγονός ότι με τις σπουδές στο εξωτερικό η Ελλάδα χάνει μισό δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο.

«Από την έναρξη της ακαδημαϊκής περιόδου 2025/2026 και σε κάθε περίπτωση έως το τέλος αυτής της κυβερνητικής περιόδου θα είμαστε έτοιμοι να δούμε να λειτουργούν τα παραρτήματα των ξένων ιδρυμάτων στην Ελλάδα», είπε συγκεκριμένα ο υπουργός. Ο ίδιος εκτιμά ότι παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η μεταρρύθμιση είναι ιστορική παρά τις πιθανές προσφυγές στο ΣτΕ .

«Με το νομοσχέδιο για την ίδρυση των Μη Κρατικών-Μη Κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα παύουμε να είμαστε η μόνη χώρα στον πλανήτη χωρίς μη Κρατικά ΑΕΙ. Περί αντισυνταγματικότητας,  το Σύνταγμα μετεξελίσσεται συνεχώς και χρειάζεται να συνομιλεί με την πραγματικότητα», προσέθεσε.

Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε πως « μετά το 2020 και την κρίσιμη αλλαγή που σημειώθηκε στο ενωσιακό δίκαιο με αφορμή μια υπόθεση που αφορούσε στην Ουγγαρία άνοιξε ο δρόμος για να μεταφέρουμε και στην Ελλάδα τη δυνατότητα της ίδρυσης και λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων, ως παραρτημάτων πανεπιστημίων του εξωτερικού. Στη συνέχεια προσδοκούμε πως με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα ξένων ιδρυμάτων να εγκαθίστανται στη χώρα και να ιδρύουν μόνα τους παραρτήματα των πανεπιστημίων τους, όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον πλανήτη, χωρίς κανένα πρόβλημα».

Επιλέχθηκαν τα πιο αυστηρά  πρότυπα

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι υπάρχουν πολλοί όροι και προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία των μη δημόσιων πανεπιστημίων, καθώς «θα απαιτούνται τουλάχιστον τρεις σχολές για να εξεταστεί ο φάκελός τους, θα ελέγχονται τα κριτήρια ίδρυσης και θα είναι τα πιο αυστηρά σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς έχουμε μελετήσει τι ισχύει σε κάθε χώρα και έχουμε επιλέξει την πιο αυστηρή εκδοχή του πακέτου των κριτηρίων».

Όπως είπε, ο ελάχιστος αριθμός των καθηγητών θα είναι 30 και θα έχουν όλοι διδακτορικό. «Την ευθύνη εξέτασης των φακέλων τόσο στην κτιριακή υποδομή όσο και στο πρόγραμμα σπουδών αλλά και στην επάρκεια των καθηγητών θα αναλάβει ανεξάρτητη αρχή ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς η πολιτεία δεν έχει κανένα λόγο να παρέμβει στο πλαίσιο λειτουργίας αυτών των ιδρυμάτων», εκτιμά ο ίδιος.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι έχουμε πολύ μεγάλη ελληνική καθηγητική διασπορά στο εξωτερικό από την οποία η χώρα προσδοκά να βρει καθηγητές και διδακτικό προσωπικό για αυτή τη νέα μορφή ΑΕΙ, ενώ αποκάλυψε πως ήδη υπάρχουν στο τραπέζι ξένα ΑΕΙ που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα ιδρύοντας δικά τους παραρτήματα. Επίσης αναφέρθηκε στο όφελος που θα υπάρξει από τους νέους που δεν θα φεύγουν πλέον για σπουδές στο εξωτερικό,καθώς αυτό το ρεύμα προς τα  έξω αφορά περίπου 40.000 οικογένειες και στοιχίζει στην ελληνική οικονομία 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι «τα δημόσια ΑΕΙ παραμένουν στον πυρήνα του κυβερνητικού ενδιαφέροντος και ήδη απολαμβάνουν αλλαγών που θα διευρυνθούν ακόμη περισσότερο, ώστε να τα οδηγήσουν στην εξωστρέφεια και στην βελτίωση της λειτουργίας τους». Για το θέμα των διδάκτρων είπε ότι «είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει όσα από αυτά ενδιαφερθούν να επενδύσουν στην Ελλάδα σε συνεργασία με εγχώρια πανεπιστήμια» και προσέθεσε ότι θα ακολουθούν τους όρους λειτουργίας των μητρικών τους ιδρυμάτων και σε θέματα παροχής υποτροφιών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx