Αποφασισμένοι να δώσουν συνέχεια με μπλόκα οι αγρότες – Όλη η αντιπολίτευση στο Σύνταγμα

Αποφασισμένοι να δώσουν συνέχεια με μπλόκα οι αγρότες – Όλη η αντιπολίτευση στο Σύνταγμα
Αγρότες συμμετέχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024. Στόχος του συλλαλητηρίου είναι σύμφωνα με τους παραγωγούς, να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας και να δοθούν λύσεις στο αυξημένο κόστος παραγωγής των τελευταίων ετών. Τα τρακτέρ που θα συγκεντρωθούν φαίνεται πως θα ξεπεράσουν τα 200, αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν που αναμενόταν. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

«Εάν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο αγώνας θα συνεχιστεί» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) Κώστας Τζέλας, κατά την ομιλία του στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σύνταγμα.

Ανέφερε για ακόμη μια φορά τα κύρια αιτήματα των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τα φθηνό αγροτικό ρεύμα, η πάταξη των ελληνοποιήσεων αλλά και η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

«Ζητάμε όλοι να θεσπιστεί αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες» είπε. Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ρεύμα, ο κ. Τζέλας είπε ότι θα πρέπει να πέσει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, υπογραμμίζοντας ότι «το απαιτούμε και θα το κερδίσουμε».

Στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου βρίσκεται, όπως επισήμανε, και η επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, ζωοτροφών και αγροεφοδίων. «Μέσα από κάτι τέτοια θα μπορέσουμε να παράγουμε φθηνά αγροτικά προϊόντα» τόνισε. Ζήτησε ακόμη μια φορά να μπει ένα τέλος στις ελληνοποιήσεις, ενώ σε αναφορά του για την ΚΑΠ, υπογράμμισε ότι δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση. Κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ, εμείς γινόμαστε φτωχότεροι. Φεύγουμε από τα χωριά και τα χωράφια μας», κατέληξε.

Οι αγρότες θα παραμείνουν στο Σύνταγμα όλη νύχτα, όπως δήλωσαν οι περισσότεροι και θα αναχωρήσουν για τα τοπικά μπλόκα τους αύριο το πρωί. Μαζί με τους αγρότες, διαμαρτύρονται και φοιτητές. Πάνω από 10.000 ο κόσμος στην πλατεία Συντάγματος και περιπου 200 τα τρακτέρ. Οι αγρότες με τα τρακτέρ τους θα παραμείνουν όλο το βράδυ έξω από τη Βουλή.

Τα κόμματα

Κλιμάκιο 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής βρέθηκε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα. Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Μανόλης Χνάρης, Βουλευτής Ρεθύμνης και Υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε: «Η παρουσία μας συμβολίζει την ισχυρή μας βούληση να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Τα αναποτελεσματικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν απαντούν στα πραγματικά προβλήματα. Η εκρηκτική αύξηση του κόστους παραγωγής, η κακή διαχείριση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι καθυστερήσεις στην καταβολή ενισχύσεων από τον ΕΛΓΑ, τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, καθώς και η έλλειψη εργατών γης έχουν φέρει τον αγροτικό κόσμο της χώρας σε απόγνωση».

Στη συγκέντρωση των αγροτών στο Σύνταγμα έδωσε το “παρών” ο Στέφανος Κασσελάκης, προτού πάει στην Πολιτική Γραμματεία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Πήγα σήμερα στο συλλαλητήριο των αγροτών για να υποστηρίξω τα δίκαια αιτήματά τους. Γιατί ο αγώνας δίνεται μέσα στην κοινωνία, με την κοινωνία. Οι αγρότες αγκομαχούν για να επιβιώσουν. Οι καταναλωτές αγκομαχούν να επιβιώσουν. Υπάρχει ένα καρτέλ στη μέση, μεσάζοντες και ολιγοπώλια. Να επέμβει το κράτος άμεσα. Να μην υπάρχει αυτή η κοροϊδία. Να καταργηθεί ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο μόνιμα. Να υπάρχει πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα. Επιτέλους να γίνει μια ρύθμιση οφειλών, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μη δουν τη γη τους να πηγαίνει στη ρευστοποίηση. Απλά πράγματα να γίνουν άμεσα».

Στο συλλαλητήριο πήγε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, και η Ζωή Κωνσταντοπούλου πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.  Ο κ. Κουτσούμπας είπε: «Οι αγρότες έχουν απόλυτο δίκιο. Εμείς υποστηρίζουμε όλα τα αιτήματά τους, έχουν φτάσει στο αμήν, δεν πάει άλλο. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύσεις, και μην αρχίσει με συκοφαντίες, με τον γνωστό κοινωνικό αυτοματισμό, να απειλεί τους αγρότες, γιατί θα τους βρει μπροστά της» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Το “παρών” έδωσε και η Νέα Αριστερά. Κατέβηκε στο αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ο Αλέξης Χαρίτσης, που δήλωσε ότι «ο αγώνας των αγροτών είναι δίκαιος και η Νέα Αριστερά στέκεται στο πλευρό του αγροτικού κόσμου».

Αγρότες συμμετέχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024. Στόχος του συλλαλητηρίου είναι σύμφωνα με τους παραγωγούς, να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας και να δοθούν λύσεις στο αυξημένο κόστος παραγωγής των τελευταίων ετών. Τα τρακτέρ που θα συγκεντρωθούν φαίνεται πως θα ξεπεράσουν τα 200, αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν που αναμενόταν. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Τα μπλόκα

Εν τω μεταξύ τα τοπικά μπλόκα συνεχίζουν το συμβολικό αποκλεισμό διάφορων σημείων για σχετικά λίγη ώρα. Σε αποκλεισμό των τελωνείων Ευζώνων και Νίκης προχώρησαν περίπου 200 αγρότες, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους. Με τέσσερα τρακτέρ απέκλεισαν την είσοδο όχι μόνον των φορτηγών όπως έκαναν στην αρχή, αλλά και των ΙΧ. Όπως είπαν, «ανά μία ώρα θα αποφασίζουν αν θα ανοίγουν ή θα αποκλείουν το συνοριακό πέρασμα».

Στο μεταξύ, περίπου 40 αγρότες μπλόκαραν από τις 5 το απόγευμα και για δυόμισι ώρες το ρεύμα εισόδου και εξόδου στο παλιό τελωνείο της Νίκης, στη Φλώρινα.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι