Αποχώρησε από την Σύνοδο των G-20 ο Λαβρόφ

Αποχώρησε από την Σύνοδο των G-20 ο Λαβρόφ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αποχώρησε από τη συνεδρίαση της ομάδας G20, των μεγαλύτερων και αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων, που πραγματοποιείται στο Μπαλί της Ινδονησίας. Ο Λαβρόφ αποχώρησε από την αίθουσα συνεδριάσεων αμέσως μετά την ομιλία του, προκειμένου να μην ακούσει την απάντηση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, που ήταν η επόμενη ομιλήτρια. Ο Λαβρόφ είχε καθίσει στην αίθουσα μεταξύ των εκπροσώπων της Σαουδικής Αραβίας και του Μεξικού.

«Ο Λαβρόφ εξακολουθεί να πραγματοποιεί διμερείς συνομιλίες, μετά θα κάνει δηλώσεις στον Τύπο και θα αναχωρήσει», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων και πρόσθεσε ότι δεν θα συμμετάσχει στο επίσημο γεύμα και στην απογευματινή συνεδρίαση. Στην ομιλία του, ο Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι εμποδίζει μια ειρηνική λύση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Εάν η ΕΕ και οι ΗΠΑ θέλουν να κερδίσει η Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, τότε μάλλον δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με τη Δύση», υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Η παρουσία του Λαβρόφ στη συνάντηση της G20 θεωρήθηκε επίσης ως τεστ για την πιθανή συμμετοχή του Βλαντίμιρ Πούτιν στη σύνοδο κορυφής της G20 στις 15-16 Νοεμβρίου, η οποία επίσης θα πραγματοποιηθεί στο Μπαλί. Αρκετά κράτη έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τη συμμετοχή τους εάν ο Πούτιν παραστεί αυτοπροσώπως στη σύνοδο κορυφής.

Στους BRICS η Αργεντινή

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι εξασφάλισε την επίσημη υποστήριξη της Κίνας στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), λέσχη αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων που θεωρείται ισχυρό αντίβαρο στη Δύση. Ο Αργεντινός υπουργός Εξωτερικών Σαντιάγο Καφιέρο συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι στο περιθώριο της G20 στην Ινδονησία, όπου επισημοποιήθηκε η κινεζική στήριξη, ανέφεραν οι υπηρεσίες του πρώτου. Η Αργεντινή είναι μεγάλος εξαγωγέας σόγιας, σιταριού και καλαμποκιού, μεταξύ άλλων. «Ο Ουάνγκ Γι επιβεβαίωσε επίσημα την υποστήριξη της χώρας του για την εισδοχή της Αργεντινής στην BRICS, κάτι που συνάδει με αυτό που είχε ήδη συμφωνηθεί από τους ηγέτες» των πέντε χωρών, σημείωσε το ΥΠΕΞ της Αργεντινής.

Συμπλήρωσε ότι εάν η Αργεντινή ενταχθεί στην ομάδα, θα «ενισχύσει και θα διευρύνει τη φωνή της για την υπεράσπιση των συμφερόντων του αναπτυσσόμενου κόσμου». Ο πρόεδρος της Αργεντινής, ο κεντροαριστερός Αλμπέρτο Φερνάντες, είχε αναγγείλει πως η χώρα του, που μάχεται για να ξεπεράσει οικονομική κρίση, με υψηλό πληθωρισμό και χαμηλά αποθέματα συναλλάγματος, θα επιδιώξει να ενταχθεί στην ομάδα BRICS. Προς αυτό απαιτείται ομόφωνη έγκριση των μελών της.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι