Από Βορρά προς Νότο, θερίζει ο κορονοϊός στην Αμερικανική Ήπειρο

Οι τέσσερις δοξασίες της παγκοσμιοποίησης που σκότωσε(;) ο Covid-19, Σταύρος Λυγερός

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν άλλοι 941 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας σε 113.774 νεκρούς τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, σύμφωνα με την καταμέτρηση ως το βράδυ της Πέμπτης (τις πρώτες πρωινές σήμερα ώρα Ελλάδας) του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Η ισχυρότερη οικονομική δύναμη του πλανήτη είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς από την πανδημία του κορονοϊού, τόσο ως προς τον αριθμό των θανάτων, όσο και ως προς αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (2.021.990). Αυτός ο τελευταίος πιθανόν είναι πολύ κατώτερος από την πραγματικότητα, με δεδομένη τη δυσκολία πρόσβασης σε τεστ όταν η πανδημία άρχιζε να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ.

Στη χώρα συνεχίζουν να καταγράφονται περί τα 20.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό καθημερινά και η κάθοδος από αυτό το επίπεδο μοιάζει δύσκολη, καθώς κάποιες περιοχές παίρνουν τη σκυτάλη από άλλες. Σε πιο αγροτικές περιοχές, που αρχικά παρέμειναν συγκριτικά αλώβητες, ο αριθμός των εισαγωγών σε νοσοκομεία είναι πλέον πολύ υψηλότερος απ’ ό,τι πριν από έναν μήνα. Όμως, ενώ η ανησυχία για το δεύτερο κύμα της πανδημίας καταλαμβάνει επενδυτές και επιχειρηματίες, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν τόνισε πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει πρόθεση να «κλείσει η οικονομία ξανά», διότι σε αυτή την περίπτωση οι «ζημιές» θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες.

Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις Τραμπ

Οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ που θα πηγαίνουν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του θα υποχρεούνται να δεσμευθούν ότι δεν θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της εκστρατείας του Ρεπουμπλικάνου προέδρου σε περίπτωση που μολυνθούν από τον νέο κορονοϊό. Ο Νεοϋορκέζος δισεκατομμυριούχος ανήγγειλε προχθές Τετάρτη ότι θα ξαναρχίσει τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του σε τέσσερις πολιτείες (Οκλαχόμα, Φλόριντα, Αριζόνα και Βόρεια Καρολίνα) παρά το γεγονός πως η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να μαίνεται.

Στη Φλόριντα, στην Αριζόνα και στη Βόρεια Καρολίνα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 βρίσκεται σε άνοδο. Συνολικά, η χώρα θρηνεί 113.774 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από δύο εκατομμύρια μολύνσεις. Όμως στον ιστότοπο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, οι οπαδοί του που θέλουν να πάνε σε κάποια από τις προσεχείς συγκεντρώσεις του καλούνται να υπογράψουν μια δήλωση αποποίησης ευθύνης της εκστρατείας για να εγγραφούν στον κατάλογο και να μπορέσουν να είναι παρόντες.

«Πατώντας το κουμπί της εγγραφής (…), αποδέχεστε ότι υπάρχει κίνδυνος έκθεσης» στον κορονοϊό «σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο όπου παρίστανται άλλοι άνθρωποι» και «συμμετέχοντας σε αυτή τη συγκέντρωση, εσείς και οι άλλοι προσκεκλημένοι (…) αναλαμβάνετε την πλήρη ευθύνη για όλους τους κινδύνους», αναφέρεται στη σελίδα για τη συγκέντρωση του Τραμπ στην Οκλαχόμα την Παρασκευή 19η Ιουνίου. Ζητείται επίσης να μη γίνει επίρριψη της ευθύνης για ενδεχόμενη μόλυνση σε στέλεχος ή εργαζόμενο της εκστρατείας του δισεκατομμυριούχου.

Δεν γίνεται καμία αναφορά στη χρήση προστατευτικής μάσκας. Η αναγγελία της συγκέντρωσης στην Τάλσα, στην Οκλαχόμα, τη 19η Ιουνίου προκάλεσε αμέσως πολεμική, σε μια χώρα που συγκλονίζεται από διαδηλώσεις μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ κι έχει μπει σε φάση εξέτασης της συνείδησής της ως προς το ζήτημα του ρατσισμού. Στην Τάλσα είχε διαπραχθεί μια ρατσιστική σφαγή το 1921, όταν πλήθος λευκών σκότωσε εκατοντάδες Αφροαμερικανούς σε μια συνοικία μαύρων που ευημερούσε.

Επιπλέον, η ημερομηνία που επελέγη, γνωστή και ως Juneteenth στην Αμερική, είναι η «Ημέρα της Ελευθερίας», η επέτειος της κατάργησης της δουλείας στο Τέξας τη 19η Ιουνίου 1865. Απόφαση την οποία η Κάμαλα Χάρις, Δημοκρατική γερουσιάστρια της Καλιφόρνιας η οποία ενδέχεται να γίνει η υποψήφια αντιπρόεδρος του αντιπάλου του Τραμπ στις εκλογές, του Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε «φιέστα» που οργανώνει ο πρόεδρος για τους οπαδούς της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής. Ο Λευκός Οίκος αντέτεινε την Πέμπτη ότι η ημερομηνία που επελέγη είναι «σημαντική» για τον Τραμπ και ότι θέλει να προβάλλει τις «προόδους που έχουν κάνει» οι Αφροαμερικανοί.

Πέραν της Χάρις, άλλοι επικριτές του ενοίκου του Λευκού Οίκου είδαν στην κίνηση μια βαριά προσβολή στη μνήμη του Φλόιντ. Ο Τζο Μπάιντεν ως τώρα δεν έχει ανακοινώσει την επανέναρξη των προεκλογικών συγκεντρώσεών του. Ο Τραμπ αναμένεται να εκφωνήσει την ομιλία με την οποία θα αποδεχθεί το χρίσμα του υποψήφιου προέδρου του GOP στην Τζάκσονβιλ, στη Φλόριντα, κατά το Ρεπουμπλικανικό Εθνικό Συνέδριο, ανακοίνωσε εξάλλου χθες η Ρόνα Μακντάνιελ, η πρόεδρος του κόμματος, μέσω Twitter. «Η Φλόριντα δεν είναι μόνο η πολιτεία του, είναι κρίσιμη για τη νίκη», τόνισε η Μακντάνιελ.

Το συνέδριο διεξάγεται στη Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα, όπου θα εμφανιζόταν για να αποδεχθεί το χρίσμα, προτού ο Τραμπ εξοργιστεί με τον Δημοκρατικό κυβερνήτη Ρόι Κούπερ εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνει για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, στο πλαίσιο των οποίων έκανε σαφές πως εννοεί να ζητήσει να περιοριστεί η προσέλευση στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων.

Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε άλλους 1.239 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 30.412 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού να ξεπερνά έτσι το όριο των 40.000 νεκρών και τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να σπάει το φράγμα των 800.000. Το υπουργείο τόνισε ότι 345.595 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Οι 40.919 νεκροί στη Βραζιλία είναι ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτούς των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ενώ οι 802.828 μολύνσεις αποτελούν τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη.

Χιλή

Στη Χιλή ξεπεράστηκε χθες Πέμπτη το όριο των 154.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκαν σε πάνω από 2.600, εκατό ημέρες αφότου η πανδημία του κορονοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ασκώντας τρομακτική πίεση στο σύστημα υγείας, εν μέσω μαζικών εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία.

«Αυτές ήταν 100 πολύ δύσκολες ημέρες», συνόψισε ο υπουργός Υγείας Χάιμε Μάνιαλιτς απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο Σαντιάγο, προτού προειδοποιήσει: «ο Ιούνιος θα είναι ο δυσκολότερος μήνας στον αγώνα εναντίον αυτής της αρρώστιας». Οι αρχές κατέγραψαν 173 θανάτους εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός και 5.596 κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει έτσι τους 2.648 νεκρούς επί συνόλου 154.092 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Πάνω από 25.000 περιπτώσεις χαρακτηρίζονται ενεργές, που σημαίνει ότι πρόκειται για ανθρώπους που είτε έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο, είτε έχουν τεθεί σε απομόνωση. Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 επιβεβαιώθηκε στη Χιλή την 3η Μαρτίου. Τον ιό μετέφεραν στη χώρα πολίτες που επέστρεφαν από ταξίδια στην Ασία και στην Ευρώπη. Στα μέσα εκείνου του μήνα, η κυβέρνηση ανακοίνωνε σειρά αυστηρών μέτρων για τρεις μήνες — κλείσιμο των συνόρων, αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καραντίνες στις περιοχές όπου η επιδημία εξαπλωνόταν ταχύτερα.

Στα μέσα Απριλίου, μιλώντας περί «νέας ομαλότητας», ο συντηρητικός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωνε ένα σχέδιο για την επιστροφή των Χιλιανών στις δουλειές και στα σχολεία. Αλλά τον Μάιο, η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται με ολοένα ταχύτερο ρυθμό, ειδικά σε φτωχότερες και πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας, κυρίως στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας. Ο αριθμός των κρουσμάτων απογειώθηκε, από τα ελάχιστα που επιβεβαιώνονταν καθημερινά σε χιλιάδες. Η κυβέρνηση επέβαλε καραντίνα σε όλη την πρωτεύουσα.

Αυτή την εβδομάδα, οι αρχές ενημέρωσαν πως μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, οι ενεργές περιπτώσεις στο Σαντιάγο αυξήθηκαν κατά 11%. Με τα δεδομένα να υποδεικνύουν ότι τα μέτρα περιορισμού δεν τηρούνται σε ικανοποιητικό βαθμό, η κυβέρνηση διεμήνυσε πως θα επιβάλλονται βαρύτερα πρόστιμα σε όσους τα παραβιάζουν. Την Τετάρτη, παρέτεινε το lockdown στις παραθαλάσσιες πόλεις Βαλπαραΐσο και Βίνια δελ Μαρ, γεγονός που σημαίνει πως πάνω από τον μισό πληθυσμό των 18 εκατομμυρίων πολιτών παραμένει σε καραντίνα.

Η Εταιρεία Εντατικολογίας της Χιλής τόνισε στο πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο της ότι το επίπεδο πληρότητας των κλινών των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) φθάνει το 87% σε όλη τη χώρα, ενώ αυτό των μηχανημάτων τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής σε χρήση το 76%. Στο Σαντιάγο όμως, το ποσοστό πληρότητας των κλινών ΜΕΘ βρίσκεται στο 95%. Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Αντοφαγκάστα, στη Βαλπαραΐσο και στη Μάουλε, στον νότο.

Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις τελευταίες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 587 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.790 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα να φθάνει έτσι τους 15.944 νεκρούς επί του συνόλου των 133.974 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης επισημαίνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν όσων έχουν διαγνωστεί επίσημα. Ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ προέβλεψε πριν από λίγες ημέρες ότι η εξάπλωση της πανδημίας πρόκειται να επιταχυνθεί το προσεχές διάστημα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι