Αποχωρεί η Βρετανία από το Erasmus

Νέα μεταπτυχιακά από τη Σχολή Ευελπίδων και το Πολυτεχνείο Κρήτης

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε  την αποχώρηση της χώρας του από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, και αναφέρθηκε στο κόστος του προγράμματος.

Όπως είπε, η Βρετανια θα το αντικαταστήσει με ένα “διεθνές βρετανικό πρόγραμμα”. Προσέθεσε ότι ήταν «μια δύσκολη απόφαση, καθώς ήταν υπέροχο να φιλοξενεί η χώρα του τόσους πολλούς Ευρωπαίους φοιτητές, αλλά το Erasmus ήταν υπερβολικά ακριβό για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Η βρετανική κυβέρνηση θα αντικαταστήσει το Erasmus με το εθνικό πρόγραμμα Alan Turing (από το όνομα του ευφυούς Βρετανού μαθηματικού), που θα βοηθά τους Βρετανούς φοιτητές να σπουδάζουν «στα καλύτερα πανεπιστήμια παντού στον κόσμο και όχι μόνο στην Ευρώπη».

Μετά το Brexit, για τους Ευρωπαίους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν στη Βρετανία (σήμερα εκτιμάται ότι είναι περίπου 150.000) εκτιμάται ότι τα δίδακτρα θα ακριβύνουν ενώ και η εγγραφή θα γίνει πιο περίπλοκη. Μετά την αποφοίτησή τους δε από εκει δεν θα διασφαλίζεται (όπως μέχρι φέτος) ότι θα μπορουν να δουλέψουν στη Βρετανία. Από την άλλη η Βρετανία έχει κάθε λόγο -και οικονομικό- να προσελκύει Ευρωπαίους φοιτητές με λογικά δίδακτρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι